Bir Bilim Adamının Romanı – Oğuz Atay

Meb’in öğretmenlere tavsiye ettiği kitaplardan olan Bir Bilim Adamının Romanı aynı zamanda MEB’in ortaöğretim öğrencileri için önerdiği 100 temel eserden biri. Oğuz Atay’a yazması için rica edilen bu romanda bir bilim adamı, bir akademisyen olan Mustafa İnan hakkında.

Wikipedia’de yer alan bilgiye göre Mustafa İnan kimdir?

Uygulamalı ve teorik mekanik dalında zamanının önde gelen bilim insanlarındandır. Yaşamını Türkiye’de bilimin gelişmesine adamıştır. 1957-1959 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde rektörlük yapmıştır. TÜBİTAK’ın kurucularından birisidir.

Kitapta Mustafa İnan’ın bilim adamlığının yanında iç dünyası ile ilgili bilgiler var. Mustafa İnan’ı gerçek bir bilim adamı yapan nedir? Bir ekol kurmuştur Mustafa İnan. Türkiye’de bir mühendislik ekolünün gelişmesini sağlamıştır. Öyle ama bir bilim adamını gerçek bir bilim adamı yapan nedir? Sanıyorum kitabın adının”Bir Bilim Adamının Romanı” olmasının sebebi bu olabilir. Mustafa İnan hayata ve bilime karşı bakışıyla gerçek bir bilim adamıydı.

Eski bir öğrencisi, yapacağı işten daha çok para kazanmak adına daha az beton ve demir kullanmak için iki kere “Hocam bunun başka bir yolu yok mu?” dediğinde ona yardımcı olan Mustafa İnan, öğrencisi aynı gerekçeyle üçüncü kez yanına gelip “Hocam bunun başka yolu yok mu?” dediğinde “Var evladım. Bu işi sen yapmayacaksın.” der. Hatır gönül adına, sevimli görünmek adına bildiğini eğip bükmez. İlkeleri vardır. Bir insanın ilkesi olması ne anlama gelir?

Mustafa İnan Çok Yönlü Bir İnsandı.

“Bir Bilim Adamının Romanı” yani Mustafa İnan’ın romanında şu bize komik gelecek anıyı anlatır Oğuz Atay. Hesap makineleri yeni yeni piyasalara girmeye başladığında mühendisleri bir korku sarar. Artık bize ihtiyaç kalmayacak, yandık bittik derler. Hesap makinelerinden korkarlar. Mustafa İnan ise hesap makinelerinin kullanımını yaygınlaştırmak için uğraşır. Basit bir şey gibi bu ama sahte dahi ile gerçek dahiyi ayırt etmemizi sağlayan bir ayrıntı belki de. Yaptıkları işle hesap makinesinin verdiğinden fazlasını veremeyenleri korkutmalıdır hesap makinesi. Mustafa İnan tabii ki bunun ancak bir iki işi kolaylaştıracağını fark etmiştir. Çünkü yaptığı işin ne olduğunu bilmiştir.

Üniversitedeyken uzaktan eğitim uygulamalarından tedirgin olan bir öğretmenimiz vardı. Uzaktan eğitimin öğretmenliğe olan ihtiyacı bitireceğini düşünüyordu ve benim emekli olmama az kaldı diye de ekliyordu. “Bir Bilim Adamının Romanı” bu anıyı aklıma getirdi. Bir öğretmenin uzaktan eğitimden çekinmesi, mühendisin hesap makinesinden çekinmesi gibi gelmişti.

Not: İlk yazıda verdiğim bağlantıda neden bu kitabın gençlere tavsiye edilmesi gerektiğiyle ilgili bir şeyler yazmıştım. Gençler için olduğu gibi öğretmenler için de iyi bir tavsiye olmuş bana kalırsa kitap. Meb’in önerdiği onca kitap arasında en dikkate değer olanlardan biri. Konusu doğrudan eğitim olmasa bile. Kitabı yayıncının sayfasından satın alabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Diğer 1.080 aboneye katılın
Şiraz Duvarı
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.