Okullarda Pardus (Etap) Kullanımı

Bugün etkileşimli tahtada Pardus ETAP’ı uzun süre inceledim. Konuyu takip edenlerin bildiği gibi, sonlandırılan Pardus projesi bir anlayış değişikliği ile birkaç yıldır yine Tubitak tarafından geliştirilmeye devam ediyor. Sonlandırılan Pardus, kendi paket yönetim sistemini ve kendine özgü araçları kullanan, işletim sistemi odaklı bir Pardus’du. Şimdiki Pardus ile hedeflenen ise başka. Pardus artık kurumların Windows’tan Pardus’a göçünü kolaylaştıracak teknolojiler üretiyor. İşletim sistemiyle ilgili yenilikler sanıyorum büyük ölçüde Debian tarafından bekleniyor. Böylece eldeki kısıtlı imkanların daha doğru yerlere ayrıldığı söyleniyor.

İşte bu kamu kurumlarının Pardus’a geçirilmesi için geliştirilen teknolojilerden birisi de ETAP (Etkilişimli Tahta Arayüzü Projesi) Pardus geliştiricileri Gnu/Linux tarafının en yaygın masaüstü (desktop) ortamlarından olan “KDE” üzerine kullanışlı bir dokunmatik arayüz giydirmişler. KDE olmalı çünkü klasörler arası geçiş yaparken Dolphin dosya yöneticisini kullanıyorsunuz. Yeni dokunmatik arayüzün yanında ekran klavyesi, ekran karartma gibi programcıklar ve doğrudan EBA (Eğitim Bilişim Ağı) ya ya da flash diskinize ulaşmanızı sağlayan kısa yollar eklemişler. Usb flash diskler için de bir yazılım geliştirilmiş. Henüz deneyemedim.

Kullanım kolaylığı iş görür seviyede. Windows’a geçmeyi gerektirecek bir durum yok. Pratik ve amaca odaklı. Fakat şöyle bir sorun var. EBA dışında piyasada sunulan interaktif uygulamalar çoğu zaman Flash teknolojisi üstüne kurulu oluyor ve bir .exe uzantısına sahip. Böyle olunca Pardus’ta bunları kullanmak mümkün olmuyor. Bu üreticilerle ilgili bir durum olsa da bununla ilgili bir çözüm bulunmalı.

Pardus’un ETAP sayesinde etkilişimli tahtalardaki (akıllı tahta) görüntüsü şöyle :

pardus-k5
Pardus Etap

Peki Okullarda Pardus Kullanım Oranı Ne Durumda?

Pardus’un kamudaki dönüşümü hızlandırmak için teknoloji üretmesi fikri kulağa hoş geliyor. Elbette eski işletim sistemine odaklı Pardus’un sonlandırılması bazı Gnu/Linux severleri üzmüştür fakat bu karar bana yerinde geliyor. Yüzlerce Gnu/Linux dağıtımına özgün de olsa yeni bir tane daha eklemenin (veya yeni bir paket yönetim sistemi (PİSİ),  kurulum aracı) bir faydasını göremiyorum. En azından bu iş devlet eli ile yapılıyorsa. Güvenilirliğini ve kararlılığını herkesin kabullendiği bir dağıtıma katkı yapılması, ETAP gibi işlerin yapılması daha doğru geliyor bana.

Okullar göz önüne alındığında hedefe ulaşılmadığını söylemem gerekiyor. Gördüğüm üç okulda Pardus’un sadece sanal sürücüde olduğunu gördüm. Hızla çözülmesi gereken bir konu bu. Madem bu dağıtım kamu kurumlarında hızla yer alması hedefiyle yapılıyor, tüm okullara tamamen Pardus ile çalışan etkileşimli tahtalar kurulmalı.

Pardus ETAP hakkında daha fazla bilgi almak için bağlantıyı inceleyebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Diğer 1.078 aboneye katılın