Ciddi değişimler ciddi ve uzun süreli denemeler yapmayı gerektiriyor. Okullarda bir süredir FATİH Projesiyle akıllı tahta ve ders kitapları birlikte kullanılıyor. Kimi okullarda ise kitapların yerini tabletler aldı. Çok ilerici bir yaklaşım gibi görünen akıllı tahtanın (etkileşimli tahta) yıllardır kendini kanıtlamış olan ders kitabının yerini alması sınıflarda verimi artırır mı yoksa moda ve teknolojinin rüzgarına kapılıp hata mı yapılıyor?
Herhalde FATİH projesinin pilot uygulaması yapılmıştır. Kitap dediğimiz şey de bir “pdf” dosyasından başka bir şey değildir. Bu pdf dosyasına erişebileceğimiz her araç kitabın yerini kolaylıkla alabilir gibi geliyor bana. 2017 eğitim öğretim yılında ders kitaplarının geç gelmesi sebebiyle iki aydan uzun süre sadece akıllı tahta kullandım. Ne bende bir öğretmen kılavuz kitabı ne de öğrencilerde bir ders kitabı vardı. İki aylık kullanım akıllı tahtanın kara tahtadan veya ders kitabından çok daha iyi olduğunu anlamak için yeterli.
Akıllı tahtanın (etkileşimli tahta) özellikleri ve hedefleri çok daha fazladır benim yazacaklarımdan. Her bileşenini kullanmadığım gibi hangi bileşenin hangi ders için daha çok kullanıldığını kısıtlı biliyorum. Gördüğüm kadarıyla akıllı tahta neden ders kitaplarından daha iyi? Akıllı tahta üzerinden ders işlediğinizde (Test Okul gibi) sağlayacağı faydalar :
1- Doğal bir ders planıdır.
Yardımcı kaynak üzerinden ders işleyeceğinizde anlatmanız gereken dersin başı ve sonu bellidir. On sunum sayfası varsa hızlı bir göz atmayla nerelerin üstünde duracağınızı ve nerede hangi soruları soracağınızı belirleyebilirsiniz. Kimi zaman bu sorular yardımcı programların içinde de vardır.
2- Onlarca görsele bakma imkanı.
Derste dünyada iklimler konusunu geçen sene anlatırken çöl iklimi ve muson iklimi hakkında birkaç satır bilgi, çözünürlüğü düşük bir tane de fotoğraf vardı ders kitabında. Bu sene ise neredeyse tüm çöllerden bir fotoğraf, Güney Asya’da ki pirinç tarlalarına kadar fotoğraf gösterme imkanı buldum. Bu doğal olarak çocukların ilgisini konuya çekti ve sınıf hakimiyetini kolaylaştırdı. Birden fazla duyu organına hitap etmenin önemini ise bir öğretmene anlatmaya gerek yok.
3- İnternete erişim sayesinde bilgiyi takip edebilme imkanı.
Çok genel bir cümle oldu. Demek istediğim ders kitabında gördüğünüz veya konuda geçen herhangi bir bilginin izini sürebilecek olmanız. Kültürel değerlerimiz ile ilgili ders işlerken Neşet Ertaş veya Aşık Veysel adı geçtiğinde söyleyip bırakmanız gerekmiyor. Eğer çocukların merakı müzik üzerine toplandıysa bir müzik açabiliyor, bir yemek üstüne toplandıysa yemekle ilgili daha ayrıntılı veriye ulaşılabiliyor. Veya konu Batı Cephesi savaşları ise, Sakarya Türküsü şiirini bulup açabiliyorsunuz.
4- Zaman kazandırması.
Çocuklara harita ile ilgili soru sorarken tahtaya çizilen haritalar fazlaca zaman alabiliyor. Aynı sorun gördüğüm kadarıyla matematik, özellikle geometri soruları için de geçerli. Akıllı tahtadaki hazır sorular daha kısa sürede bu işi halletmenizi sağlıyor.
5- Yabancı Dil derslerinin olmazsa olmazı.
Özellikle “listening” gerektiren derslerde etkili öğretim sağlıyor. Çocukların dile alışmasında kelimelerin ve cümlelerin telaffuzunu duyması önemli. Biz lisede hazırlık görürken öğretmeneler ellerinde teyp getirir idi.
6- Öğrencilerin derse katılımını artırır.
Eşleştirme ve doğru yanlış gibi etkinliklerde çocuklar tahtaya dokunmak için gelmek istiyorlar. Tahtada eşleştirme yapmak oyun gibi geliyor onlara. En ilgisiz öğrenciyi bile yakalayabiliyorsunuz.
Bir öneri :
Sonuç olarak akıllı tahta kullanımı şiddetle yaygınlaştırılmalı. Ders kitapları akıllı tahtaların yanında 19.YY’ın bir aracı olduğunu gizleyemiyor.
Öğrenciler için kitaplar artık tabletlerin içinde ama bence daha iyisi olabilirdi. Bilmiyorum yapılması mümkün mü ama naçizane fikrim tabletlerin yerini e-kitap okuyucuların alması. Böylece öğretmen üç dört kitap arasından istediğini işleyebilir. E-kitap okuyuculara, ders kitaplarının yanına koyulacak hikaye kitapları ile (Meb 100 temel eserden birkaç kitap belki) okuma becerileri artırılabilirdi. Böylece öğrenciler daha erken zamandan kitapları tanırlardı ve okuma oranları yükselebilirdi. Tablet yerine e-kitap okuyucu kullanılması öğrencilerin göz sağlığı için de daha iyi olacaktır. Eksi yanı ise tablette yer aldığı söylenen bazı eğitici uygulamaları çocukların kullanamaması olurdu.
E-kitap okuyucu kullanmanın diğer yararı ise ekonomik. Tabletler sık yenileme gerektiren, yüksek donanıma ihtiyaç duyan aletler. Birkaç yılda iyice yavaşlamaları normal bir durum. E-kitap okuyucu ise basittir. Aldığınız bir aleti yıllarca hiç sorun yaşamadan kullanabilirsiniz. Öğrenciler tabletlerini satmak istediklerinde birilerini bulurlar ama e-kitap okuyucu verildiğinde bunu kolay kolay satamazlar. Kim sadece kitap okuyacağı bir aleti satın alır?
Sanıyorum FATİH projesi dünyadaki sayılı örneklerden. Projenin eşsizliği kadar yerli teknolojilerin kullanılması da önemli. Bu konuda da önemli gelişmeler var.
Not : Akıllı tahtada kullanmak için bir yardımcı kaynak arıyorsanız test okul’u deneyebilirsiniz. Öğretmenler için ücretsiz. Ders rehberi ve soru bankası için ayrı çalışmaları var. Ders rehberini derslerinizde kullanabilirsiniz.
Bir Cevap Yazın