Blue Whale daha çok ergenlik dönemindeki çocukları (hayatlarını) hedef alarak, onlardan görev adı altında çeşitli uyumsuzluklar yapmalarını isteyen bir “yönlendirme.” Başlangıçta vince tırman, gece çatıya çık, bütün gün kimseyle konuşma, annene sebepsiz yere bağır gibi görece anlamsız görünen görevler giderek daha tehlikeli hale gelmeye başlıyor. Toplamda 50 görev olduğu ve son görevin intihar olduğu yazılı İngilizce sayfalarda. Bir görevi yapmadan diğerine geçemiyorsunuz. Yaptığınız her görevi fotoğrafını göndererek size yönergeler verenlere gönderiyorsunuz.
Blue Whale görevleri
Konunun hassasiyeti nedeniyle görevlerin tamamını buraya yazmayacağım fakat şu bilinmeli ki bu görevler zaman geçtikçe kafası karışık olan çocukların zihinlerini daha da bozacak türde görevler. Çocuğun yavaş yavaş daha az korkmasına ve kendine zarar vermeyi normalleştirmesine neden olan görevler. Bu görevler arasında bütün zamanını korku filmi izleyerek geçirmek de var mesela. Bir gizem yok. Daha çok çocuğun kendi vücuduna zarar vermesini ve hayatını tehlikeye atacak şeyler yapmasını isteyen görevler. Gece çatıya çıkmasını istemek gibi.
Asıl ürpertici olan Blue Whale’in cihazlara yüklenebilen bir oyun olmaması.
Ürpertici olan şu ki Blue Whale bir oyun değil. Bir yönlendirme. Sadece internete bağlı bir cihaz bu yönlendirmeye dahil olmanız için yeterli. Bu oyuna erişmek için Rusya’da popüler olan bir sosyal medya sitesini kullanıyorlar. Bir oynatıcı ve bir oyuncu olduğu sürece ilgili sorular kulanılarak her yere bu tehlike sokulabilir. Uygulama marketlerinden kaldırmak maalesef tehlikeyi önleyemez.
Blue Whale’de şantaj olayı nedir?
Haberlerdeki bilgilere göre oyunu oynayanlara bir zararlı yazılım bulaşıyor ve bilgisayarınızdaki verilerden faydalanılarak duygusal dünyası karışık olan ergenler tehdit ediliyor. Bu konuda net bir bilgi yok ama bazı olasılıklar söz konusu. Sonuçta herkesin bilgisayarında şantaj yapılabilecek bilgiler yoktur.
1- Görevlerden biri de oyuncuların çıplak bir fotoğrafını göndermesi. Kişi hakkında daha fazla bilgi öğrenilince bu fotoğraf bir şantaj aracı olarak kullanılabilir.
2- Kimi görevlerin gizli olduğu söyleniyor. Bilgisayarınıza bir zararlı yazılım kurmanızı isteyerek veya zararlı bağlantıyla başkalarının görmesini istemeyeceğiniz Google aramalarına erişilebilir (Müstehcen içerik, yapılan konuşmaları 3. kişilere sızdırma tehdidi ve daha mahrem şeyler)
Bazen sadece kendini kanıtlama isteği, bazen şantaj bazen de her ikisi Blue Whale’in gündemimize girmesine sebep olan sonuçları doğurmuş olabilir. Olan olaylar sosyal medya kullanıcıları tarafından Black Mirror dizisindeki Shut up and Dance bölümü ve Nerve isimli filmdeki olaylara benzetiliyor.
Blue Whale ve türevleri için ne önlemler alınabilir?
Blue Whale belki de bu şekilde organize olarak ergenleri tehdit eden ilk oyun. Kavram ortaya çıktığına göre türevleri de ortaya çıkacaktır. Çin şişeden çıkmış olabilir. İşe yarayan bir yöntem öğrenildi. Bir oyun değil ve uygulanması kolay. Çocuklara bilgisayar veya telefonu yasaklamak bir çözüm olmayacaktır. En iyi önlem çocuğunuzu gözlemlemek ve onu anlamak çocukla ilgili her konuda olduğu gibi. Sebepsiz davranışlar ve vücudundaki izler karşılaşabileceğiniz somut belirtiler.
Anlamsız gelen ve sebebini anlamadığınız davranışlara şüpheyle yaklaşmakta fayda var. Söz konusu çocuklar olunca bu işin bir kısayolu yok. Yine de bu iki duruma karşı duyarlı olmakta fayda var. Belki yetişkinlere komik gelen bu şeyler yüzlerce çocuğun hayatını kaybetmesinden sorumlu tutuluyor.
Bir Cevap Yazın