Hayvan Okulu Masalı ve Ken Robinson’ın Konuşması

Hayvan Okulu masalı çocukların kendi yetenekleri doğrultusunda eğitim almaları gerektiğini hatırlatan bir masal. Dr. R.H.Reeves’in yazdığı, eğitimciler arasında bilindik bir masal var Hayvan Okulu. Hayvan Okulu masalı farklılıkları önemsemek üzerine yazılmış. Yine bu konu hakkında Ken Robinson’ın meşhur bir konuşması var.

Hayvanlar vaktiyle ‘Yeni Dünya’nın sorunlarını çözmek için kahramanca bir şeyler yapmaları gerektiğine karar vererek, bir okul açmışlar. Koşmak, tırmanmak, yüzmek ve uçmaktan oluşan bir etkinlik programı hazırlanmış. Yönetimi kolaylaştırmak için de, bütün hayvanlar bütün derslere katılıyormuş. Ördek, yüzmede çok ustaymış, hatta öğretmeninden de usta. Uçma dersinde de çok iyi notlar almış, ama koşmada çok beceriksizmiş. Koşmadan düşük not aldığı için, yüzmeyi bırakması ve derslerden sonra okulda kalıp koşma alıştırmaları yapması gerekiyormuş. Bunu perdeli ayakları fena halde yıpranıncaya kadar yapmış. Üstelik yüzmede ancak orta not alabilmiş. Ama okulda orta notlar kabul gördüğünden, duruma kendisinden başka üzülen olmamış.

Tavşan, koşma dersinde ilk başlarda sınıf birincisiymiş, ama yüzmede durumunu telafi etmesi için çok çalışması gerektiğinden bunalım geçirmiş. Sincap, tırmanmada harikaymış, ama uçma dersinde öğretmeni onu ağaç tepesinden aşağı değil de, yerden yukarı uçmaya zorlayınca hüsrana uğramış. Ayrıca kendisini aşırı zorladığı için kaslarına kramp girmeye başlamış ve tırmanmakta ‘C’, koşmada da ‘D’ almış.

Kartal, sorunlu bir çocukmuş ve sert bir biçimde disipline sokulması gerekiyormuş. Tırmanma dersinde diğer öğrencilerin hepsinden önce ağacın tepesine varıyormuş, ama bunu ille de kendi yöntemleriyle yapmak istiyormuş. Yıl sonunda, son derece iyi yüzen, ayrıca koşabilen, tırmanabilen, biraz da uçabilen anormal bir yılan balığı, en yüksek not ortalamasını tutturmuş ve mezuniyet günü sınıf birincisi olarak veda konuşmasını o yapmış.

Çayır köpekleri, okul yönetimi programa yer kazma ve tünel açmayı almadığı için, ne okula gitmişler ne de vergi ödemeyi kabul etmişler. Çocuklarını porsuğun yanına çırak olarak vermişler. Daha sonra da yer sincapları ve dağ sıçanlarıyla birleşerek başarılı bir özel okul açmışlar.

Ken Robinson – Okullar Yaratıcılığı Öldürüyor

Hayvan Okulu Ken Robinson’ın şikayet ettiği konuyu anlatan bir masal. Bu yönde eleştiriler günümüz eğitim sorunlarının başında geliyor. Ken Robinson eğitim alanındaki katkılarından dolayı Sir ünvanı almış bir isim. TED’ de yaptığı meşhur, “Okullar yaratıcılığı öldürüyor” başlıklı konuşmasında eğitim sistemimizdeki bazı aksaklıklara yer veriyor. İlgi ve yeteneklerine bakılmadan, sadece aynı yaşta oldukları için çocukların bir sınıfa toplanmasını eleştiriyor bu konuşmasında. Aynı zamanda bu sorunu geniş şekilde ele aldığı “The Element” isminde bir kitabı da var Ken Robinson’ın.

“Okullar yaratıcılı öldürüyor” başlıklı Ken Robinson konuşması.

Hayvan Okulu masalını hatırlatıyor bu konuşma. Bu konuşma kimilerine göre popülist olabilir. Mevcut ekonomik kaynaklarda en iyi verim günümüz yöntemiyle alınıyor olabilir. Eleştiri zihni canlı tutar. Sanıyorum farkılıklar konusunda önemli olan, çocukların cevher halindeki yeteneklerini mümkün olduğunca erken keşfederek o yeteneklerinin üstüne gitmek.

Bir Cevap Yazın

Diğer 1.068 aboneye katılın
%d blogcu bunu beğendi: