Öğretmen akademileri, MEB tarafından hazırlanan, öğretmenlerin ihtiyaç duydukları konularda yeterliliklerini artırmak içim katılabilecekleri programlardır. Her il kendi programlarını kendileri oluşturup başvuru alırlar. Bu yazıdaki bilgiler İstanbul’da uygulanan öğretmen akademileri için geçerlidir. Diğer illerde de uygulama benzer şekilde olacaktır.
Çalışmalar atölyeden atölyeye farkılık gösterse de alanında uzman kişiler veriyor eğitimlere ve katılımcılara okuma listeleri sunuluyor. Bunun yanında alanla ilgili son yenilikler, haberler ve çalışmalar konuşuluyor.
Öğretmenlerin Sempozyum, Çalıştay, Kongre vs. gibi tecrübelerini çoğaltıp alanının uzmanı kişilerden eğitim alarak pratiklerini geliştirmek bu pratikleri okulunda öğrencileriyle uygulamalarını sağlamak da hedefler arasındadır.
Öğretmen akademileri hangi düşünceyle kuruldu?
Öğretmen akademileri sayfasından bir alıntıyla şu cevap verilebilir:
Öğretmen akademileri ile öğretmenlerimizin akademik kariyerlerinin zenginleştirilmesi ve eğitim öğretim çalışmalarında ihtiyaç duyacakları noktalarda birikimlerinin güçlendirilmesi temel hedeftir. Bu sayede öğretmenlerimiz akademi kazanımlarını öğrencileriyle paylaşarak okullarına yansıtacak ve çalışma bölgelerinde farkındalık oluşturacaklardır.
Öğretmen akademileri hangi atölyeleri sunuyor?
Aktör Öğretmen Akademisi Atölyesi
Edebiyat Akademisi Atölyesi
Lisan Akademisi Atölyesi
Müzik Akademisi Atölyesi
Sanat Akademisi Atölyesi
Bilim Olimpiyatları Enstitüsü Atölyesi
Sosyal Bilimler Enstitüsü Atölyesi
Türk-İslam Düşüncesi ve Bilimi Enstitüsü Atölyesi
Buradaki 8 atölye şimdilik başvuruya açılan ve çalışmalara başlayan akademiler. İlgi duyduğunuz alana göre ya da branşınıza göre bu atölyelerden birine katılabilirsiniz fakat kimi atölyelere sadece belli branş öğretmenleri katılabiliyor. Örneğin lisan akademisine İngilizce öğretmenleri, edebiyat atölyesine edebiyat öğretmenleri katılabiliyor. Sanat atölyesi ise tüm branşlara açık bir program mesela.
Atölyelerin kontenjan kısıtlaması olduğu için bir eleme yapılıyor. Branşa göre öncelik verilecektir. Eğer ilgili branştan yeterli başvuru olmazsa diğer branşlardan başvuranlar listeye eklenecektir sanırım. Açılan atölyelere internetten başvuru yapmak mümkün.
Öğretmen akademilerinde kimler görev alıyor?
Cevap atölyeden atölyeye farklılık gösterse de İstanbul öğretmen akademilerinde Marmara Üniversitesi başta olmak üzere diğer üniversitelerden akademisyenler ve çeşitli vakıflardan isimler eğitmen listesi arasında görünüyor. Örneğin Edebiyat akademisi atölyesindeki eğitmenler arasında Prof. Dr. İskender Pala’nın ismi de yer alıyor.
Öğretmen akademileri haftada kaç gün çalışma yapıyor?
Genelde haftada bir gün olmak üzere 3 saat çalışma yapılıyor. Program 12 hafta devam ediyor.
Atölyelerdeki çalışmalar nerede yapılıyor?
Çalışmalar atölyeden atölyeye farklılık gösterse de okullarda, kültür merkezlerinde ve çeşitli atölyelerde yapılmaktadır.
Açılan atölyeler için bir kontenjan sınırı var. İstanbul gibi ulaşımın sorun olduğu illerde birkaç farklı ilçede atölyeler açılsa da zaman sorunu var. Akademiler bu şekilde işleyecekse insanlara ulaşması uzun sürecektir. Ayrıntılı bilgi için burayı inceleyebilirsiniz.
Buradan Sosyal Bilimler Enstitüsü Atölyesi çalışmaları hakkında ayrıntılı içeriğe erişebilirsiniz.
Bir Cevap Yazın