Balık kılçığı bir problemi derinlemesine analiz ederek, konunu bütün olarak düşündüğümüzde göremeyebileceğimiz yönleri görmemizi sağlayan bir teknik. Bir problemin çözümünde gözden kaçan noktalar, probleme yönelik en hızlı ve en kapsamlı çözümü bulamamamıza neden olabilir. Balık kılçığı diyagramı ile problemi tüm ayrıntılarıyla analiz ederek ayrıntıların bütün halimizde gözümüzün önünde olmasını sağlarız.
Balık kılçığı görece yeni sayılabilecek bir kavram. 1943 yılında Japon bir toptan kalite yönetimi uzmanı olan Kaoru Ishikawa bu yöntemi ortaya attı. Literatürde bu tekniğe Ishikawa diyagramı da denir. Balık kılçığı şirketler, bilimciler ve yazılımcılar tarafından kullanılabilen bir yöntemdir. Ürününüzü veya fikrinizi mükemmelleştirmeye çalışırken bu teknikten faydalanmak mümkün.
Balık kılçığı ile problem çözerken problem, balığın baş kısmına, problemi ortaya çıkaran nedenler ise gövdeye birleştirilmiş çizgiler üzerine yazılır. Bu nedenleri ortaya çıkaran başka nedenler varsa bunlar da, kılçık üzerine birleştirilen daha kısa çizgilere yazılır.
Örnek balık kılçığı uygulamalarını basitten karmaşığa doğru ele alalım. Tekniği gündelik hayatla ilgili bir problemle kullanalım. Problemimiz şu olsun: “Çocuğum okula geç kalıyor.” Problem ağız bölümüne yazılır, probleme neden olan kategoriler ana bölümlere, bu “nedenlerin nedenleri” ise yatay çizgilere yazılır.
Burada basit bir sorun ele alınmıştır. Diyagrama daha karmaşık bir problemi ekleyebiliriz. Ürünün yeterince satmaması, yapılan filmin izlenmemesi, uygulamanın hızlı çalışmaması, kar marjlarının düşüklüğü vb. gibi. Problemin olduğu her yerde bu teknik uygulanarak, nedenlerin nedenlerine yoğunlaşarak probleme yönelik kapsamlı ve hızlı bir çözüm ortaya konulabilir.
“Mobil uygulamam yeterince indirilmiyor.” Bu problemi balığın baş kısmına yazdıktan sonra Yeterli Tanıtım Yapılmaması ana nedeninin altına, sosyal medyada tanıtım çalışmalaı yapılmıyor alt nedeni eklenebilir. Bu alt neden üzerine yoğunlaşmak kolaylaşacaktır. Bu yöntem iş bölümünü de kolaylalştıracaktır.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta fikir çokluğunun önemidir. Ne kadar çok neden ve alt neden bulursak sorunu çözme becerimiz yükselir. Beyin fırtınası tekniği ile alt nedenleri çoğaltmak işe yarayacaktır.
Balık kılçığı ile problem çözerken dikkat edilmesi gerekenler
Problem ele alınırken mümkün olduğunca farklı görüşler dinlenmeli. Ne kadar kaliteli katkı olursa, sorun o kadar kolay analiz edilecektir. İnsanların ne düşündüklerini söylemekten çekinmeyecekleri bir ortam oluşturmak gerekir. Lider baskısı olmamalı, fikirler yazılı veya anonim olarak toplanabilir. Vakit kaybı olmaması için çözülebilir sorunlar yazılarak ele alınmalıdır.
Problem mümkün olduğunca iyi tanımlandığında çözüm görünmeye başlayacaktır. Diyagram sorununuzu daha iyi anlamanızı ve onu çözmek için ne yapmanız gerektiğini net olarak görmenizi sağlayacaktır.
Bir Cevap Yazın