Nesin Matematik ve Felsefe Köyleri Üzerine

21.YY’da okulların alması gereken biçim üzerine tartışmalar devam ediyor. Sir Ken Robinson günümüz okullarının 18.YY fabrika anlayışı ile kurulduğunu ve günümüz dünyasına uygun olmadığını söylüyor. Sadece aynı yaşta diye çocukları bir yere toplamak üstelik onları fabrikadan ürün çıkarır gibi (herkes için aynı teknikleri kullanarak) bölük bölük mezun etmek günümüzde etkililiği tartışılan bir yöntem. Bu yaz Nesin Köyleri gezisine gittiğimde bu köylerdeki uygulamaların günümüz eğitim sorunlarının çözümüne katkıda bulunup bulunamayacağını düşündüm.

Nesin Matematik Köyü hakkında genel Vikipedi bilgisini ve köyün sıkça sorulan sorular sayfası incelenebilir.

Nesin Matematik Köyü, matematik alanında faaliyet gösteren bir eğitim ve araştırma kurumudur. İzmir Selçuk’taki Şirince köyüne 1 km uzaklıkta bulunan, Nesin Vakfı’na ait 55 dönümlük bir arazi üzerine Mayıs 2007’de kurulmuştur. Köyde bilimsel ve eğitim amaçlı matematik veya matematiğe bağlı bilimlerle ilgili çalıştaylar, dersler, seminerler ve kamplar düzenlenmektedir. İlköğretim düzeyinde eğitimlerden ileri seviyede araştırmalara kadar her türlü matematiksel etkinlik yer alabilmekte ve lise öğrencilerine matematik dersleri verilmektedir.

Nesin Matematik ve Felsefe Köylerini günümüz eğitim düzeninde nereye oturtabiliriz? Bir röportajında şunları söylüyor Ali Nesin, “Bunca yıldır aydınlar köy enstitülerinin kapatılmasını eleştirdiler ama kendileri köy enstitüsü kurmak için hiçbir adım atmadılar. Çok düşündürücü bence. Nesin Vakfı ve Matematik Köyü bir anlamda modern köy enstitüleridir.” Aynı röportajda imkan olursa bir fen lisesine ya da üniversiteye dönüşebileceğini de.

Nesin Köyleri’nin kimi uygulamaları şu şekilde :

#Katı kuralların ve kalabalığın olmadığı büyük bir yaşam alanı.

Okullarda karşılaştırdığımızda köylerin en büyük avantajı bu. Büyük bir kütüphane, birkaç teras ve çardaklar.

#Öğrenciler bulaşık yıkıyor ve temizlik yapıyor.

Japonya ve çeşitli ülkelerdeki bu uygulama bu köyde de var. Sulama ve mutfak işleri gibi daha fazla sorumluluk alanı var köylerde.

#Öğretmenlerin dersi işleme yöntemlerine ve kaynaklarına karışılmıyor.

Öğretmen özerkliği adına dünyanın gelişmiş eğitim sistemine sahip ülkelerindeki uygulamalar gibi.

#Dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak bir öğrenme ve çalışma deneyimi sunuluyor.

Havuz, TV, radyo ve toplu müzik yayını yok. İsterseniz kimseyle konuşmadan bütün günü geçirebilirsiniz. Yaptığınız işe daha çok odaklanabilirsiniz. Etrafınızdaki herkesin aynı amaç ile orada olması bir başka motivasyon kaynağı.

#Öğrenciler bu köylerde isteyerek bulunuyor.

Okula zorla gelen bir öğrencinin başarılı olması çok zordur. Bu köylerde öğrenciler öğrenme için en gerekli olan şey olan içsel güdülenmeye sahipler.

#Köylerin düzeni ve isimleri korkuları ve önyargıları ortadan kaldırıyor.

Matematik deyince o güzel köy ve köy ortamı canlanıyor zihinde. Matematiğin keyifli bir şey olduğu anlaşılıyor.

Bu farkları çoğaltmak mümkün. Nesin Matematik ve Felsefe Köyleri yaz okulu olarak güzel fakat bu köylerdeki gibi bir sistemi kamu okullarında uygulamak başta çok masraflı olacaktır. Nesin Matematik ve Felsefe köyleri gibi yerlerin çoğalması olumlu olacaktır. Nesin Matematik ve Felsefe Köyleri’nin bir diğer önemli özelliği ise kamuya açık içerik üretmesi. Yapılan eğitimin herkesçe ulaşılabilir olması bilginin komünalleşmesi açısından önemli.

Buradan Nesin Köylerinin e-kütüphanesini inceleyebilirsiniz.

Bir yanıt

  1. Şu güzel haberi ekleyeyim:

    “Matematik dünyasının ‘Nobel’i olarak anılan Leelavati Ödülü, İstanbul Bilgi Üniversitesi Matematik Bölümü Başkan Vekili Prof. Dr. Ali Nesin’e verildi. Ödül, Prof. Dr. Ali Nesin’e, Türkiye’de matematik alanında farkındalığın artmasına olan katkıları ile Şirince’de kurduğu, 7’den 70’e herkesin matematik eğitimi alıp, bu alanda araştırma ve çalışmalar yapabileceği ‘Nesin Matematik Köyü’ dolayısıyla verildi.”

Bir Cevap Yazın

Diğer 1.078 aboneye katılın