Kriminoloji kelime anlamı olarak “Suç Bilimi” anlamına gelmektedir. Kriminoloji suç konusunu inceleyen çok disiplinli bir bilim dalıdır. Suçu ve suç olgusu ile kişileri, bunlar arasındaki ilişkiyi, sebep sonuç içinde tüm özellikleri bakımından inceleyen ve bu ilişki konusunda kanunlar koymaya yönelik bilim dalıdır.
Kriminoloji bilim dalı hakkında ilk incelemeyi İtalyan Enrico Ferri yapmıştır. Kriminolojinin amacı her bilimde olduğu gibi, bu konuda da ortaya kanunlar koymaktır. Suç ile suçluyu inceleyen bir diğer bilim dalı olan psikoloji suçlu insanı kendi iç alemi bakımından incelerken, sosyoloji suçlu kişiyi suça iten sebepleri inceler. Bir diğer disiplin olan ceza hukuku ise suçlu kişiyi ceza hukuku kuralları bakımından ele alır. Ceza yaptırımının türü ve miktarı ile ilgilenir.
Suç ve suçlu, insanlık tarihinin en çok ilgi duyulan konularından biri olmuştur. Çünkü ünlü bir hukukçunun söylediği gibi, Nerede suç varsa orada insan da vardır. Suçun işlenme yöntemleri ve ortaya çıkarılabilmesi, ispatlanması için gereken çalışmaları kapsayan bilim dalı ise “Kriminalistiktir.” Suç ve suçlu, araştırılacak değişik yönleri olan, çok boyutlu bir meseledir. Birçok bilim dalının araştırma kapsamı içinde yer almıştır. Suçun oluşumu, suç ile suçlu ilişkisi, bu ilişkide etkin olan faktörler, suçun önlenmesi, suçu kolaylaştıran ortamlar ve koşullar gibi konular suçun araştırılacak yönleridir.
Kriminoloji de insanların işlemiş olduğu suçu her yönüyle ele alıp incelemektedir. Buradaki amaç suçun bütün yönleriyle alıp çözümlenmesini sağlamaktır. Suçları bütün çerçeveleriyle inceleyerek ileride doğacak suçların önüne geçilmesini sağlamaktır.
Kriminolojiye yardımcı birçok bilim vardır. Bunlardan örnek vericek olursak, Viktimoloji, Penoloji, Suç Profilaksisi, Suç Fenolojisi,Suç Antropolojisi, Suç Etolojisi ve Suç istatistiği gibi yardımcı bilim dalları vardır. Kriminolojik araştırmalarda bazı metotlar uygulanabilir bunlara örnek verecek olursak, Doküman Analizi, Anket, Gözlem, Deney, Suçu ölçme metodu, Deneysel metod vesairedir. Bunlardan bir kaçını açıklayalım:
Doküman Analizi: Geçmişte ve bu dönemde kriminolojik teşhislerin ortaya çıkmasında önemli bir yer tutar. İki tür doküman analizi vardır. Doküman analizi objektif olarak yapılır.
Anket: İnsanların kültürel özelliklerini, dinlerini, sosyal özelliklerini, tutumlaını ölçmek amacıyla düzenlenir. Bu yöntem çok yaygın biçimde kullanılır.
Gözlem: İlk kullanılan metotlardandır. Gözlemi açık veya gizli bir şekilde yapabilir.
Deney: Deney pozitif bilimlerde sıkça kullanılır. Deneyin artı ve eksi yönleri vardır.
Kriminolog Nedir?
Psikolojiyi, sosyal olguları ve istatistikleri kullanarak suçluların suç işleme yöntemlerini ve kişiliklerini analiz ederek suçluların psikolojik profillerini çıkarmakla görevli olan meslek grubudur. Yurtdışında psikoloji, sosyoloji ya da ceza hukuku alanlarında eğitim almış insanların yapabilecekleri bir meslektir. Ülkemizde ise kimya ve fizik mezunlarının KPSS ile, jandarma, adli tıp ya da emniyet müdürlüklerine bağlı laboratuvarlarda çalışabilecekleri bir meslektir. Kriminologların ortalama maaş ise 5000 tl ile 7000 tl arasında değişmektedir.
Kriminolog Denince Akla Gelen İsim:
Prof. Dr. Sevil Gök Atasoy
Sevil Gök Atasoy, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü öğretim üyesi olan Türk bilim kadınıdır. Prof. Dr. Şemsi Gök ve Dr. Ferda Gök’ün kızıdır.
Sevil Gök Atasoy İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi mezunudur. “Tıp Bilimleri” doktorası yaptıktan sonra Biyokimya uzmanı olmuştur. Ülkemizde DNA delilleri ve kriminal laboratuvarların gelişmesine katkıda bulunmuştur. Yılın bilim insanı da seçilmiştir. İngilizce,Almanca ve Fransızca bilen Atasoy Hürriyet gazetesinin pazar ekinde “Delil Avcısı” adlı sayfada 250 kadar gerçek suç öyküsü yayınladı.
Sevil Atasoy ayrıca bir dönem Kanal D’de yayınlanan Kanıt dizisiyle tanınmıştır. 2017-2022 dönemi için Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu üyeliğine seçilmiştir. Bundan öncede bu kurulun bir dönem başkanlığını da yapmıştır. Aynı zamanda Sevil Gök Atasoy Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcılığı yapmaktadır.
Kitapları
-Labirent,Adli Bilimlerin Gizemli Dünyası (Ekim 2006)
-Bu Ayak İzi Senin Dr. Watson!, Gerçek Suç Öyküleriyle Adli Bilimler (Kasım 2007)
-Karanlığa Yolculuk, Gerçek Suç Öyküleri ve Başka Karanlık İşler (Ocak 2010)
-Her Çikolata Yenmez ve Başka Tatsız Öyküler (Şubat 2011)
-Kusursuz Cinayet Yoktur, Kusursuza Yakın Olanlar Vardır (2012)
-Yeraltındaki Melekler Yerüstündeki Şeytanlar (2013)
-Acayip İşler (2015)
Kaynakça
Prof. Dr. R. Füsun SOKULLU-AKINCI – Kriminoloji
https://www.wikiwand.com/tr/Sevil_Atasoy
Bir Cevap Yazın