Bu yazıda bir süredir uğraşmak zorunda kaldığım kuduz ile ilgili bazı bilgileri paylaşacağım. Kuduz belirtileri, kuduz aşısı ve tedavi süreci hakkında başımdan geçenleri aktaracağım. Bu devirde kuduz mu kaldı? Evet kalmış ve şu sıralar bir nebze yaygın denilebilir sanırım.
Okulun yemekhanesinin önünde bir kediyi severken kedi aniden hırçınlaştı ve birkaç tırmalamanın ardından kolumu kurtarana kadar elimden ısırdı ve kanattı. Daha sonra bağırarak yemekhanede dolaştığını gördüm, olması gerekenden daha hırçındı. Isırmanın üzerinde on güne yakın geçen sürede gece gündüz hararet basmaya başlamıştı ve bir haftadan sonra sol kolumda ve sol elimin serçe ve yüzük parmağında uyuşma başladı.
Kuduz Belirtileri
Sol elimin son iki parmağını kullanamaz hale gelince hastaneye gitmeye karar verdim. Ancak kuduzdan şüphelenmiyordum zira kedinin ısırmasını unutmuştum. Arkadaşıma durumu anlatınca elimdeki yara izini sordu, kediyi anlatınca onu da o hafta ısıran bir köpekten ve uyuşmadan bahsetti, doktora gidince kuduz olduğunu öğrenmiş. Hastalık aynı şekilde ona da ateş yapıyormuş.
Sonra internetten kuduz hastalığının belirtilerine bakınca kuduz; hayvanlardan insanlara bulaşan viral bir hastalıkmış ve başlıca bulaşma yolu enfekte hayvanların ısırmasıymış. Hastalık belirtileri virüsün vücuda girmesinden itibaren 3-8 haftada ortaya çıkıyormuş. Hastalık insanlarda ilk önce halsizlik, ateş, iştahsızlık, bulantı, baş ve boğaz ağrısı gibi hastalığa özel olmayan belirtilerle başlıyormuş ve ısırık yeri ve çevresinde ağrı ve kaşıntı görülebiliyormuş. Yutak felci nedeniyle kuduzun karakteristik belirtisi olan sudan korkma görülüp, koma ve ölüm meydana geliyormuş.
Bunların yanı sıra kuduz, önlenebilir bir hastalıktır ve önlenmesinde hayvanların rutin olarak aşılanması çok önemlidir. Isırıldıktan sonra ısırılan bölgeyi vakit kaybetmeden en az 15 dakika su ve sabunla yıkamak ve bir sağlık kuruluşuna başvurmak da oldukça önemli (sozcu.com.tr).
Bende belirti olarak ateş ve sol kolda uyuşma meydana gelmişti. Arkadaşımda da ayrıca halsizlik varmış ve onu ısıran bir köpekmiş. Zaten kuduz %99 oranında köpekten bulaşıyormuş diye okumuştum bir yerde. Kuduz ile ilgili bir belgesel olduğunu da duydum. Sudan korkmalarının nedeni yutkunmanın çok fazla acı vermesiymiş. Kuduz ölümleri en fazla Asya daha sonra Afrika ve Hindistan’da görülüyormuş. Aşılarla önlenmesi de %100 mümkün bir hastalıkken ölüm oranları epey yüksek.
Kuduz Aşısı Takip Kartı ile toplamda 5 kez aşı olmanız gerekiyor.
Tüm bu okuduklarımdan sonra doktora gidip durumu anlattım, direkt acile gittim bu arada. Sonra benim için kuduz olduğuma dair bir dosya açıldı. Beni ısıran kediyi bir daha görüp göremeyeceğim soruldu. O hayvanın takibi yapılıyor ve bir şekilde önlem alınmaya çalışılıyor herhalde ama ben bir daha göremeyeceğimi söyledim.
Bana bir ‘Kuduz Aşısı Takip Kartı’ verildi ve beş doz olmak üzere aşı tarihleri verildi. Eğer tetanoz aşınız yoksa, beş yılda bir yaptırmanız gereken tetanoz aşısını da ilk dozla beraber koldan yapıyorlar. Peki acıyor mu? Benim 3. ve son dozum acımıştı.
Dozlar belli bir periyotta ilerlemiyor. Mesela burada paylaştığım kartta ilk doz ile ikinci doz arasında 3 gün varken 3. ile 4. doz arasında 9 gün var. Bu arada o periyottaki tarihleri bir iki gün geciktirmeniz problem olmuyormuş ama ona göre diğer tarihleri ileri atmaları gerekiyor. Eğer unuturlarsa ona dikkat edin derim (1-2 gün gecikmenin problem olmayacağı sağlıkçı arkadaşlarımın söylediği bir şey bu arada).
Çünkü ben ikinci doz aşıma gittiğimde iki gün gecikmişti, sağlık personeli sorun olmayacağını söyleyip kartın tarihinde hiçbir değişiklik yapmamıştı. Sonraki aşı günüme de iki gün geç gittiğimde sorun çıkardılar, diğerine de iki gün gecikmiştim sorun olmayacağını söylemişlerdi dedim. Tarihlerin ilerletilmesi gerektiğini o zaman öğrendim. Erken gelmek sıkıntı oluyormuş anlayacağınız, neyse ki 3. doz için de iki gün geç gittiğim için o gün aşım yapıldı. Diğer tarihler de ikişer gün ileriye atıldı.
Aşıları başka şehirlerde yaptıracaksanız dikkat etmeniz gerekenler
Mesela diyelim aşı kartımı evde unuttum, o halde ertesi gün gideceğim. Çünkü kartsız aşı olunamıyor. Ya da diyelim ki aşımın ilk 3 dozunu başka şehirde oldum ve şehir değiştirmem gerekti, o zaman gittiğim şehrin aciline kartımla gidip kalan aşılarımı olabiliyorum. Gördüğünüz gibi aşı kartımız yanımızda olmak zorunda. Yalnız ilk aşılarımı olduğum şehrin hastanesine telefonla ulaşıp veya bizzat gidip şu dozlarımı şu hastanede oldum ve dozlarımı tamamladım bilgisini vermem gerekiyor.
Toparlamak gerekirse, kuduz olunca öyle ağızdan köpükler gelmiyor, durduk yere sudan da korkmuyorsun. Yazdığım belirtilerden yahut benim başıma gelenlerden biri veya birkaçı başına geldiğinde hastanelerin acil kısmına gidiyorsun ve derdini anlatıyorsun. Ardından aşılarına başlayıp, aşı kartınla beraber belirtilen tarihlerde (mümkün olduğunca aksatmadan) hastanelerin acil bölümlerine gidip kuduz aşısı oluyorsun. Dedikleri gibi %100 ü aşı ile önlenebilen bir hastalık. Tedbirli olunduktan sonra telaşa gerek yok. Geçmiş olsun.
Bir Cevap Yazın