On yıla yakın süredir zaman zaman anime izliyorum. Bu anime önerileri listesini ilk defa 2013 yılında yapmıştım. 2018’e girdik sayılır, listem hala aynı.
Uzun serileri ve kısa serileri takip ettim anime önerileri yapmadan önce fakat şunu söylemem gerekir: Bleach, Naruto, One Piece gibi serilere başlamış olsam da devamını getiremedim. İçlerinden en uzun izlediğim 100 kadar bölüm ile Bleach oldu.
Buradaki animeler yüzlerce bölüm izlemek istemeyen, vaktini kullanma konusunda dikkatli yetişkinler için daha uygun olabilir. Bunun yanında herkesin seveceği animeler de listede var. Anime önerileri listesindeki tek uzun soluklu anime Gintama. İzlediğim en iyi anime olduğu için silemedim listeden.
Anime severlerin biliyor olabileceği gibi Myanimelist adında bir site var. İzlediğiniz animeleri listelemenize ve puanlamanıza olanak verdiği gibi insanlar tarafından en beğenilen animeleri görmenizi de sağlıyor. (Anime dünyasındaki imdb) Göz atmak isteyebilirsiniz. Sayfanın en altına kendi Myanimelist sayfamı da ekledim.
Anime Önerileri
Eskilerden bir anime. Neden hep kırmızı giyiyorsun?
Uzun soluklu serilerden olan bu animede bölümler birbirini takip etmiyor. Bir komedi animesi. Bazı bölümler biraz boş gibi gelse de en güzel bölümler de onların arasında. Gintama’da zaman zaman birbirini takip eden bölümler yayınlanıyor. Eşsiz bölümler. Gintoki en sevdiğim karakter, Gintama ise izlediğim en iyi yapım kendi alanında.
200’lü bölümlerden sonra aynı konuyu işleyen bölümler daha da artıyor. Çok katmanlı, insanı her yönüyle ele alan. Gülürken birden hüzünlendiğiniz, hüzünlüyken güldürebilen bir tuhaf anime.
İnsana ait hırs, nefret, kin gibi duyguları belki de dünyada en iyi anlatabilecek yapım. Gerçek kötü kimdir? Gerçek kötü, yaptığı şeyin yanlış olduğunu hissettiğiniz ama yanlışını, çevresine kendi hakkıymış gibi gösterebilen kişidir. İmkanınız varsa manga olarak mutlaka devam etmeli.
En iyi finale sahip anime.
Zekanın teknolojiyle birleşmesi. Bir dizinin veya filmin finali nedir? Final kavramını yeniden düşündürecek bir anime. Gördüğüm en iyi final. Animenin bitmesine üzülebilirdim, finalini görmeseydim.
İkinci sezonu daha da iyi. Death Note’u seviyorsanız bu animeyi de seveceksinizdir.
Yalnız, rahat bir adam. Derinliği yok konuların. Güzel bir havası var. Eskilerden.
-Öldürüleceksin. Bir kadın tarafından.
-Ben zaten daha önce öldürüldüm… Bir kadın tarafından
Üç yol arkadaşının başından geçen olayları konu alan bir yapım. Karakterler çok özgün. Birbirine zıt insanların arkadaşlığı. Üçü de savaşçı. İzlerken oradaki dördüncü gibi hissediyorsunuz.
6- Tengen Toppa Gurren Lagann :
Şimdiye kadar sizi en çok gaza getiren yapım hangisiydi? Bu sorunun cevabını bu animeyi izledikten sonra tekrar düşünün. Robotlu, intikam almalı sürükleyici bir anime.
Farklı tarzda bir anime: Ergo Proxy
Ergo Proxy yer yer durağan bir anime. Olayların açılması biraz uzun sürüyor. Mesela bir Hunter x Hunter akıcılığı ve seyir zevki yok.
