Kliktag Uygulmasıyla Gıda Güvenliğinizi Artırın

Satın aldığımız işlenmiş ürünlerde o kadar çok katkı maddesi olduğu söyleniyor ki ne bunları takip etmek mümkün ne de neyin ne olduğunu akılda tutmak. Kliktag uygulaması bizi bu dertten kurtarıyor. Barkodunu okuttuğumuz ürünün içindeki katkı maddelerini listeleyerek neden sakıncalı olduğu  ya da olabileceği hakkında bilgi veriyor.

Uygulama sadece ürünlerin içindeki katkı maddelerini göstermiyor. Barkodunu tarattığınız ürünün besin değerlerini de görebiliyorsunuz. Gıda alerjiniz, gluten kaygınız varsa veya vegan/vejetaryen iseniz ürünlerin size uygun olup olmadığını da söyler. Size daha uygun muadil ürünler önerebilir.

Kliktag uygulamasının tanıtımında şu özelliklere yer veriliyor:

– Nişasta bazlı şekerler, aspartam, MSG, soya, sülfit vb. katkılardan kaçınmak mı istiyorsunuz?
– Palm, kanola, pamuk vb. bitkisel yağları tüketmekten rahatsız mısınız ?
– Organik ürünleri mi tercih ediyorsunuz ?
– Gıda alerjiniz mi var ? / Gluten hassasiyetiniz mi var ?
– Vegan veya vejetaryen mısınız ?
– Tüketeceğiniz ürünlerin besin bilgileri sizin için önemli mi ?
-Kliktag; Kişniş, Yumurta, Kereviz, Sülfit gibi 63 alerjen bileşeni sizin için izler ve kriterlerinize uygun ürünler için sizi yönlendirir.
-Kliktag; Koruyucular, Tatlandırıcılar, Renklendiriciler gibi 24 farklı katkı türünden sizi haberdar eder, kriterlerinize uygun tavsiyelerde bulunur.

Uygulamada katkı maddelerine tıkladığınızda bu katkı maddelerinin ciddi rahatsızlıklara sebep olabileceğini öğreniyorsunuz. Sadece katkı maddelerini değil, bu katkı maddelerinin sebep olabileceği rahatsızlıkları görmek gıda bilincinin de artmasını sağlıyor.

Uygulamada tarattığınız ürün şu şekilde gösteriliyor. İlk tarattığım barkod “Ülker Probis” ikincisi ise “Eker Yoğurt” ile ilgili taramalar.

Uygulamanın sitesinden merak edebileceğiniz iki sorunun cevabı:

KlikTag bilgiyi nereden alıyor?

KlikTag, ürün bilgilerini değişik kaynaklardan (Üreticisi, Gıda ile ilgili sağlık ve kamu kurumları, STK’ler, vb. ) almak üzere geliştirilmiştir. Üreticiden temin edilemeyen bilgiler, KlikTag gıda uzmanları tarafından, ürün etiket bilgisi esas alınarak hazırlanmaktadır.

Bilgilere %100 güvenebilir miyim?

Size sunulan ürün bilgileri için “Üretici Kaynaklı” ifadesi belirtilmediği sürece Gıda ürünleri için tek güvenilir referans; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği çerçevesinde hazırlanan ürün etiket bilgileridir. Kliktag’da görmüş olduğunuz bilgilere istinaden yapacağınız veya yapmayacağınız her nevi eyleme karar vermeden önce ürün etiket bilgisinin okunması ve bu eylemin, etiket üzerinde yazan bilgilerin dikkate alınarak yapılması gerekir.

Kliktag iOs ve Android ortamlarında yer alıyor.

Cihazdan attığım görseller iPhone üzerinden. Uygulamanın Android desteği de var. Gayet kullanışlı bir uygulama. Biraz yavaş olduğunu söylemem gerekir ama. Belki de geçicidir, uzun süredir kullanmıyorum. Bunun yanında tüm ürünleri bulamıyor. Çok bilinmeyen markaları bulamıyor sanki ama artık klasik olmuş kimi ürünleri de bulamadığı oluyor. “Ülker Link” içeceği bulamadı örneğin.

iOS cihazlar için buradan

Android cihazlar için buradan indirme yapabilirsiniz.

Uygulamanın sitesini buradan inceleyebilirsiniz.

Gıda Güvenliğini Artırmak İçin Takip Edebileceğiniz Bir Hesap: Gıda Dedektifi

Yediğimiz gıdalarda ne var, dünyadaki son gıda tartışmaları, yasaklı maddeler hangi üründe ne kadar var gibi konuları araştırıp fotoğraflar ve bilgiler paylaşan bir instagram hesabı var. Örneğin aşağıda Starbucks’larda “kanser uyarısı” olması gerektiği tartışmasını ele almışlar.

Kahveye “Kanser yapar” uyarısı konmasına hükmeden mahkeme kararının dayanağı olan Akrilamid maddesini anlatmıştık. Bu maddenin kahveye oranla çok daha yüksek oranda bulunduğu gıdaları şimdi sizlere aktarıyoruz. Görüyoruz ki; bu maddenin bulunduğu gıdalar; bizlerin evlerinde, çocuklarımızın ellerinde ve hepimizin hayatının bir parçası olmuş durumdadır. Görsellere göz attıysanız bizlerin birkaç gün önce yaşadığı şaşkınlığı şu anda yaşıyorsunuz demektir.

Hesapta gıda güvenliği ve gıda güvenliği farkındalığı hakkında güzel çalışmalar var. Buradan takip edebilirsiniz.

4 cevap

  1. Zeynep avatarı

    Bir sıkıntı varki helal konusunda sığır jelatini İslami koşullara uygun kesilmemişse helal değildir buna TSE helal diyor fakat gimdes sertifikasyon kabul etmiyor jelatini ya bitkisel ibaresi olmalı yada helal jelatin kullanılmalı helal olsun ve peynir altı suyunda aynı şekil bunlara dikkat edilmeli eğer gerçekten helal yemek istiyorsak bu benim gibi elal konusunda hassas arkadaşlar için bir uyarı olsun

  2. Artık iyice saplantılı hale getirir bu uygulama, hiçbir şey yiyemez olup kilo veririz belki 🙂

    1. Kilolu kişilere önerilebilir.
      Önder

    2. Velican avatarı
      Velican

      Kilo, genelikle sağlıksız beslenenlerde olur. Bu uygulama ile, bir miktar sağlıklı beslenirsiniz. Sağlıklı ve dengeli beslenirseniz kilo verirsiniz. Nasıl olsa sağlıklı diye, yemeyi abartırsanız, kilodan kurtulamazsınız.
      Beslenmenin yanı sıra, hareket etmeyi de unutmayın.
      Ev içindeki temizlik-bulaşık sayılmıyor. Mekan fark etmiyor, spor şart.
      Mesela plank çok güzel, yormayan çok masraf- zahmet gerektirmeyen, az zamanda iye yarayacak bir spordur.

Bir Cevap Yazın

Diğer 1.068 aboneye katılın
%d blogcu bunu beğendi: