Film izleme platformları deyince akla gelen ilk şirket özellikle ülkemizde Netflix olsa gerek. Disney de bu işe girecek. Apple ve Google gibi şirketler de bu hizmetleri verebilirler. Sinemanın dijitalleşmesi olarak tanımlayabileceğimiz bu durum sinema sektörü değiştirecek gibi görünüyor.
Organize İşler Sazan Sarmalı sinemada gösterimdeyken Netflix’te yayınlanınca herkesi şaşırttı. Roma filmi de aynı anda hem gösterimde hem de Netflix’te idi. Netflix’in kendi yapımları ise sessiz sedasız sinemada gösterime girmeden yayınlanıyor. Kaba bir durum değerlendirmesiyle şunu söylemek mümkün, Netflix filmleri sinemada yayınlansa bu Netflix için bir artı olacakken sinema filmlerinin aynı anda Netflix’e düşmesi sinema salonları için ciddi bir sorun.
Film ve dizi izleme platformları sinemaya gitmenin yerini alır mı?

Sinemaya gitmek insanlar için bir sosyalleşme aracı. Film ve dizi izleme platformlarında yayınlanan yapımlar bu hissi veremeyecek olsalar da sinema salonlarından çeşitli sebeplerle uzak duran insanlar da var. İzletilen uzun reklamlar, yeme içme gürültüleri, mesaj yazanlar ya da telefonu çalanlar bir rahatsızlık konusu. Evde kaliteli geniş bir ekranda kendi ortamını oluşturup film izlemek çoğu insana göre sinemaya gitmekten daha keyifli olabilir.
Televizyonu söylemeye bile gerek yok, tamamen senin hakimiyetindeki bir televizyon olan film ve dizi izleme platformları televizyondan her zaman iyidir. Film ve dizi izleme platformlarının büyük bir artısı da hem televizyon hem sinema salonlarından insanları kendine çekmesi.
Film ve dizi izleme platformları sinemadan pay alacak olsa da yok etmeyecektir. Pahalı teknolojiler, daha iyi ses ve görüntü sistemleri ve insanların sosyalleşme isteği, sinema salonlarının varlığını koruma sebepleri olacak. Televizyon bile radyoyu tamamen bitirmediğine göre sinema salonları elbette kaybolmayacaktır. Bir değişim ise kaçınılmazdır.
Film izleme platformları sinema seyircisine ve film sektörüne ne kazandırabilir?
Fiyat: Söylemeye gerek bile yok belki. Sinema salonları yerine dijital platformların tercih edilmesinin belki de en önemli sebebi fiyatlardır. Geçen gün gittiğim Organize İşler Sazan Sarmalı filmi için 34 TL bilet ücreti, 15 TL de içecek ücreti ödedim. Netflix için ortak kullandığımız hesap için ise aylık 15 Tl ödüyorum. Üstelik sadece filmler ve diziler için bu ücret ödeniyor, kira ve işletmecilik giderleri için değil.
Filmlere ulaşmanın kolaylaşması: Yoğun bir zamandaysanız görmek istediğiniz bir filmi dijital platformlardan izlemek büyük bir kolaylık. Bunun yanında ülkedeki çoğu küçük ve orta ölçekli ilçelerde ciddi sinemalar yok. Çoğu zaman günü geçmiş filmler ve kalitesiz salonlar var bu ilçelerde. Bu platformlar böyle ciddi bir sorunu çözüyorlar. Filmi iMax bir salonda izlemiyorsunuz fakat kaliteli olarak izleyebiliyorsunuz. Sinemanın demokratikleşmesi adına çok ciddi bir gelişme bu bana göre.
Kaliteli yapımların öne çıkma fırsatı bulması: Ülkemizdeki film ve dizi üreticileri bütçelerin az olmasından şikayet ediyorlar. Cem Yılmaz Russel Crowe ile ortak film yapabilir miyiz diye konuştuklarında Türk Sineması için büyük bir bütçe istediğini söylemişti. Selçuk Aydemir ise Pinç’in bir bölümünde çok iyi bir komedi dizisi için çalıştıklarını fakat kanal sahibinin bu filmi almak istediğini ama fiyatı yüksek bulduğunu söylemişti. Biz böyle bir bütçeyi en son Muhteşem Yüzyıl’da gördük demişler. Dijital platformlar sayesinde kaliteli fakat bütçe sıkıntısı yaşayan yapımlar dünyaya daha kolay pazarlanabilir veya bu platformlarda kendilerine yer bulabilirler.
Nasıl artık yetenekli bir yazılımcı tüm dünyadan iş alabiliyorsa, sinemanın dijitalleşmesiyle yetenekli film ve dizi üreticileri yeni imkanlar bulabilirler. Daha iyi paralar kazanıp standartları yükseltebilirler.
Cumartesi sabahı dijital bir platformda ses getiren bir filmi görmek bunları düşündürttü. Belki de tek seferlik reklam amaçlı böyle bir uygulamaya şahit olmuşuzdur, bakalım. Umarım dijital platformlar Türk Sinemasının kalitesinin artmasına, kaliteli dünya sinemalarını kolayca izlememize ve sinemanın demokratikleşmesine katkı sağlarlar.
Bir Cevap Yazın