Ergo Proxy’nin Vikipedide ki açıklaması şu :
Hikaye, küresel bir ekolojik felaketten sonra insanları korumak için inşa edilmiş Romdeau adındaki gelecekteki bir şehirde başlar. Şehirde insanlarla beraber onlara hizmet eden otorav adlı robotlar yaşamaktadır.Yalnızca otoravlara bulaşan ve onları saldırgan hala getiren ‘cogito’ adlı virüsün yayılmasıyla olaylar gelişir.
Ergo Proxy’yi izlemeye başladığınızda ilk başta kaliteli çizimler dikkatinizi çekiyor. Animeye seri boyunca süren bir gizem hakim. Sanırım anime dünyasındaki en sevimli çocuk karakter, bu animedeki “Pino” isimli karakter.
Animenin kurgusuna baktığımızda “Romdeau” denilen şehirde yaşadıkları dünyada tam olarak ne olduğundan habersiz insanlar yaşıyor. Bu insanların her birinin sahip olduğu otoravlar bir şekilde bu insanların neler yaptığını bilen ve gerektiğinde otorite tarafından incelenebilen şeyler. Kamera ve ses kaydından daha öte bir şey.
Ayrıca animede sıradan vatandaşların hayran olduğu örnek vatandaşlar var. Otoriteye yakın, kuralların dışına çıkmayan bu insanlar örnek vatandaş olarak değerlendiriliyorlar.
İlerleyen bölümlerde yardımcı robotlara “cogito” adlı bir virüs bulaşıyor. İlk bölümün adı “Awakening / Uyanış”. Cogito adı ise Descartes’in “Cogito ergo sum / Düşünüyorum öyleyse varım.” sözünden geliyor. Bu türden dikkat çekici ayrıntılar çokça yer alıyor animede.
Animenin güçlü felsefi yanı diyaloglarda kendini belli ediyor.
Karanlığa her kim saparsa ışığı mutlaka arayacaktır. (Devamı şöyledir: lakin, ona ulaştıklarında, göz kamaştırıcı ışıktan gözlerini sakınacaklardır. Hatta acı bile çekeceklerdir. Gerçek bu. Bir gün senin de gözlerin gerçeğin ışığında yanacak. İste o zaman kadim karanlığı tadacaksın.)
Sadece galipler haklı olma lüksüne sahiptirler.
Cevapları sen bulamadıkça, ben sana onları versem bile, asla anlayamayacaksın.
Ergo Proxy’nin az ama öz replikleri ilgi çekici. Animeye kapılmak güç anlamak zor.
Bazı anime klasikleri
Animeye başlangıcı bu animeden yapın derler. İyi animedir. L’in tavırları ve zekaların savaşı her zaman ilgi çekecektir. Kaç kez filmi yapıldı hiçbirinde de bekleneni veremedi filmler. Polisiye ve fantastik öğelerin ustaca harmanlanması Death Note.
Kurgusu güzel, karakterleri hoş fakat karmaşık olmayan bir anime. Tek bölümü bile durağan değil. Bu animedeki Meruem karakteri hakkında Hegelyen bir analiz yazmıştım.
Ölen annelerini geri getirmek için simyanın yasaklarını çiğneyen iki kardeşin hikayesi. Simyacılar ve başından geçenler.
Bu listeye ek olarak son zamanlarda izleyip beğendiğim şu animeyi artı olarak ekleyeyim.
Tek yumrukla düşmanlarını yok ettiği için tatmin olamayan kel bir kahraman. Mizah öğeleri belirgin ve sürükleyici bir anime.
http://myanimelist.net/animelist/dropby21
Anime önerileri bu kadar. Umarım çok beğeneceğiniz birkaç anime ortaya çıkar. Benim yaptığım listedeki anime önerileri hoşunuza gitmezse bile yukarıda verdiğim sitedeki liste, genel kullanıcı oylarına dayandığı için daha faydalı olacaktır.
Bir Cevap Yazın