E-kitaplar arasında en iyisi olduğunu düşündüğümüz Amazon’un Kindle serisinin son üyesi Kindle Paperwhite 4 . Her ne kadar ben kitaba dokunurum, kokusunu içime çekerim diye söyleyen okur arkadaşlar olsa da Kindle serisinin faydaları daha fazla.
Bir kere yanınızda binden fazla kitabı taşımak zor. Her ne kadar aynı anda 2-3 kitaptan fazla okuyamasak da özellikle uzun yolculuklar için yanımızda Kindle Paperwhite 4 ya da daha eski bir aleti taşımak oldukça kolay. Şarjı uzun süre giden (yaklaşık bir ay) bir cihazdan bahsediyoruz. E-mürekkep teknolojisi ile yapılmış bir sisteme sahip bu cihaz gözü yormuyor. Işıklı ya da ışıksız kullanma seçeneği mevcut.
Kindle Paperwhite 4’ün önceki modellerden farkı
Gerektiğinde internete de girebildiğimiz cihaz oldukça kullanışlı. Boyut olarak ortalama bir kitap büyüklüğünde ama daha hafif. Son çıkan ve birazdan birkaç detayından bahsedeceğim Kindle Paperwhite 4 serisi aynı zamanda su geçirmez. Bu gibi özelliklerinden dolayı tatilde, seyahatlerde yanınızda taşımaktan keyif alacağınız bir cihaz. En son tatile gittiğimiz otel tamemen yabancı aile doluydu ve herkesin elinde ya kitap yada e-kitap mevcuttu.
Tasarım olarak 3 kelime; şık, modern, hafif… Tasarım olarak arka kısmında kaymaz bir plastik malzeme kullanılmış. Ön tarafı 6” büyüklüğünde 300 ppi parlamaz cam. Ancak belirtmekte fayda var çizilmez değil. Diğer Kindle Paperwhite modellerinde ekran kısmı içeride kalıyor ekranı bir plastik sarıyordu. Buna gömme tasarım deniyordu. Bu modelde ekran tamamen bir bütün. Tamamen düz bir zemin. Ele ya da göze gelen bir çarpıklık söz konusu değil.
Hafıza olarak 8 gb ve 32 gb olarak iki seçenek mevcut. Ekran 300 ppi ve 5 farklı kısımdan aydınlatmalı. Su geçirmeme özelliği sayesinde havuz, deniz, banyo farketmez kullanabilirsiniz. Suyla temas sizi kaygılandırmıyor.
Sesli kitap dinleme özelliği
Kindle Paperwhite 4’de gelen özelliklerden su geçirmezlikle beraber en önemli yenilik audible denilen sesli kitap okuma özelliği. Bluetooth kulaklık yada hoparlöre bağlayabilir ve yüklediğiniz yada satın aldığınız sesli kitapları dinleyebilirsiniz. Son zamanlarda sesli kitaplar da moda olmaya başladı. Uzun yolda tek kaldığım zaman kısa olan 3-4 kitap dinlemişliğim var. Okuyan kişi güzel okuyorsa neden dinlenmesin? Zaten küçükken kitapları annemizden dinleyerek büyümedik mi ?
Kindle Paperwihte 4 önceki modellerden hız olarak çok farkı olmasa da yeni bir işlemcisi var. Yine de sayfa geçişleri önceki modellerden kayda değer şekilde hızlı değil. Boyutlarına gelecek olursak Paperwhite 4 167 mm x 116 mm x 8.18 mm boyutlarında ve 182 gram ağırlığında. Kullanım olarak bakacak olursak okuma ya da taşıma sırasında bileği ağrıtmıyor. Ağırlık olarak ise önceki modellerden (Paperwhite 3, 217 gram) daha hafif.

Kindle Paperwhite 4 ile gelen önemli yenilikler: Başta su geçirmezliği, sesli kitap dinlenebilmesi (bluetooth kulaklık yada hoparlör aracılığı ile), dokunmatik ekranı devre dışı bırakma modu ve düşük güç modu.

