Hızlı İlerlemek İçin 10 YDS Tavsiye’si

YDS hazırlık sürecinde edindiğim bilgileri, YDS tavsiye’leri diyerek topladım. Belki çalışma sürecinizi biraz daha kısaltmaya ve doğru yöntem ve kaynaklara ulaşmanıza yardımcı olur. YDS’ye çalışma kararı alınca nereden başlayacağını bilememe sorunuyla karşı karşıya kalınıyor. Genelde kitap önerisi olarak iki kitap tavsiye ediliyor ve bu kitaplar “yds soru çözme teknikleri” denen, cevaba ulaşma ipuçları üzerine kurulu kitaplar Kimi noktalarda işe yarayan kimi noktalarda yetersiz olan yöntemler bunlar. Bir noktada kafa karıştırıcı olabiliyor. Sanıyorum YDS ‘de altın kural okuduğunu anlamak.

Unutulmaması gereken konu ise bir kursa gitmenin YDS için gerekli puanı almanızı kesin olarak sağlamayacağı. Kursa gitmeden yüksek puanlar almanın olağan dışı bir şey olmadığı. Bu iş tamamen sizin çabanıza bağlı. YDS’de belirli puan grupları var ve hedefinize göre bir çalışma gayreti oluşturmanız gerekiyor. 65 puan almak isteyen kişiyle 90 üstü puan almak isteyen kişinin çalışma farklılıkları olacaktır. Bu süreçte ilerleme sağlamanızı ve YDS çalışma sürecinden kopmamanızı sağlayacak birkaç yöntem fark ettim.

Bu yöntemler tabii ki Yökdil sınavında da işinize yarayacaktır. Yökdil daha fazla okuduğunu anlamaya yönelik olduğundan belki daha fazla işinize yarayacaktır. Yökdil için ayrıca dikkat edilmesi gereken konu alanınıza uygun metinleri okumaya çalışmak.

İşte bazı YDS çalışma tavsiyeleri

1- Alacağınız kaynak kitaplar tek başınıza öğrenmenize yetmez. Özellikle belli bir altyapınız yoksa. Okuduğunuz bir metni aşağı yukarı anlamak bir kıstas. Bir kitap edinin, konularla ilgili kapsamlı YDS notları bulursanız onlar da işinizi görür.

2- Konuyu kitaptan bitirdikten sonra ve belli seviyede öğrendiğinizi düşündüğünüz noktada, internette konuyu anlatan bir video izleyin. Eğer konuyu öğrendikten sonra üstüne bir de soru çözüm videoları izlerseniz (Genelde anlatımlar bu şekilde nette) konuya daha hakim olacaksınızdır.

3- Konuyu kitaptan notlar alarak öğrendikten ve soru çözüm videolarını izledikten sonra konuyla ilgili soruları çözün. Yanlış yapma nedenlerinizi anlayın. Konular birbiriyle ilgili olduğu için ve sonraki öğreneceğiniz konular önceki öğrendiğimiz konuları daha iyi anlamanızı sağlayacak. Geriye dönüp çözdüğünüz soruları tekrar çözmeyi deneyin.

YDS Tavsiye : İnternette kursa gitmek istemeyenler için katılabileceğiniz çevrimiçi dersler ve çevrimdışı ders anlatımın kaydının olduğu paketler var. Çevrimiçi olana göre (onda anlık olarak soru sorma imkanınız var) daha ucuz fiyatları. İnternette ders anlatımları çok iyi değil, bu işi çok iyi yapan marka olmuş isimler. Merak edenler yazının sonunda görebilirler.

İngilizce öğrenme sürecine teknolojiyi mutlaka katın.

4- İngilizce okuduğunuzu anlamak çok önemli. Bu yüzden ingilizce metinler okuyun. İlgilendiğiniz konuyla ilgili bir ingilizce siteyi takip ederseniz yararınıza olabilir. Twitter’da ilgili olduğunuz alanla ilgili yabancıları takip ederek verdiği bağlantıları okuyabilirsiniz. Bill Gates, Elon Musk veya yabancı haber sitelerini de listenize dahil edebilirsiniz.

Süreçten kopmamanız için bu önemli. Bu iş için markette “reading” uygulamaları da var. Aynı şekilde hergün yeni kelimeler öğrenmenizi sağlayan “Memrise” isimli çok iyi bir site (uygulaması da) var. YDS ‘yi seçip YDS ‘de çıkan kelimeleri öğrenmeye başlayabilirsiniz. Duolingo daha iyi bir İngilizce için güzel bir uygulama olsa da hedefe yönelik değil gibi.

YDS Tavsiye : Kelimeleri sözlük yerine cümle içindeki hali ile öğrenmek gerekir. Tek anlamını öğrendiğiniz bir kelime cümle içinde farklılaşabilir. Yanlış değerlendirebilirsiniz. İkinci olarak cümle içinde geçerken öğrenilmeyen kelimeler çabuk unutulur.

