Kuduz Belirtileri, Aşısı ve Tedavi Süreci

Bu yazıda bir süredir uğraşmak zorunda kaldığım kuduz ile ilgili bazı bilgileri paylaşacağım. Kuduz belirtileri, kuduz aşısı ve tedavi süreci hakkında başımdan geçenleri aktaracağım. Bu devirde kuduz mu kaldı? Evet kalmış ve şu sıralar bir nebze yaygın denilebilir sanırım.

Okulun yemekhanesinin önünde bir kediyi severken kedi aniden hırçınlaştı ve birkaç tırmalamanın ardından kolumu kurtarana kadar elimden ısırdı ve kanattı. Daha sonra bağırarak yemekhanede dolaştığını gördüm, olması gerekenden daha hırçındı. Isırmanın üzerinde on güne yakın geçen sürede gece gündüz hararet basmaya başlamıştı ve bir haftadan sonra sol kolumda ve sol elimin serçe ve yüzük parmağında uyuşma başladı.

Kuduz Belirtileri

Sol elimin son iki parmağını kullanamaz hale gelince hastaneye gitmeye karar verdim. Ancak kuduzdan şüphelenmiyordum zira kedinin ısırmasını unutmuştum. Arkadaşıma durumu anlatınca elimdeki yara izini sordu, kediyi anlatınca onu da o hafta ısıran bir köpekten ve uyuşmadan bahsetti, doktora gidince kuduz olduğunu öğrenmiş. Hastalık aynı şekilde ona da ateş yapıyormuş.

Sonra internetten kuduz hastalığının belirtilerine bakınca kuduz; hayvanlardan insanlara bulaşan viral bir hastalıkmış ve başlıca bulaşma yolu enfekte hayvanların ısırmasıymış. Hastalık belirtileri virüsün vücuda girmesinden itibaren 3-8 haftada ortaya çıkıyormuş. Hastalık insanlarda ilk önce halsizlik, ateş, iştahsızlık, bulantı, baş ve boğaz ağrısı gibi hastalığa özel olmayan belirtilerle başlıyormuş ve ısırık yeri ve çevresinde ağrı ve kaşıntı görülebiliyormuş. Yutak felci nedeniyle kuduzun karakteristik belirtisi olan sudan korkma görülüp, koma ve ölüm meydana geliyormuş.

Bunların yanı sıra kuduz, önlenebilir bir hastalıktır ve önlenmesinde hayvanların rutin olarak aşılanması çok önemlidir. Isırıldıktan sonra ısırılan bölgeyi vakit kaybetmeden en az 15 dakika su ve sabunla yıkamak ve bir sağlık kuruluşuna başvurmak da oldukça önemli (sozcu.com.tr).

Bende belirti olarak ateş ve sol kolda uyuşma meydana gelmişti. Arkadaşımda da ayrıca halsizlik varmış ve onu ısıran bir köpekmiş. Zaten kuduz %99 oranında köpekten bulaşıyormuş diye okumuştum bir yerde. Kuduz ile ilgili bir belgesel olduğunu da duydum. Sudan korkmalarının nedeni yutkunmanın çok fazla acı vermesiymiş. Kuduz ölümleri en fazla Asya daha sonra Afrika ve Hindistan’da görülüyormuş. Aşılarla önlenmesi de %100 mümkün bir hastalıkken ölüm oranları epey yüksek.

Kuduz Aşısı Takip Kartı ile toplamda 5 kez aşı olmanız gerekiyor.

Tüm bu okuduklarımdan sonra doktora gidip durumu anlattım, direkt acile gittim bu arada. Sonra benim için kuduz olduğuma dair bir dosya açıldı. Beni ısıran kediyi bir daha görüp göremeyeceğim soruldu. O hayvanın takibi yapılıyor ve bir şekilde önlem alınmaya çalışılıyor herhalde ama ben bir daha göremeyeceğimi söyledim.

Bana bir ‘Kuduz Aşısı Takip Kartı’ verildi ve beş doz olmak üzere aşı tarihleri verildi. Eğer tetanoz aşınız yoksa, beş yılda bir yaptırmanız gereken tetanoz aşısını da ilk dozla beraber koldan yapıyorlar. Peki acıyor mu? Benim 3. ve son dozum acımıştı.

Dozlar belli bir periyotta ilerlemiyor. Mesela burada paylaştığım kartta ilk doz ile ikinci doz arasında 3 gün varken 3. ile 4. doz arasında 9 gün var. Bu arada o periyottaki tarihleri bir iki gün geciktirmeniz problem olmuyormuş ama ona göre diğer tarihleri ileri atmaları gerekiyor. Eğer unuturlarsa ona dikkat edin derim (1-2 gün gecikmenin problem olmayacağı sağlıkçı arkadaşlarımın söylediği bir şey bu arada).

