İstanbul’da eğitim gezileri yapılabilecek güzel yerler var. Bu yerleri araştırdığımızda karşımıza elli tane yer çıkıyor fakat gördüğüm kadarıyla bu yerlerin bir kısmı kazanım odaklı değil, bir kısmı pahalı, bir kısmı da ahlaki sebeplerden dolayı uygun değil gibi. (hayvan hakları vesaire) Bu yerlerin çoğu bilinir, çoğunun okullarda tanıtım afişleri bulunur. Bunların içinden kendimce ucuzluk ve kazanım odaklı olanları ekledim. Tabii bu yerlere okul ile gitmek şart değil. Veliler olarak daha geniş bir listeye ulaşıp çocuklarla alış veriş merkezleri yerine buralara gidebiliriz.
Miniatürk Eğitim Gezisi
Miniatürk, ülkemizin her yerindeki tarihi yapılar (Roma, Osmanlı, Bizans) ve ülkemiz dışında bulunan Türk-islam eserlerinin minyatür kopyalarının yer aldığı geniş bir alana kurulu yapı. Kendi tanımlarıyla, Türkiye’nin vitrini. Boğaz köprüsünün üstünde yürünebilen büyükçe bir minyatürü, uçak pisti gibi ilgi çekici alanları var. Türk-İslam geleneği ile ilgili her kazanım için uygun neredeyse.
İçinde park olması ve açık havada olması yaz aylarında burayı daha cazip hale getiriyor. Birkaç saat geçirmek mümkün burada. Giriş ücreti ise çok düşük. Öğretmenlere indirimli. Öğrencilere ücretsiz miydi yoksa kimi günlerde mi ücretsizdi emin değilim. 3 tl gibi bir ücreti vardı 2016’da. Beyoğlu’na bağlı ama Haliç tarafında.
Web sitesi : http://miniaturk.com.tr/
Rahmi Koç Müzesi Gezisi
İstanbul’da eğitim gezileri deyince ayrıca incelenmesi gereken bir yer. Geçmişten günümüze teknolojinin gelişimi kazanımı için iyi bir yer Koç müzesi. Ulaşım araçlarıyla ilgili aklınıza gelebilecek tüm eserler var burada. Büyük bir koleksiyon. Klasik otomobiller, gerçek bir denizaltı hatta uçak var. Bunların dışında bilimsel aletler olmak üzere pek çok ilgi çekici parça. Zaman içinde bilim ünitesi için uygun. Böyle bir koleksiyon dünyada sayılıdır sanırım. Ülkemizde ise tek. Burada eğitim için oluşturulmuş özel bölümler var. Ayrı ücret uygulaması var bunların.
Keşif küresi tek başına görülmesi gereken bir bölüm. Eğitim amaçlı diğer bölümler web sitesinde listelenmiş.
40 kişi kapasiteli Keşif Küresi, gök bilimden sanata, iklim değişikliklerinden teknolojiye kadar geniş bir yelpazede gösteriler sunmaktadır. Özel bir projeksiyon ve grafik tabanlı bir bilgisayar ile gökyüzündeki yıldızları, gezegenleri ve içinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi’ni tüm ışıltısıyla, kubbe biçimindeki ekrana yansıtarak izleyebiliyoruz.
Henry Ford müzesinden etkilendiği için böyle bir müze açma kararı vermiş sanırım Rahmi Koç. Yeme içme yerleri de var. Yetişkin için giriş ücreti 15 öğrenci için 6 tl olması gerekiyor.
Web sitesi : http://www.rmk-museum.org.tr/default.aspx
Panorama 1453 Fetih ve Tarih Müzesi Gezisi
Fetif müzesi, fetihten bir sahneyi adeta dondurarak bizi o zamana taşıyan çok başarılı bir yapım. Girerken hiç ummadığınız bir yerde buluyorsunuz kendinizi. Çocuklar çok daha fazla şaşırıyor. Merdivenlerden çıkarken söğüt ağacının yapraklarını görerek sahneye geliyorsunuz. Sahneye gelene kadar fetihle ilgili bilgi veren tablolar ve afişler karşılıyor sizi. Gördüğüm en etkileyici eserlerden bu müze. Daha önce hiç benzerini görmemiştim. Tek kötü yanı, yarım saatten fazla kalınca görecek bir şey kalmaması. Giriş öğrenci ve öğretmenler için 3 tl, siviller için 5 tl. Zeytinburnu’nda müze.
Web sitesi : http://panoramikmuze.com/
Kandilli Rasathanesi Gezisi
İstanbul bir deprem şehri, doğal afetlerle ve depremle ilgili tüm kazanımlar için Kandilli Rasathanesi’ni gezmekten daha uygun bir etkinlik olamaz. Çocukların depremi anlaması ve konuya dikkatlerini çekmek için ziyaret edilebilir. Kimi bilimsel aletleri görecekler. Teleskop çok önemli bilimin gelişimi açısından. Herhalde bilimsel aletlerin ilki teleskoptur. Deprem eğitimi ile ilgili bir etkinlik olması da diğer artısı. Doğal afetlerin yıkıcı etkilerini artıran insan faaliyetlerini fark eder kazanımı için uygun bir etkinlik. Gezi Aralık ayında ayarlanırsa, kazanımın programdaki zamanına denk getirilmiş olur. İstanbul’da eğitim gezileri yapılacaksa listede olmalı burası. Özellikle bir üniversite bünyesinde olduğu düşünülürse.
İlkokul 1,2 ve 3. sınıflar kabul edilmiyor. Önceden randevu almak gerekiyor. Gerekli bilgilere ve randevu formuna bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Adres: B.Ü. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü 34684 Çengelköy-Istanbul
Telefon: 90 216 516 33 65
Web sitesi ve iletişim formu : http://www.koeri.boun.edu.tr/aheb/basvuru.asp
Bir Cevap Yazın