Pixar’dan Hikaye Anlatma Sanatı (22 Kural)

Pixar Khan Academy ile yaptığı iş birliği gereği “Hikaye Anlatma Sanatı” adıyla altı bölümden oluşan dersler yayınladı. Gizmodo ise Pixar hikaye sanatçılarından birinin nasıl hikaye yazılır konusuyla ilgili 22 kuralı içeren twitlerini derlemiş. Dersler Pixar filmlerinin hikayelerini yazan çalışanları tarafından anlatılıyor. İçlerinde “Up” filminin yönetmeni de var. Birini iyi bir hikaye anlatıcısı yapan şey nedir? İşte nasıl hikaye yazılır sorusunun cevabı. Dersler şu altı bölümden oluşuyor :

Hepimiz Hikaye Anlatıcısıyız

Bu ders Pixar çalışanlarının nasıl hikayelerine başladıkları ve onlara nelerin ilham verdiği ile ilgili. Siz de ne tür hikayeler anlatmak istediğinizi düşüneceksiniz.

Karakter

Karakter Her Pixar filminin kalbidir. Her filmde bir bireyin maceralarını izleriz. Peki Pixar bu karakterleri nasıl hayata geçiriyor? Bu derste Pixar’ın karakter geliştirme sürecini keşfedeceksiniz ve kendi hikayenizin karakteri hakkında düşünmeye başlayacaksınız.

Hikaye Yapısı

Genel olarak tüm hikayeler bir giriş, gelişme ve sonuç bölümüne sahiptir. Fakat bir hikaye yapısı karmaşık olabilir. Bu iyi kullanılırsa sürecin farkında bile olmazsınız. Bu derste Pixar’ın bunu nasıl yaptığını öğrenecek ve kendi hikayenizin yapısını oluşturmaya başlayacaksınız.

Görsel Dil

Belki de bir filmde en önemli olan şey budur. Tüm hikayeler sözcüklere, karaktere ve hikaye yapısına sahip olmalıdır. Fakat bu bir filmse duyguları tetikleyen, sözcüklerle, karakterle ve hikayeyle anlatılmak istenen görsel dille anlatılmalıdır. Görsel dil, renk, şekil, açı ve nesneleri göstererek o sahnede verilmek istenen mesajı destekleyerek izleyiciye geçmesini sağlar. Bu derste görsel dilin bazı temel ilkelerini öğreneceksiniz ve bu ilkeleri kendi hikayenizde uygulayacaksınız.

Film Grameri

Film yapmak sinematografinin temel ilkelerini ve kamera açısı, düzenleme, kompozisyon, kamera hareketi ve karakterler gibi terminolojik terimleri bilmeyi gerektirir. Buna film grameri denir. Her sahne bu dili kullanarak hazırlanır. Bu derste film gramerinin basit kullanımlarını ve Pixar’ın bunları nasıl uyguladığını öğreneceksiniz.

Hikayeleme (Storyboard your film)

Hikayeleme hikayeleri basit cizimler kullanarak dizgesel yapilar yoluyla anlatma eylemidir. Bu hikayenizi yapıdan kompozisyona tekrar ettiginiz ve incelik verdiğiniz tüm unsurlarını geliştirmenin kolay bir yoludur.

Nasıl hikaye yazılır? ve hikaye anlatma sanatı konusunda Khan Academy’de bulunan dersleri buradan izleyebilirsiniz. Nasıl hikaye yazılır? sorusunun cevabı olan önerilerin kaynağı ise burası.

Nasıl Hikaye Yazılır Konusunda Emma Coats’tan 22 Öneri

1- Bir karakterin başarılarından çok çabalamasına hayran olursunuz.

2- Yazar olan size eğlenceli geleni değil, dinleyici olan size ilginç geleni anlatın. İkisi çok farklı olabilir.

3- Tema için çalışmak önemlidir fakat hikaye bitene kadar gerçekte ne olduğunu göremezsiniz. Yeniden yazmanız gerekebilir.

4- Bir zamanlar _____ vardı. Her gün, _______ . Bir gün _______ . Bu yüzden _______. Bu yüzden, ________. Ve sonunda ________. (Kalıplarını kullanın.)

5- Basitleştirin. Odaklanan. Karakterleri birleştirin. Detayları atlayın. Değerli kısımları kaybettiğinizi düşüneceksiniz fakat bu sizi özgürleştirecek.

6- Karakteriniz hangi konuda iyi? Karşısına zıttını koyup meydan okuyun. Bununla nasıl başa çıkacak?

7- Ortaya gelmeden önce hikayenin sonunu hazırlamış olun. Gerçekten. Sonlar zordur. Sizinkini hazırlayın.

8- Mükemmel olmasa bile hikayenizi bitirin. İdeal bir dünyada hem mükemmel hem de bitmiş olurdu fakat devam edin. Gelecek sefer daha iyisini yapın.

9- Sıkıştığınızda hikayenin devamında olmayacakların listesini yapın. Çoğu zaman yaptığınız listede çözüm yolu görünecektir.

10- Sevdiğiniz hikayeleri saklayın. Onlar sizin bir parçanızdır. Onları kullanmadan önce tanımalısınız.

11- Yazmanız onu düzeltmeye başlamanızı sağlar. İyi bir fikir sadece kafanızdaysa onu kimseyle paylaşamazsınız.

12- Aklınıza ilk gelen şeyi bırakın. 2. yi, 3. yü, 4. yü ve 5. yi de. Bunlardan uzaklaşın. Kendinizi şaşırtın.

13- Karakterlerinize inanç verin. (Zor ve belirgin karakterler olsunlar.) Pasif/Uysal karakterleri yazmak hoş görünebilir fakat izleyiciyi zehirler (sıkar/bayar)

14- Neden bu hikayeyi anlatmalısınız? Size bu hikayeyi yazdıran şey nedir? O aynı zamanda hikayenin kalbidir.

15- Karakterinin yerinde olsan o durumda sen ne hissederdin? Dürüstlük, inanılmaz durumlarda inandırıcılığı sağlar.

16- Tehlikeler neler? Karaktere hak vermemiz için bize sebep ver. Eğer başarıya ulaşamazlarsa ne olur? Olasılıkları karşımıza çıkar.

17- Hiçbir çalışmanız (bölüm) boşa gitmez. Eğer kullanılamayacak durumdaysa devam edin. Kullanabileceğiniz bir zaman gelecektir.

18- Kendinizi tanımalısınız. En iyisini yapmakla özen göstermek arasında fark vardır. Hikaye sınırlarınızı test etmektir özenerek yapılmış herhangi bir iş değil.

19- Tesadüfler karakteri sıkıntıya sokuyorsa harikadır ama onu sıkıntıdan kurtarıyorsa aldatmadır, geçiştirmedir.

20- Alıştırma önerisi : Sevmediğiniz bir filmdeki bölümleri seveceğiniz hale getirin.

21- Durumu ve karakterleri belirlemelisiniz. Sadece havalı olduğu için yazamazsınız. Yazmanıza neden olan şey ne?

22- Hikayenizin özü nedir? Onu anlatmanın en ekonomik yolu nedir? Bunu biliyorsanız bu noktadan hikayenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Diğer 1.069 aboneye katılın