Satın alma süreci olarak ben eşimin arkadaşına yurt dışından (Almanya) aldırdım. Direkt Amazon mağazasından alındı ve getirildi. 2019 haziran ayında 820 lira gibi bir ücrete aldım. Aldığım anda Aliexpresten de kap siparişi verdim. Mıknatıslı ekranı açtığınızda ekranın otomatik algılayıp yandığı bir kap. Gayet güzel saran, koruyan ve kabalık yaratmayan elden kaymayan bir kap.
İnternete girmek istiyorsanız bir Kindle modellerinde bir tarayıcı da var.
Bunun dışında pek bahsedilmeyen bir özellik olarak internete girme özelliğinden bahsetmek istiyorum. Kindle Paperwhite 4 ile internete girebilirsiniz. İçerisinde bulunan bir tarayıcı sayesinde acil bakmanız gereken bir sayfa varsa girip bakabilirsiniz. Tabii siyah beyaz olarak. Bunun yanı sıra okuma sırasında herhangi bir kelimeyi Wikipedia’da aratmak isterseniz kelimeye basılı tutmanız ve Wikipedia’da ara tuşuna basmanız yeterli. Artık ülkemizde de tekrar kullanıma açılan Wikipedia’da kelimenin açıklamasını okuyabilirsiniz. Tek bir (İngilizce) kelimeyi seçerseniz kelimenin İngilizce sözlük anlamını görebiliyorsunuz.
Kindle Paperwhite modellerinde neleri özelleştirebilirsiniz?

Okurken yazı şeklini, boyutunu değiştirebilirsiniz. Ekranın sağ altında kitabın okuduğunuz yüzdesini görebilirsiniz. Sol atta sürekli tıklatarak kaç dakika sonra bir sonraki bölüme geçeceğinizi yada kaç dakika daha okursanız kitabın tamamını bitirebileceğinizi ya da kitabın kaçıncı sayfasındasınız bunları her tıklatışta değiştirip hangisini istiyorsanız onda tutarak devam edebilirsiniz. Ben genelde kaç dakika sonra bir sonraki bölüme geçeceğimi açık bırakıyorum. Bu şekilde elimden bırakmam gerektiğinde, bir iki dakika daha okursam bölüm bitecek okumalıyım, diyerek kendimi motive edebiliyorum.
Bunların dışında okurken beğendiğiniz bir cümleyi basılı tutarak notlarınıza kaydedebilir ya da twitter hesabınızda paylaşabilirsiniz. Aynı zamanda Goodreads programı ile bağlantılı olan Kindle Paperwhite cihazlar okuduğunuz kitabı otomatik olarak Goodreads hesabınızda okuyor olarak işaretler ve kaç sayfa okursanız bu şekilde hesabınızda güncelleme yapar. Kitabı bitirdiğinizde de Goodreads’de kitabı okudu olarak işaretler. Eğer fazla bilginiz yoksa Goodreads hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.
Kitaplığınızda ayrı ayrı kitaplıklar oluşturabilir kendinize göre kitaplarınızı kategorize edebilirsiniz. İsterseniz Kindle’dan direkt olarak kitabınızı silebilirsiniz.
Kindle Paperwhite 4 cihazlara nasıl kitap eklenir?
Kitapları nereden bulacağım diye düşünüyorsaız artık kitap satış sitelerinde kitapların e-kitap hallerini de satın alabiliyorsunuz. Amazon’dan İngilizce kitapları anında satın almak da mümkün. Bunun yanı sıra elinize olan pdf ya da epub formatlı kitapları da bilgisayardan Calibre programı ile Kindle’ın mobi formatına dönüştürerek cihaza atabilirsiniz. Calibre programının kullanımını ve Kindle cihazınıza kitap atmayı buradan öğrenebilirsiniz.
Değerli arkadaşlar kitap okumak bazılarımız için zordur. İş gibi görürüz. Herkes için geçerli değil tabii ama örneğin benim gibi teknolojiyi seven ancak okumak isteyip okuma alışkanlığını kazanmakta zorlananlar için Kindle bir heves arttırıcı olabilir. Doğru kullanılırsa çocuklarımızın da okuma alışkanlığı kazanmasında etkili olabilir. Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırma konusunda birkaç öneri için ilgili yazıya bakabilirsiniz.
Bir Cevap Yazın