Türk İslam kültürünü en çok etkileyen dillerden biri şüphesiz ki Farsça. Aynı zamanda bu dil, doğu kültürünün en değerli eserlerini vermiş. Uzun süredir notlarımda “Farsça öğren” cümlesi duruyor. Bir tanıdığımın İran’a yerleşmiş olması dili öğrenme çalışmalarını daha erkene almama neden olmuştu. Yazıda Farsça öğrenmek için kullanabileceğiniz harika bir siteden bahsedeceğim.
Easypersian sitesinden öğrenmek için elde kağıt kalem not almak gerekiyor. Temelden öğretiyor. Siz İngilizce temelim yeterince yok ve daha kolay şekilde ilk başta Latin alfabesi ile öğrenmek istiyorum diyorsanız Mondly uygulamasını indirebilir veya sitesinden öğrenebilirsiniz. Android ve iOs uygulaması var.
https://www.mondlylanguages.com/home
Mondly uygulaması her hafta bir ders çıkarıyor karşınıza ve haftalık sınav yapıyor. Uygulamayı satın almadan tüm dersleri açamıyorsunuz bu yüzden günlük derslerde öğrendiklerinizi bir yere not edin ya da ekran görüntüsü alın. Bu şekilde ücret ödemeden istediğiniz örneklere dönebilirsiniz. Uygulamada, ses ve latin harfleri desteği de var. Bir konuda yardıma ihtiyacınız olursa aşağıya yazabilirsiniz. Dersleri düzenli olarak aldığınız takdirde konuşma ve yazı dili olarak Farsça’ya aşinalığınız artacak. Markette bu uygulama dışında çeşitli Farsça öğreten uygulamalar var fakat çoğu ücretli. Mondly derslerini birleştirerek ders ders buraya taşımak mümkün ama üreticiye saygısızlık olacaktır.
Eğer İngilizce temelim var diyorsanız yazıya devam edin. Farsça asla öğrenmekten korkmamanız gereken bir dil.
Farsça’nın yüz milyon insanın anadili olduğu tahmin ediliyor. Uluslararası geçerliliği daha yüksek olan dillerden görece daha az konuşulan bu dile vakit kalmıyor. Üstüne alfabe değişikliği de eklenince gözümüz korkabiliyor. Yine de Türkçe’yi daha iyi anlamak için öğrenebileceğimiz bir dil Farsça. Osmanlı Türkçesi ile içli dışlı olanlar için alfabe farkı da önemsiz kalıyor. Farsça’yı öğrenmeye başladığınızda size çok tanıdık gelecek. Arapça, Türkçe, Osmanlı Türkçesi İngilizce ve Kürtçe ile etkileşime girdiği için kelimeleri hızlı öğreneceksiniz. Pek çok kelimeyi daha önce duyduğunuzu ve gramer yapısının zor olmadığını görünce mutlu olacaksınız.
Maşin : araba, Durbin : kamera, lotfan, (lütfen), laazım (lazım), ruz : gün gibi diğer dillerden bildiğimiz kelimeler içeriyor Farsça.
Size tavsiye edeceğim site çok küçük adımlarla Farsça’ya alışmanızı ve öğrenmenizi sağlayacağına inandığım bir site. 150’den fazla ders var. Tek olumsuz yanı, derslerin İngilizce anlatılması. Ama gerçekten basit bir İngilizce ile anlatıldığı için başlangıç seviyelerinde İngilizce bilenler de faydalanabilir. Üstelik bilmediğimiz bir dili daha az bildiğimiz bir dil üzerinden öğrenmek iki dili de geliştirmek için bir fırsat olabilir. Başlıkta, Farsça öğren, dedim fakat İngilizce’nize de katkı sağlayacaktır site.
Her ders bittikten sonra İngilizce bir kısa hikaye çıkıyor. Gerçekten keyifli hikayeler.
“Reading” çalışmalarınız için faydalı. Sadece okuma değil, sesleri duyma imkanınız da var. Ders bittiğinde dersle ilgili bir çalışma sayfası da var. Ders bitiminde size birkaç soru sorarak öğrendiğinizden emin olmanızı sağlıyor site.
İlk birkaç dersi bitirip not aldığınızda “Farsça öğren” ifadesinin çok da zor olmadığını göreceksiniz. Sitedeki dersleri ekleyen kişinin konuşmaları da cesaret verici. Bir dil bu kadar kolay mı öğrenilir? “Farsça öğren” diyorum ama olmaz mı? Aşağıda Engels’in Marx’a yazdığı bir mektuptan bir alıntı var. Mektubu ben Dücane Cündioğlu’nun bir yazısında görmüştüm. Farsça ile ilgili. Belki ön yargınızı yıkar.
Birkaç hafta Şark işleriyle uğraşmaya mecbur olunca, Farsça’yı öğrenmek için bu fırsattan istifade ettim. Arapça’dan çekiniyorum. Bu, evvelâ Samî dillere karşı duyduğum fıtrî nefretten, sonra uzun bir zaman kaybetmeden 4000 huruf-ı asliye’yi ihtiva eden ve iki-üçbin yılı kucaklayan bir lisanı öğrenmeye imkân olmayışındandır.
Buna mukabil Farsça öğrenmek çocuk işidir. Hep birbirine benzer 6 harfi bulunan ve sadâlı harften mahrum olan netameli Arap alfabesiyle yazılmasaydı, bütün Fars gramerini 48 saatte öğrenebilecektim. Nihayet üç hafta çalıştım.
Farsça öğrenmeye başlamak için EasyPersian.com ‘u izlemeye başlayabilirsiniz. Mondly uygulamasını da ihmal etmeyin. Farsça öğrenirken latin alfabesi ile öğrenmek gibi bir kolaycılığa kaçmayın. Harfleri birkaç kereden sonra tanımaya başlayacaksınız.
Not : Görselde Farsça “İn niz beguzered” yazıyor. Bize “Bu da geçer ya hu” olarak geçen cümle, kelam-ı kibar.
Bir Cevap Yazın