Çünkü ben ikinci doz aşıma gittiğimde iki gün gecikmişti, sağlık personeli sorun olmayacağını söyleyip kartın tarihinde hiçbir değişiklik yapmamıştı. Sonraki aşı günüme de iki gün geç gittiğimde sorun çıkardılar, diğerine de iki gün gecikmiştim sorun olmayacağını söylemişlerdi dedim. Tarihlerin ilerletilmesi gerektiğini o zaman öğrendim. Erken gelmek sıkıntı oluyormuş anlayacağınız, neyse ki 3. doz için de iki gün geç gittiğim için o gün aşım yapıldı. Diğer tarihler de ikişer gün ileriye atıldı.

Aşıları başka şehirlerde yaptıracaksanız dikkat etmeniz gerekenler

Mesela diyelim aşı kartımı evde unuttum, o halde ertesi gün gideceğim. Çünkü kartsız aşı olunamıyor. Ya da diyelim ki aşımın ilk 3 dozunu başka şehirde oldum ve şehir değiştirmem gerekti, o zaman gittiğim şehrin aciline kartımla gidip kalan aşılarımı olabiliyorum. Gördüğünüz gibi aşı kartımız yanımızda olmak zorunda. Yalnız ilk aşılarımı olduğum şehrin hastanesine telefonla ulaşıp veya bizzat gidip şu dozlarımı şu hastanede oldum ve dozlarımı tamamladım bilgisini vermem gerekiyor.

Toparlamak gerekirse, kuduz olunca öyle ağızdan köpükler gelmiyor, durduk yere sudan da korkmuyorsun. Yazdığım belirtilerden yahut benim başıma gelenlerden biri veya birkaçı başına  geldiğinde hastanelerin acil kısmına gidiyorsun ve derdini anlatıyorsun. Ardından aşılarına başlayıp, aşı kartınla beraber belirtilen tarihlerde (mümkün olduğunca aksatmadan) hastanelerin acil bölümlerine gidip kuduz aşısı oluyorsun. Dedikleri gibi %100 ü aşı ile önlenebilen bir hastalık. Tedbirli olunduktan sonra telaşa gerek yok. Geçmiş olsun.

11 yanıt

  1. Merhabalar ben 1 yıl önce bir sokak köpeği tarafından bacağımı ısırdı yani sıyırdı ama biraz kanadı bende 1 veya 1:30 saat sonra eve gidip yıkadım ve kimseye söylemedim şuan bazen durup dururken boğazım ağırıyor ne yapmam gerek? Ve biraz ağızımda salya birikiyor Bunuda ekliyim dedim cevap verirseniz sevinirim.

  2. Merhabalar, yavru köpeğimle oynarken dişi parmağımı hafif çizdi çok az kanama oldu hemen kolonya döktüm çizilen yerin üzerine. Aşı olmam gerekir mi ?

  3. Batuhan avatarı
    Batuhan

    Ben size başımdan geçen birşeyi anlatıcam çok ilginç ama aynı zamanda benim aklımı ciddi anlamda kurcalayan birşey. Şöyleki. Ben 2016 eylül ayında evcil bir köpeğin dişinin bileğime deymesiyle ufak bir kanama olmuştu 24 saat sonra aşı olmuştum hattinden fazla korkmuştum. Neyse asıl olay bu değil asıl olay bu köpecikden sonra 1 ay boyunca 5 doz kuduz aşısı olmuştum o zamana kadar köpeğin yaşayığ yaşamamasının önemli olduğunu bilmiyodum 5 doz aşıyı bitirmiştim o yüzden. Ondan sonra 1 ay sonra sokak ta bir kedi vardı 6 aylık falan küçük bi kediydi kedinin arka ayakları tam tutmuyordu (daha önce koşan sağlam bir kediydi) bende kediyi belediyeyi arayarak almalarını kediyle ilgilenmelerini istedim bu sırada kediyi yakalamak için uğraştım (kedi kaçıyordu) kedinin girmeye çalıştığı yuvası vardı tam oraya girerken kediyi yakaladım ve zorla kediyi çektim kucağıma aldığımda kedi tırmık falan attı elime sonra bırakmak zorunda kaldım çünkü normaldede kaçan bir kedi olduğu için onu yakalayıp kucağıma aldığımda aşırı korkmuş aşırı tepki göstermişti kedi.Neyse nihayet belediye geldi kediyi aldı gitti. Bende o sırada elimi deterjan sabun kolonya elime ne geçdiyse yıkadım çünkü 1 ay öncesinde söylediğim gibi köpekten dolayı kuduz korkusu salmıştı zaten beni. Ondan sonra ben daha 1 ay önce 5 doz aşımı bitirdim diyerek o gün ellerimi yıkamakla yetindim hatta bi uzmana da sormuştum tekrar aşı olmana gerek yok demişti tam doz aşı olanlar için en az 6 ay aşı vücutta koruma sağlıyormuş diye. Bende buna uyarak aşı olmadım ama aklımı kemirmeye başladı kediyi takip etmek istedim belediyeyi aradım aradan 4 gün geçmişti kedinin iç kanamadan öldüğünü söylediler. Zaten etrafımdakilerde arka bacaklarından dolayı kediye araba çarpmış olma ihtimali veya yüksek bir yerden düşmüş olma ihtimali üzerinde durmuşlardı.Neticede kedi ölmüştü ve benim bunu öğrendikten sonraki paniğimi bir ben bilirim bir Allah. Sonra direk hastaneye gittim düşünün 5 doz biteli 1 ay olmuş ama ben yine kuduz aşısına başladım aradan 4 gün geçmişdi ama yinede başlamayı düşündüm ve bundan sonra yine 5 doz aşı oldum düşünün 2-3 ay içinde 10 doz kuduz aşısı olmuştum.Şimdi yıl 23.03.2020 4 seneyi geçdi ve biliyormusunuz ben hala o günün travmasını atlamatamadım ve hala kuduz korkusu var üzerimde.Hatta zaman zaman üzerime aşırı bir stres yüklüyorum o gün o olay ne zaman aklıma gelse bu oluyor. Şunuda söylemek gerekirki kedinin tırmaladığı bölge arada bir ağrıyor ve sanki boğazımda ağrıyor gibi stres kaynaklımı başka kaynaklımı bilmiyorum ama açıkcası ben 4 sene geçmiş olmasına rağmen hala şüphe içindeyim siz bu konuda ne diyorsunuz ? Acaba tekrar gidip aşı olsammı diye bile düşünmüyor değilim gerçi arada 4 sene geçmiş ama neyse. Düşüncelerini merak ediyorum.(Buraya kadar yazımı okuduysanız size ayrıca teşekkür etmek istiyorum… 🙂