5- İngilizce sevdiğiniz şarkıların sözlerine mutlaka bir göz atın. Alt yazılı izlediğiniz filmlerde ki konuşmaları anlamaya çalışın. İngilizce alt yazıyı bir şekilde hayatınıza sokmaya çalışın. Özellikle nette gördüğünüz kısa videolarda

6- İlk kez karşılaştığınız konular gerçek anlamda zor gelebilir. Asla öğrenemeyeceğinizi düşünebilirsiniz ama üstüne gittiğinizde kendinizi konunun sorularını çözerken bulacaksınız. Bu süreçte yavaşlarsanız diye motivasyonunuzu kaybetmemek ve YDS sürecinden kopmamak için marka olmuş YDS hocalarını Twitter ya da Facebook’tan takip edebilirsiniz. Bu kişiler zaman zaman önemli bilgiler, kelimeler ve örnek sorular soruyorlar.

Tavsiye : Twitter’da Remzi Hoca‘yı Yds sürecinde takip edebilirsiniz. Bazen takipçilerine hediyeler de gönderiyor. Bir takvim yollamıştı mesela formu dolduranlara.

Tavsiye : İnternetten derslere katılmak için veya ders anlatım videoları için yine Remzi Hoca’nın sitesinden fiyatları inceleyebilirsiniz. Fiyatlar uygun gibi.

Online ücretsiz  YDS derslerini ve deneme sınavlarını takip edin.

Tavsiye : Akın Dil Eğitim’in “reading” için zengin içerikli bir uygulaması var. Farklı alanlardan metinler okurken bilmediğiniz kelimeleri de deftere ekleyebiliyorsunuz. Yds’de çıkan kelimelerden oluşuyor bu metinler. Kolay ve zor metinler var. YDS de kullanılan bağlaçların cümle içinde kullanıldıkları şöyle bir çeviri çalışması alıntıladım. Bağlaçların daha kolay aklınızda kalmasını sağlayabilir.

Son YDS Tavsiye : Çalışma süreciniz bittikten sonra deneme çözmeye başlayın. Hem sınavın özüne yönelik çalışmış olursunuz hem de bir deneme tüm konuları tekrar etmenizi sağlar. Konular bittikten sonra çözdüğünüz ve yanlışlarınızı incelediğiniz bir deneme tüm konuyu hatırlamanızı sağlar. YDS ücretsiz denemelerini buradan pdf olarak indirebilirsiniz.

Son not : Remzi Hoca aynı zamanda sınava 10-15 gün kala çevrimiçi olarak yds deneme yapmanızı sağlıyor. Bu sınavlar ücretsiz ve süre tutuluyor. Sınava girmek için rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Sınav bittikten sonra puanınızı, iyi ve kötü olduğunuz konuları öğrenebiliyorsunuz. Bu da daha çok hangi konuya odaklanmanız gerektiğini anlamanıza yardımcı oluyor. Üstelik sınava giren diğer kişilerle kendinizi kıyaslamanıza da imkan veriyor.

10 yanıt

  1. Elif Hanım avatarı
    Elif Hanım

    Yds için kaynak önerisinde bulunabilir misiniz? öncelikli olarak almam gereken kitaplardan bir liste oluşturabilirseniz sevinirim. (A2nin biraz üstünde ing seviyem)

    1. Merhaba. Özellikle bir kaynağa ihtiyaç yok, çıkacak konular belli YDS’de. Bu konularla ilgili notları alıp, indirip özellikle çıkmış soruları çözmek çok işinize yarayacaktır bence. Kitap listesine gerek olduğunu düşünmüyorum. İrem Yayınları’nın YDS sınav stratejileri kitabı fena gelmiyor bana. Belki öncesinde herhangi bir kitaptan gramer tekrarı yapmanız faydalı olabilir. İnternette güzel ders anlatımları ve soru çözümleri var. Soru çözümlerinde eksikliklerimizi görmek daha kolay olabiliyor.

  2. Ayça Özer avatarı
    Ayça Özer

    Merhaba!! Ben 11.sınıf,dil öğrencisiyim bu sene.Kaynak önerisi yapabilir misiniz acaba?

    1. Merhaba. Ne için kaynak istiyorsunuz, yds için mi? Üniversite sınavları için ise bir fikrim yok, öğretmenleriniz daha iyi önerilerde bulunacaktır.

  3. Almanca için önerileriniz var mı? Almanya’da görevlendirilmek için kurs öncesi temel oluşturmak istiyorum.

  4. Ben Türkiye’de yaşayan yabancı bir öğretmenden ders almaya başladım ancak öyle ilerlemeye başladığımı hissettim.
    Tavsiye ederim www.****.com

    1. Speaking yok bile YDS’de. Ne kadar faydalı olur yabancı öğretmen emin değilim.

  5. Mahmut K avatarı
    Mahmut K

    Eğer daha çok akademik alanlar ve sinavlara hazırlık için bir ingilizce eğitimi isterseniz jtadanismanlik sitesini önerebilirim. Ücretsiz kelime öğrenebiliyor ve pratik yapabiliyorsunuz.

  6. TRT World izliyorum canım sıkılınca. Kelimelere aşina olayım diye. “Cities have been damaged” 🙂

  7. Mehmet Şimsek’in önerdiği bir site var. “Bu harika siteye bir göz atın! İngilizcenizi geliştirmek & B.Krallık hakkında bilgi edinmek için müthiş bir araç.”

    İngilizce’nizi geliştirmek için takip edilebilir.

    https://theenglishchannel.britishcouncil.org/

Bir Cevap Yazın

Diğer 1.080 aboneye katılın
Şiraz Duvarı
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.