Kasis Kullanımının Standardı, Etkinliği, Alternatifi.

Kasisler şehir içlerinde son dönemde sıkça kullanılan hız düşürücü bir önlem. Öyle ki belediyeler de artık yaptıkları kasis çalışmalarını kendi reklamları için kullanmaya başladılar. Hatta kasis taleplerine yetişemediklerini söyleyenler var.

Peki kasisler böyle talep üzerine yapılan keyfi bir düzenleme mi yoksa bu işin bir standardı var mı, kasisler ne kadar etkili, alternatifleri neler bir göz atalım.

Nerelerde kullanılır?

Trafik Araştırma Merkezi Müdürlüğüne göre kasisler; şehir içinde trafik yoğunluğunun düşük, yol yapısının hız yapmaya elverişli olduğu ve özellikle çocuk bahçesi, okul, spor ve konut alanları gibi yaya hareketliliğinin yoğun olduğu yol kesimlerinde kullanılmaktadır.

Standardı nedir?

TSE’ye göre:

  • Uzunluğu 3.60 ile 3.80 metre arasında, yüksekliği ise 7,5 ile 10 santimetre arasında değişmelidir.
  • Yapılacağı yolun kaplama maddesi ile aynı cinsten olmalı, asfalt yollarda yapılacak ise mastik asfalt kullanılmalıdır.
  • Yolun en fazla 800 m’lik kısmında 50 m – 150 m arayla kasis yapılabilir.
  • Yola girişten itibaren ilk tümsek en az 20. metrede olmalıdır.
  • Sürücüler tarafından kolayca görülebilecek şekilde beyaza boyanmalıdır.
  • En az 50 m önce uyarıcı trafik işaret ve bilgi levhaları konulmalıdır.
  • Ara yollardan bu tür tümseklerin bulunduğu yollara girişlerde de uyarıcı trafik işaretleri konulmalıdır.

Plastik kasislerin otoparklarda, site girişlerinde vb. alanlarda kullanılması gerekirken asfalt yollarda sıkça karşımıza çıkması, kasis yüksekliğinin olması gerekeni dikkate şayan unsurlar.

Trafik Araştırma Merkezi Müdürlüğüne Göre Kasis Örnekleri

Ne derece etkili?

3,5 m uzunluğunda kullanıldığında ortalama hızı %22 düşürüp kaza oranını % 11 azaltıyor.

4,25 m uzunluğunda kullanıldığında ise hızı yine %22 düşürüp kaza oranını %41 azaltıyor.

Uzun yapıldığında kaza oranını düşürdüğü görülüyor fakat ülkemizdeki yaygın kullanım olan kısa ve yüksek kasislerle ilgili herhangi bir veri maalesef yok.

Alternatifi var mı?

Kasise alternatif birçok önlem olsa da işlevsellik düşünüldüğünde bu önlemler birkaç maddeye indirilebilir.

Hız kesici platformlar: Kasislerin uzun ve üstü düz halidir. Uzunluğu 6,7 m yüksekliği 7-10 cm arasıdır. Seyir hızı yüksek yollar için uygundur.

Yol zemininde pürüzlü malzeme kullanma: Farklı malzeme kullanılmış pürüzlü yollar, yaya etkinliklerinin fazla olduğu ve gürültünün çok önemli olmadığı yerler için uygundur. İki Felemenk kentinde yapılan çalışmada yol zemini pürüzlü malzemeyle kaplama ile trafik kazası ölümlerini %25 azaldığı görülmüştür.

Sabit Kameralarla Hız Denetimi Yapılması: İngiltere’de 2004 yılında 4100 kameralı denetim noktasından yapılan ölçümlere göre hız limitini aşan araç oranında %70‘lik bir düşüş görülmüş. Eğitim dahil maliyeti 96 milyon pound, cezalardan elde edilen gelir ise 258 milyon pound olmuş.

Fransa ise 2003 yılından beri 1500 kamerayla düzenli hız denetimi yapıyor. Denetimin ilk üç yılında ölümlü kazalarda %30 düşüş olmuş. Bu düşüşün %75’i de yeni kamera sistemi sayesinde gerçekleşmiş.

Dezavantajları neler?

Standartlara uygun kullanıldığında şehir içi hız ve kaza oranını düşüren en ucuz ve etkili yöntem kasisler. Ancak dezavantajı da çok fazla.