    1. “Kuduzun kuluçka süresi 5 gün ile 1 yıl arasında olmakla birlikte ortalama 1-2 aydır.”

      “Kuduzun kuluçka süresi 5 gün ile 1 yıl arasında olmakla birlikte ortalama 1-2 aydır. Kafaya yakın ısırma durumunda kuluçka süresi daha da kısalır. Kuduz hastalığı genellikle mental depresyon, huzursuzluk, kırıklık, ateş, iştahsızlık ve ısırık noktasında duyu değişiklikleri ile başlar. Birkaç gün içinde konfüzyon, letarji ve tükürük salgısında artış belirtileri görülür. Yutkunmayla, yutak kaslarında ağrılı spazm olduğundan su içmeden kaçınma (hidrofobi) gelişir.”

      http://www.ttb.org.tr/STED/sted0600/7.html

      Sorun yok gibi görünüyor 🙂 Bahsettiğiniz semptomlar psikolojik olmalı. Şu covid-19 günlerinde herkesin ateşi olduğunu düşünmesi gibi.

  4. ikbal tepe avatarı
    ikbal tepe

    Selamun aleyküm 17 gün önce bir kedi tırmaladı ve hasta oldum sürekli yorgunum son 4 5 gündürde uyuyamıyorum sanki 4 tane kahve içip uyumaya çalışıyorum gibi oluyor. 17. günde kuduz aşısı vurulmaya gittim 2 doz aldım. Sizce işe yarar mı?

  5. Yarasadan ötürü olacağını zannetmiyorum ama gidip baktırmakta fayda var.

    1. Bilal avatarı

      Olay sonrası bacağımda kas seğirmeleri ve spor sonrası sızılar gibi ağrılar olmuştu, doktora sorduktan sonra önemli bir şey olmadığını söylemişti. Ateşim yok ama sanki ateş varmış gibi his var ve sağ ayağımın kasları sert. Sizin ateşiniz kaç dereceydi?

  6. Merhaba. Ben yurtta kalan bir öğrenciyim. Sabah uyandığımda sağ ayağımın aşil tendonunda bir sıyrık gördüm. Sinek ısırığı olamayacağını düşündüm çünkü sinek deriyi soyamaz. Yatmadan önce camlar ve kapılar da kapalıydı, dışarıdan içeri herhangi bir hayvan gireceğini de düşünmüyorum. Ama yarasa ile ilgili bir rüya gördüm aynı gün.
    Doktora gitmeli miyim yoksa beynimin azizliğine mi uğradım?

  7. Şunu anlamadım internetten belirtiler görüldükten sonra ölüm kaçınılmaz diyor sizde de belirtiler olmuş fakat anladığım kadarıyla bir sorun olmamış bir şey daha sormak istiyorum mesela 4-5 veya daha fazla sene önce kedilerin ufak tırmalamalarına maruz kalınsa ve seneler sonra aşı olunsa koruyucu olunur mu,

    1. Zannetmiyorum çünkü kuluçka süresi diye bir şey var. Bi doktora danışmanım daha faydalı olur.

  8. Her ayrıntısı düşünülmüş faydalı bir yazı olmuş teşekkürler 🙂

Bir Cevap Yazın

Diğer 1.078 aboneye katılın