Merakla Beklenen Romanım Çıktı 🙂

Üç yıl önce yazdığım ve yayınevlerinden cevap alamadığım bir kitap taslağım vardı. Biraz ele alıp bir şekilde insanlarla paylaşabilmek istiyordum. Bu yaza kadar vakit bulamamıştım, yazın üstünde durup bitirdim. Aklımdakine yakın haliyle kitabı Kitap Yurdu’nun KDY hizmeti üzerinden satışa koydum. Kitap birkaç karakterin etrafında gelişen bir takım olayların toplamı. Son aşamaya gelene kadar rahat rahat yazıyordum ama iş somutlaşınca biraz çekinmeye başladım. Bir kitap yazarını mahçup da edebilir. Ortaya güzel bir şey çıksın derken mahçup olmak da var. Bu da ihtimaller çarkında bir durak. Yine de kötü bir resim asarım kaygısıyla hiç resim asmayan Oğuz Atay karakterine dönüşmemek gerek. Üstelik artık roman okumanın ne kadar zor olduğunu bilerek yazdım.

Birkaç şeyi hedefledim yazarken. Yapmak istediklerimi yapabildim mi emin değilim. İstediğini seçersin tarzında bir son oldu. Bir de belki bazen hikayenin akışını bozmak pahasına ani duygu değişiklikleri olsun istedim. İki duygunun birbirine bu kadar yakın olabilmesi ve olması hep değerli ve ilginç gelmiştir bana. Böyle olsun istedim. İstediklerimi yansıtabildim mi emin değilim şimdi.

Sırtlanlar ve Sırtları

Yazıyı uzatmayayım. Kitap çıktı. Merakla beklenmiyordu elbette. Artık merakla çıkması beklenen bir kitap kaldı mı ondan da emin değilim. Neyse, güzel bir kitap olduğunu zannediyorum. Adını kitaptaki bir bölümden alıyor. Sırtlanlar ve Sırtları. Umarım güzel bir kitap çıkmıştır ortaya ve beğenirsiniz.

https://www.kitapyurdu.com/kitap/sirtlanlar-ve-sirtlari-/656985.html

Ekleme 1

Kitap kapağının YKY kapaklarına benzemesiyle ilgili eleştiriler geliyor. Açıkçası kitap bittiğinde aklımda bir kapak tasarımı yoktu. Siyah beyaz istediğimi biliyordum sadece. YKY kapaklarının siyahı ve beyazı kullanımı güzel. Kendi çizdiğimiz bir görselle gönderip böyle yapabilirsiniz dedim ajansa. Tablo değil neticede ve her kitaba bir kapak gerekiyor. Ne ajans ne de yayınevi herhangi bir şey söylemedi. Ben de bir sorun olacağını düşünmemiştim. Hele telif meselesi aklıma hiç gelmedi. YKY’ye bir mail attım. Nasıl bir yol izlemem gerektiğini sordum, izin istedim. Bilmem gerek var mı? Gerekirse revizeye gidebileceğimi söyledim. Şuan bir cevap gelmedi bekliyorum. Konu kafama takıldığı için tasarımı biraz araştırayım dedim. Neticede mesele siyah ve beyazın kullanımı kaç farklı şekilde olabilir ki bu bir kitapta? Bu konuda yanılıyor olabilirim elbette ama tasarımcı değilim. Belki sandığımdan önemli bir şeydir.

Kapağı araştırırken bu kapağın çok büyük yayınevleri tarafından da çok defa kullanıldığını gördüm. Tam olarak aynısı değil belki ama görünce ne demek istediğimi anlarsınız. Örnek 1 , örnek 2, ve örnek 3. Anladığım kadarıyla İspanyol bir yayınevinin klasik bir şablonu. Yine YKY tarafından kullanılan bazı şablonların başka kitaplarda olduğunu gördüm. Yanlış anlaşılmasın, demek istediğim kitap kapak tasarımı meselesinde insanların çok seçeneği olmaması. Bu benzerlikler ya da yakın şablonların kullanılması hiç sorun değil, söz konusu kitap gibi bir nesneyse kitap görsel şablonu üzerinde konuşmak bana vakit kaybı gibi geliyor. Elbette ben pek anlamam bu konuları tasarımcı değilim. Bu eklemeyi yazma sebebim kitap yerine kapağın konuşulması ve güzel bir kitap ortaya koymaya çalışırken kendimi tuhaf bir konumda bulmak istememem. Zannediyorum kitap yerine kapağı konuşmak daha kolay olduğu için bazen insanların temayülü biraz bu yönde oluyor.

2 cevap

  1. Dalında uzun süre beklemiş olgun bir kitap. Okurken kahkaha atmak zordur ama onu da yaptırıyor. Bolca tespit olmasına rağmen akıcı. Bazı bölümlerde yazarın sürükleyici olay yazısı yazabileceğini de görüyoruz. Ara vermeden birkaç günde okunmasını tavsiye ederim.

  2. Kitabı ilk okuyup bitiren olarak birkaç not eklemeye geldim, öncelikle kimse hiç duymadığı bir yazardan bu kadar nitelikli hikâyeler beklemez 🙂 Ancak kafası karışmış hikâyeler bütünü olduğu da bir gerçek (: İlk kitabın günahı olmaz, Salyangoz hikayesini halka açık yerlerde okumamak lazım, deli gözüyle bakıyorlar sonra 🙂
    Tebrik ediyorum.

Bir Cevap Yazın

Diğer 1.068 aboneye katılın
%d blogcu bunu beğendi: