Organizmayı Aldatmak

Yaşamın bir hissetme durumu. Koşullardan daha önemli olan bizim koşulları algılama biçimimiz. Birinin kendini boş yere üzdüğünü düşünmek ya da başkasının yerine utanmak gibi duygular olayların organizmalar arası yorumlanış farklarıyla ilgili. Bunlar organizma için göreceli durumlar olsa da tüm organizmalar için kaçınılmaz durumlar da var. Acı, üzüntü, kaygı ya da korku gibi.

Bilimkurgularda insanlar duygularını aniden değiştiren ya da stabil hale getiren haplar kullanırlar. Mutsuzluk veya hayal kırıklığına yer yoktur. Ölmek üzere olan birisi bile son dakikalarını sağlıklı hissederek geçirebilir. Gerçi bunlar bile eskilerin bilimkurgusu. Yeni bilimkurgularda iyi olması için uğraşacağımız organizmalara bile ihtiyaç yok. Sanal bir dünyada zamandan, mekandan ve maddeden bağımsız olarak varolacağız. Biz yine de yazının sınırları açısından organizmadan kopmayalım 🙂

Organizma kelimesini kullanmamın nedeni beden ya da zihin kelimelerinin yanlış anlaşılmalara sebep olabilecek olması. Zihni aldatmak ya da bedeni aldatmak gibi alt başlıklara ihtiyaç duymadan bedeni ve zihni (bu ayrım ne kadar tartışmalı olsa da) organizma kelimesiyle ifade ettim. Organizmayı aldatmak derken organizmamızın doğal ve yapay yollarla düzenlenmesini hatta hacklenmesini kastediyorum.

Tanımları, ne anlamda kullandığımızı açıkladıktan sonra böyle istediğimiz gibi kullanmanın sakıncası yoktur. Haritalardaki lejantlar gibi, kullandığımız sembolün ne anlama geldiğini açıkladıktan sonra istediğimiz sembolü kullanabiliriz sanırım.

Yapay yollarla organizmayı aldatmak

Organizmadaki salgıları ya da hormonları ilaçlarla ya da uyarıcı ve keyif verici maddelerle değiştirmek ve ruh halimizi değiştirmek mümkün. Organizmanın yapay yollarla aldatılması yabancı olduğumuz bir konu değil. Yapay yollarla organizmayı kandırma işinin alacağı çok yol var. Kurbanın kendi zihnindeki bir anıya hapsediliği fantastik filmler ve Inception ve Surrogates gibi filmler aynı bağlamda ele alınabilecek konular.

Eğer canımızın hangi besini çekeceğine bağırsak bakterilerimiz karar veriyorsa bağırsak baktelerilerimizi düzenleyerek bizim için yararlı olan şeyleri canımızın çekmesini sağlayabilirdik. Besinlerin tadlarını ayarlayabilseydik brokoli yerken patates kızartması tadı alabilirdik.

Metaverse hikayesi bile eğer sanal gerçeklik sağlanacaksa buraya bağlanacaktır. Duyguların bir şekilde elektrik sinyallerine çevrilip beyne iletilmesi gerekeceği için nesnelerin vücuda yolladığı sinyaller bir şekilde taklit edilecektir. Neyse Matrix’i tekrar tekrar konuşmaya gerek yok. Metaverse bir çeşit Matrix olma çabası olacaktır. En azından hedefin ismi belirlendi diyebiliriz sanırım.

Doğal yollarla organizmayı aldatmak

Organizmayı aldatmanın doğal yolları ise bence çok daha ilgi çekici. Organizmaları bir makine gibi düşünürsek bu makineye kısa devre yaptırabilecek ya da daha rahat çalışmasını sağlayacak minik müdahaleler söz konusu olabilir. Hipnoz yapılan tavuklar mesela. Bunun kaç yolu vardır ya da hepsi derlenip toplanmış mıdır bilgim yok. Sadece dikkatimi çeken birkaç örnek var.

Teoman, uykusuz her gece şarkısında ölesiye yorulmaya çalışıp onu aldatan sevgilisini daha az düşünmeye çalıştığından bahseder. Elbette güzel bir şarkıdır ama Teoman’ın bahsettiği durum gözlemlediğim kadarıyla gerçektir. Bir konuda üzgünsek ya da acı duyuyorsak sürekli o konuyu düşünmek acının bizi ele geçirmesine neden olur ve bu bizi mahveder. Bizi çok üzen bir durumun içindeyken bizi meşgul edecek başka bir meseleyle uğraşmak ise acımızdan uzaklaşmamıza yardımcı olabilir. Organizmamız iki meseleye odaklanacak kadar karmaşık olmayabilir. “Elime bir kitap aldığımda sıkıntılarım geçer.” , “Antrenman yapmak kafamdaki sis perdesinden kurtulmamı sağlar.” gibi cümleler bu yüzden anlaşılırdır.

Kendi seçimlerimizi başkalarına onların seçimleriymiş gibi sunarsak ya da o anda birlikte karar vermiş gibi yaparsak daha az dirençle karşılaşırız mesela. Organizmayı rahatlatan ılık duş, hafif tempolu yürüyüş yine hormonların doğal yoldan düzenlenerek organizmanın aldatılmasını sağlar. Kahve kokusu gibi bazı kokular rahatlatıcı olabilir. Hızlı öğrenmeyi sağlayacak ya da hafızayı daha iyi kullanmayı sağlayacak çeşitli yöntemler vardır. Tüm bunlara organizmayı aldatmayı sağlayan teknikler demek yanlış olmaz.

Bir Cevap Yazın

Diğer 1.080 aboneye katılın
Şiraz Duvarı
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.