Blockchain, Ripple ve dijital para madenciliği bu yıl en çok duyduğumuz konulardandı. Bir teknolojinin önemliliği insanların hayatını etkilemesiyle ölçülmeli sanırım. Son yıllarda teknoloji gündemini daha ince, daha hızlı, daha … olarak başlayan ve aslında hiçbir anlam ifade etmeyen konular meşgul ediyorken blockchain ve beraberindeki bitcoin konuları gerçek bir teknolojik gelişme olarak göründü bana.
Bir hafta önce blockchain (blok zinciri) teknolojisini kullanan ve Ripple (XRP) olarak tanımlanan bir cryptocurrency (şifreli dijital para birimi) aldım. İlk cümlede geçen blockchain ve cryptocurrency konunun anlaşılmasını biraz zorlaştıran kelimeler.
Dijital para birimlerini anlamak için blockchain teknolojisini anlamak önemli.
Blockchain Nedir?
Verilerin birbiri ardına şifrelenmesi basit olarak. Bilgisayarınızdaki bir dosyayı şifrelediğinizi düşünün. Daha sonra bu dosyanın içine eklediğiniz diğer dosyaların da şifrelendiğini düşünün ve her şifrelenen dosyanın bağımsız olarak değil, bir önceki şifrelenen dosya ile birlikte büyük “şifrelemeye” eklendiğini düşünün. Her eklenen dosya bir önceki dosyanın geçerliliğini ve güvenilirliğini artırıyor.
Sonuç olarak ortaya bir dosyanın şifresinin çözülmesi için tüm dosyaların şifresinin çözülmesi zorunluluğu ortaya çıkacak. Sürekli, çözmesi gittikçe zorlaşan bir kayıt zinciri. Bu da imkansıza yakın bir durum olduğu için bu teknolojiye büyük güven duyuluyor. Hem şifreli hem de herkese açık şekilde veriler önünüzde.
Üstelik tüm bu işlemler merkezi bir bilgisayarda değil, sisteme bağlı tüm bilgisayarlar üzerinden sağlanıyor. Buna P2P deniyor. Yani bilginin tek bir merkezde değil birden fazla sunucuda kaydının tutulması olayı. Yok edilmesi mümkün değil. Bildiğimiz torrent teknolojisi. Bir filmi indirmeye başladığınızda verileri merkez bir bilgisayardan değil diğer eşlerin bilgisayarlarından çekiyorsunuz.
Konu hakkında bilgi sahibi olanların şu sözü önemli: Bitcoin sadece blockchain teknolojisini kullanan bir uygulamadır. Asıl olan bitcoin değil blockchain teknolojisidir. Blockhain teknolojisi pek çok kullanım alanı bulabilir. Gelecekte en çok kullanılacak teknolojilerden birisi olabilir. Konu hayal gücünüz ile sınırlı.
Blockchain teknolojisi kendisini ilk olarak para konusunda gösterdi ve kabullenildi. Öyle ki ülkeler de şuan kendi dijital paralarını çıkarma peşinde. Bu teknolojiyi para üretme konusunda kullanmakta kararlılar.
Bitcoin, Ethereum ve Ripple Nedir?
Ripple blockchain teknolojisini kullansa da birkaç noktada bitcoin ve ethereum gibi para birimlerinden ayrılıyor. Örneğin ripple madencilik gerektirmiyor. Yani elektrik tüketerek yapılan bitcoin kazanma süreci (madencilik) rippleda yok. Bunun yanında ripple bitcoin ve ethereumdan ciddi şekilde hızlı ve ucuz.
Bir fark ise ripple’ın arkasında bir şirket olması. Bankalar tarafından da teknolojisinin kullanılacağı konuşuluyor. Tüm dijital paralarda ortak olan konu para aktarım sorununun (özellikle kıtalararası) çözülmesi ve bu işin daha güvenli hale getirilmesi.
Bitcoin, Ethereum ve Ripple arasındaki farklar nelerdir?
Basitçe şu ayrım yapılabilir. Bitcoin: Bir dijital para birimidir. Ethereum: Akıllı kontratlar yapılmasına imkan veren bir ödeme yöntemidir. Ripple: Bir dijital para birimi ve hızlı para aktarım yöntemidir.
Dijital para birimlerinin bir felsefesi olduğu da söyleniyor. Aslında dünyadaki tüm paranın belli kişilerde toplanmasına neden olan ve paranın merkezileşmesini sağlamanın verdiği güçle ekonomiyi manipüle edenlere karşı bir tepki olarak ortaya çıktı bu para. Özellikle bitcoin. Ethereum bu felsefeye daha uygun bir para birimi belki de sağladığı ek özelliklerle. Ripple ise merkezi olmakla ve finans endüstrilerince desteklenmesi nedeniyle eleştiriliyor.
Kim bilir belki de ripple geleneksel finans endüstrisi ile dijital para birimlerinin bir sentezi olacak ve insanların hayatında daha fazla kullanılır hale gelecek.
Bitcoin, ethereum ve ripple fiziki değeri olmayan şeyler. Bu biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. Fakat düşününce altının değeri nereden geliyor ki? İyi bir iletken olduğu için mi? Nadir olduğu için ise altından daha nadir pek çok dijital para yapılabilir. İkisi de kağıtken 5 tl ile 200 tl arasındaki fark nereden geliyor?
Günümüzde değeri oluşturan şeyin insanların ortak kabullenişi ve güven olduğunu düşünürsek neden bu paralara yatırım yapıldığını daha iyi anlayabiliriz sanırım. Bu olanlar hiçbir şey değilse bile dünya için bir deneyim ve blockchain teknolojisinin kendini kanıtlaması olacak.
Blockchain teknolojisini kullanan bu para birimleri nasıl alınabilir?
En çok kullanılan dijital paralar şimdilik bitcoin, ethereum, ripple ve litecoin. Bu dijital para birimlerinin bir kısmı ülkemizdeki sitelerden satın alınabiliyor bir kısmı ise alınamıyor. Bu dijital para birimlerini bir kere aldığınız zaman istediğiniz borsaya (yerli yabancı dijital para birimi satışı yapan siteler) gönderebiliyorsunuz.
Ülkemizdeki borsalar bitcoin almak için uygun olsa da tüm dijital paraları satmıyor. Bu yüzden yerli sitelere tl gönderip litecoine çevirerek, sonra çevirdiğimiz bu litecoini yurt dışındaki bir borsaya göndererek o dijital para birimini alabiliyoruz. Bunun için çok site var. Ben şuanda da üye alımı açık olan ve kimlik bilgisi vesaire istemeyen binance.com’u (uluslar arası) kullandım bu iş için.
Kredi kartı ile btc, etc ve xrp almanıza imkan veren sitelerin olduğu da yazılmış ekşide. Herkesin kullandığı siteleri kullanmak daha iyi olacaktır.
Bir Cevap Yazın