ClassDojo nedir ve nasıl kullanılır? ClassDojo, öğrencileri sınıfa ve kurallara adapte ettiği gibi öğrencilerde olumlu davranış geliştirmeyi sağlamada da oldukça etkili bir uygulama. Ayrıca çocuğun okula devamını, adaptasyonunu da sağladığı gibi, çocuk kendini okuluna, sınıfına, arkadaşlarına daha ait hissediyor…
Nasıl mı? Öncelikle buradan öğretmen girişini seçip ilgili alanları dolduruyorsunuz. Bunlar herhangi bir siteye kaydolmak için sorulan sıradan bilgiler. Kaydol dedikten sonra size açılan hesaba öğrencilerinizin adını ekliyorsunuz. Bu arada uygulama, girdiğiniz her öğrenciye özel sevimli bir karakter belirliyor.
ClassDojo ile sınıf yönetiminizi güçlendirebilirsiniz.
İlk aşama bu kadar basit. Sonraki aşama, akıllı tahtada bu programa Öğretmen girişini seçerek mailinizle ve belirlediğiniz şifre ile girip öğrencilerin isimlerini ve karakterlerini görmelerini sağlamak. Kendi isimlerini tahtada görmek ve birbirlerinin karakterlerine yorumlar yapmak Onları o kadar eğlendiriyor ki kesinlikle deneyip görmelisiniz.
Bir sonraki aşamamız ise puanlandırma sürecinden bahsetmek. Yaptıkları ödevler, yemek yeme alışkınlıkları, sınıf düzenleri, okula geliş saatleri, sorumluluk bilinci… ve birçok konuda (sizin kazandırmak istediğiniz davranışa göre) yaptıkları olumlu her davranışın bir puan karşılığı olduğunu söylemek.
Mesela benim sınıfımda yerler atılan ve sahip çıkılmayan çöplerden rahatsızlık duyuyordum. Diyelim ki bir öğrenci yerden kendi çöpünü yahut bir arkadaşının çöpünü aldı ve çöpe attı, anında bu olumlu davranışa geri bildirim veriyorum. Peki bu sadece sözle yapılsa ne kadar etkili olur? 1. Sınıf öğretmeniyim ve öğrencilerim somut işlemler döneminde, o halde söz uçar yazı kalır mantığına dayanarak giriyorum akıllı tahtada uygulamaya, anında puanını herkesin görebileceği şekilde veriyorum. Bu sayede dolaylı olarak diğer öğrencileri de güdülemiş oluyorum.
ClassDojo ile öğrencilerinizin olumlu ve olumsuz davranışlarını puanlayabilirsiniz.
Şimdi geldik en eğlenceli kısıma. Bundan sonraki süreçte, sınıfınızda minik yarışçılarınız oluyor 🙂 Ödevler eksiksiz geliyor, sınıf içi mırıldanmalar kesiliyor, yerler daha temiz ve arkadaş ilişkileri daha dikkatli bir hale geliyor. Çünkü sadece puan vermiyoruz, aksi bir davranışta puan da alıyoruz. Sizle paylaştığım ekran görüntüsünde isimlerin sağ alt köşesinde puan baloncuğu vardı. Orda aldıkları toplam puan yazıyor. Bu puanları topladıkları gibi kaybetme ihtimalleri de var çünkü geliştirilmesi gereken özelliklerden puan da düşürebiliyoruz.
Nasıl mı? Ekte görüyorsunuz ki, bir öğrenci simini üzerine tıkladığımda böyle bir sekme açılıyor ve olumlu ve geliştirilmesi gereken davranış seçenekleri var. Davranış olumlu ise olumlu özelliklerden artı puan, olumsuz ise de geliştirilmesi gereken özelliklerden eksi puan veriyoruz. Bu arada hem olumlu hem geliştirilmesi gereken özelliklere kendi istediğimiz davranışları ekleyebiliyoruz. Fotoğrafta gördüğünüz kimi davranışları ben ekledim. Bir özellik daha, davranış eklerken eklediğimiz davranışların puanlarını biz belirleyebiliyoruz.
Peki öğrencileri daha çok puan almaya itecek düşünce ne? En çok puan alan öğrencinize dönem sonunda bir hediye verebilirsiniz. Ben öyle yaptım. Bunun dışında diğer arkadaşlarının kendisini geçeceği düşüncesi de öğrenciyi güdülemeye pekala yetiyor. Son olarak şu kısmı da açıklamak istiyorum. Paylaştığım ekran görüntülerinin en altında Birden Fazla Seç, Yoklama, Rastgele gibi sekmeler var gördünüz mü?
Daha yakından görelim. Yoklama sekmesi sınıf yoklamasını almanızı sağlıyor tahmin edeceğiniz üzere. Birden Fazla Seç sekmesi puan verirken kolaylık sağlıyor, hepsine yahut bir çocuğuna birden puan vermek istediğinizde toplu puan verebiliyorsunuz.
İsterseniz velileri sürece dahil edebilirsiniz.
Rastgele ise tıklandığında, şanslı bir öğrenci seçiyor ve siz o öğrenciye puan veriyorsunuz. Bu da çocukların eğlendiği sekmelerden biri. Bunlar gibi işinize yarayacak keşfetmek isteyeceğiniz birkaç sekme daha var. Ben size son olarak İnvite Parents sekmesinden bahsedeceğim.
Bu sekmede, velilerin maillerini girip onları da davet edebiliyorsunuz. Puan durumunu, sınıf içi etkinlikleri paylaştığınız takdirde görebiliyorlar. Ben böyle bir şeyi tercih etmedim, çocuklarını yarıştırır bir havaya girebilirlerdi bana göre. Ama siz dilerseniz velilerinizi de bu uygulamaya dahil edebilirsiniz. Benim oldukça işime yarayan, öğrencilerimi de motive eden bir uygulama ClassDojo. Önerdiğim arkadaşlarımdan güzel dönütler alıyorum. Umarım siz de memnun kalırsınız.
Bir Cevap Yazın