  • Öncelikle ambulans ve itfaiye gibi acil durum müdahale araçlarının seyrini zorlaştırır. Bilhassa ambulans içindeki yaralılara ciddi zararlar verebilir.
  • Gürültüyü ve hava kirliliğini artırır.
  • Sürekli dur-kalk yapıldığı için yakıt sarfiyatını artırır.
  • Ayrıca araç debriyaj, fren, süspansiyon ve birçok motor parçasının çabuk yıpranmasına yol açar. Kasislerden frene basarak geçilmesi durumunda görülen zarar artar.

Sonuç

Standartlara uyulduğunda ucuz ve etkili bir yöntem olsa da kasislerin dezavantajları göz ardı edilmemeli. Özellikle acil durum araçlarını engellediğini, bizim gibi petrol ithal eden bir ülkede yakıt sarfiyatını artırdığını, yine otomobil ve parçalarını genellikle ithal eden bir ülkede araçlara verdiği zararı düşünürsek alternatif yöntemlere başvurmakta fayda var.

Pahalı olsa da cezalardan elde edilen gelirle maliyetini kat kat kurtaran kameralı denetim sistemi aslında en iyi alternatif. Şehir içinde kural ihlal etmeyeni kollaması, ihlal edene de anında ceza kesmesi sebebiyle de adil bir sistem.

Giderek zorlaşan şehir yaşamında, kasis yapımındaki standart dışı uygulamaları kaldırmazsak, standart kasisleri de minimumda tutmazsak şehirler daha da çekilmez bir hal alacak.

Standart dışı bir kasis.
Standart dışı bir kasis.
Kaynakça:
Kasislerle ilgili diğer yazılar: 1, 2, 3
Kasise alternatif çözümler: 1, 2

5 yanıt

  1. Tahsin sema avatarı
    Tahsin sema

    standart dışı kasisler ülkemizde çok yerde var 15 cm 20 cm ye yakın kasisler var
    yakıt sarfiyatınamı yanarsın
    ön takımların yıprandığına mı yanarsın
    kasis girişleri ve çıkışlarında da bi standart lık yok
    sert girişler ve sert çıkışlar var
    girişlerin ve çıkışların daha yumuşak olması lazım kimsede ilgilenmiyor
    cimere yazacağım artık

  2. Her sokağa yapılsın adam olsun millet insan gibi araba kullanmayı öğrensin ondan sonra karşı çıksın bir sürü çocuk öldü sokaklarda yazık değil mi?

  3. Kasisler zararlı, yasaklanmalı, hızlı giden varsa cezasını yazsınlar, milletin aracı niye dur kalk yapıyor, belediyelerin alt geçit üst geçit yapmasıyla kasis yapması kadar tezat bir durum olamaz. Yakıt ve araç düşmanı kasisler.

  4. Şimdi bir de konu başındaki görseldeki kasislerden peş peşe iki üç tane koymaya başladılar. Caddede 300 metrelik yolda 7 kasis var. Standardı da yok, üç farklı modelden 7 kasis. Rampaya da koyuyorlar bu kasisleri. Kamera gibi medeni bir çözüm gelene kadar en azından tek model olsa ve arabaları böyle hırpalamasa, yumuşak kasis koysalar üstüne çıkılan. Boyarlarsa da fena olmaz, kimisi zemin renginde. Yola dikkatimizi verelim diyedir umarım 🙂

    1. Mehmet Karagöz avatarı
      Mehmet Karagöz

      boyasız olanlar yüzünden araçlar uçup yoldan çıkıyor. ani fren yapıp kazaya sebep oluyor. şehirde yaşayanların aklı yok gibi davranmasınlar artık insanlar nerede hızlı nerede yavaş gitmesi gerektiğini bilir. bilmeyene de kamara koyar cezasını verirsin. yollarda kasisten gidemez olduk. resmen off-road parkuru her yan. makam araçlarında hissedilmeyebilir belki ama standart manuel bir araçla gayet de büyük çaplı bir ıztırap bu. trafikti otoparktı bozuk yoldu derken bir de kasis eklendi artık daha da çekilmez oldu bu şehir. birilerinin bu konuda laf etmesi gerekiyor onlardan biri olmak için yazıyı yazdım. umarım mevzu çığ gibi büyür de şu kasislerden kurtuluruz. çünkü artık kasiste yavaşlamıyorum olan arabama oluyor. bu aslında onun isyanı tşk. 🙂

Bir Cevap Yazın

Diğer 1.071 aboneye katılın
%d