Endüstrideki Devrimsel Aldatmacası Üzerine

Birkaç gün önce Linus Torwalds’ın açıklamalarının bulunduğu bir yazıyı okudum. Endüstrideki teknolojide devrim yaratacak bir yenilik sözünün anlamsızlığı hakkında bir açıklaması vardı. Devrimsel kelimesi yersiz kullanılmaktadır. Bir aldatmacadır. Devrimsel aldatmacası asıl olanı gözden kaçırmamıza neden olmaktadır. Üstte görsel olarak paylaştığım açıklamada şu cümleler yer alıyordu :

Endüstrinin konuştuğu inovasyon (yenilikçilik kelimesi) çok fazla saçmalık içeriyor. Herkes inovatif (yenilikçi) olabilir. Bunu büyütmeyin. “Farklı düşün.” inovasyon (yenilik) bu. Siktir edin bunu; anlamsız. Bunun %99’u işi tamamlamak.Teknoloji haberleri döngüsünün en az sevdiğim tarafı: sürekli yenilik ve yeni fikirlerdir. “Bu devrim yaratacak.” Bunların tümü yutturmaca. İşin aslı burada değil. Asıl iş detaylarda.

Evet Linus yeniliğin herkes tarafından yapılabileceğini ve önemli olanın detaylara odaklanmak olduğunu söylüyor. Bu cümleler son günlerde gelişim ve ilerleme hakkında okuduğum en bilgece sözler. Devrimsel kelimesi abartı ve yanlış. Hatta zaman zaman iyi işler çıkarmak isteyen insanlar için umut kırıcı. İşe yarar bir şeyler yapmak yeterli. Yeterince işe yarar hale geldiği zaman yenilik sürece dahil olacaktır. Büyütmemek sadece işe yarar olana odaklanmalı.

Önemli şeyler bir anda yapılamaz; ufak şeylerin bir araya getirilmesiyle oluşur.

(Vincent Van Gogh)

Hepimizin kullanmaktan keyif aldığı teknolojiler bir detaya odaklanılmış iyi işler. Ortaya çıkarılmaları için ciddi kaynaklara ihtiyaç yok. Uçan kaçan, uzaydan gelen şeyler değil. Son zamanların en yenilikçi teknolojilerine göz atarsak bunların bir detay işi olduğunu görmek mümkün. Birkaçıyla ilgili örnek verirsem konu somutlaşacaktır.

Facebook : Facebook’un hepimizin hayatlarını etkilediği ve son zamanların en büyük işlerinden olduğuna şüphe yok. Facebook’u böyle büyük yapan yüksek teknolojisi miydi peki? İlk hallerini bilenler vardır siz okuyucular arasında. Facebook’tan önce teknoloji olarak Facebook kapasitesinde ve işleyiş tarzında yüzlerce site vardı. Facebook’u büyük yapan nedenleri söylemek bir makalenin konusu olabilir. Bu konuya girmeyeceğim fakat bunun Facebook’un büyük olmasının bir nedeni de meşru olmasıydı. Eskiden insanlar bu tür sitelerde gerçek isimlerini kullanmazlar ve bu siteleri kullandıklarını yakın çevreleriyle paylaşmazlardı. Facebook ise üniversite öğrencileri arasındaki bir arkadaşlık sitesi olarak kabul edilebilir bir sebepten doğdu.

Twitter : Twitter da detayların büyük yaptığı bir başka iş. 140 karakter ve birbirini takip eden insanlar. Çok basit ve “farklı” bir fikirdi. Sanıyorum asıl başarısı ünlü insanları bir araya toplaması oldu. Sade tasarım, kolay kullanım ve farklı bir fikir Twitter’ın ortaya çıkmasını sağladı.

Whatsapp : Tüm telefon kullanım alışkanlıklarımızı değiştirdi. Ya da abartmayalım yazılı iletişim alışkanlıklarımızı değiştirdi. Büyük bir yenilik mi? Sanıyorum değil. Messenger’ın (MSN) akıllı telefonlara uyarlanmış hali. Yüzlerce alternatifi var. Sanıyorum sadeliğinin yanı sıra cep telefonu numarası üzerinden işlem yapması, rehberindeki kişileri eklemeye gerek duymadan karşına çıkarması ve “görüldü” gibi özellikleri Whatsapp’i bugünkü haline getirdi.

Uber : Yepyeni bir fikir büyük bir ihtiyaçla buluşunca ortaya bu güzel iş çıktı. Herkes ulaşım masraflarını düşürmek ister.

Devrimsel Aldatmacası işin aslının işi tamamlamak ve detaylar üzerine düşünmek olduğunu unutturuyor.

Bu şekilde verilecek çok sayıda örnek var fakat sanıyorum ne demek istediğimi anlatabildim. Sizin de aklınıza büyük ve güzel işlerin detayların düşünüldüğü iyi işler olduğuyla ilgili örnekler gelmiştir. Bu durum sadece teknoloji sektöründe değil neredeyse her alanda geçerli. Ortaya iyi bir iş çıkarmak için işe odaklanmak ve detayları düşünmek, konuyu farklı bir şekilde düşünmek yeterli olabilir. Öncelikle yapılması gereken iyi işleyen bir sistem kurmak. İnsanlar devrimsel işler peşinde değiller. Bir sorunu çözen işler, sorunun sahiplerini çeker. Bir ihtiyacı daha ucuz ya da daha kolay yoldan halleden işler ise herkesi çeker. İnternet başlı başına bunun bir örneği. Tüm tarafların kazançlı çıktığı harika bir kazan kazan modeli.

Aslında konunun kökeni çok eski. Bilim sermaye evliliği ile ilgili. Programlama ilk ortaya çıktığında küçümsenen bir işti. İlk programlama dillerine küçümseyerek baktı endüstri. Bilimin zanaatkarlardan çıkması hoş karşılanmaz piyasa tarafından. Programcılık ve yazılım birkaç yıl boyunca bilimin dışlanmışlarının çalışma alanı olarak kaldı. Sonuç olarak sıradan bireyler bilimi üretmekle kalmadı onu demokratikleştirdi de. Bence bunun bilinmesi, işini düzgün yapmaya çalışan çalışkan insanların daha umutlu olmasını sağlayacaktır.

Belki yazıdaki devrimsel aldatmacası kullanımı biraz yersiz olabilir. Aldatmaca bilinçli olarak yapılır ama böyle bir durumun olduğunu söylemiyorum. En azından bir art niyetin. Pazarlama amaçlı kullanılıyor daha çok.

Linus Torwalds’ın röportajının tamamı için buraya bakabilirsiniz. Konuyla kısmi olarak ilgili bir kitap için ise bu yazıya bakabilirsiniz.

Bir yanıt

  1. Basit fikirler ve düşük maliyetle yapılabilecek güzel işlerin tarım alanında güzel bir örneği :

    http://www.paraanaliz.com/2017/ekonomi/inovasyon-parayla-olmaz-10472/

Bir Cevap Yazın

Diğer 1.069 aboneye katılın