2001 yılında Electrolux markasının Trilobite isimli ürünüyle dünya robot süpürge ile tanışır. Trilobite, okyanus tabanını temizleyen fosilin adıdır. Şekli de şu anki robot süpürgelere benzemektedir. Ancak 1400 dolar gibi yüksek maliyeti sebebiyle ömrü kısa olur.
Günümüzde üretim maliyeti robot süpürge üretimine olanak sağlıyor. Son günlerde evde sık kalmamızın ve yaygın reklamların da sayesinde robot süpürge satışlarında ciddi artış var. Teknolojik şımarıklık gibi görünse de kısa sürede herkesin evinde bir tane olacak gibi.
Ben de uzun süre bu robotun gerekliliğini düşündükten sonra evdeki iş yükünün birinden kurtulma ihtimali sebebiyle araştırmaya koyuldum.
Aklıma geldikçe markaları, modelleri araştırsam da bir şey değişmiyor bir karara varamıyordum. Çünkü bir sürü marka bir sürü model ve bir sürü tumturaklı isimler kafamı karıştırıyordu. YouTube‘taki videolarda ise hiç kullanmadan teknik bilgiler veriliyordu.
Ben de çok satan markaların ürünlerini kıyaslamaya başladım. Bu markaların hemen hepsi sadece robot süpürge sattığı için daha önceden bildiğim bir marka yoktu Xiaomi dışında.
Çok satan markaları şu şekilde sıralayayım:
Roborock: Xiaomi’nin satın aldığı bir marka. Çin markası.
Viomi: Xiaomi’nin çeşitli iş birliği yaptığı marka. (Türkiye web sitesi yok.)
Mijia: Xiaomi’nin robot süpürge markası sanırım bazı yerlerde direkt Mi olarak geçiyor. Bendeki ürünün kutusunda marka Mİ olarak geçiyor.
İRobot: İçlerinde en köklü olanı, 2002’de kurulmuş ABD markası.
Anker: Çin markası. Şarj cihazları üreten bir firma.
Aslında Samsung, LG, Philips, Miele, Rowenta, Dyson, Arçelik gibi markaların da robot süpürgeleri var ama fiyat/performans olarak yukardakilerin gerisindeler.
Hatta 2009 yılında Robo Turka isimli temizlediği yeri UV ışınlarıyla steril eden Türk malı bir robot da piyasaya sürülmüş ama akıbeti ne olmuş bilmiyorum.
Neden Xiaomi Mop Pro’yu tercih ettim?
Yukarıda saydığım markaların dışında onlarca daha marka var robot süpürge üreten. Bunların da birden fazla ürünü var. Hepsini kıyaslamaya çalışınca bir de uzun karışık isimlerinden dolayı ne alacağınıza karar veremiyorsunuz.
Ben en fazla ne kadar verebilirim diye düşündüm. Başta 3 bin lira civarı çok geliyordu ama ürünleri inceledikçe eşiğim yükseldi ve 3-3,5 arasını kafamda belirledim.
O bilindik büyük markaların süpürgeleri 3 bin liranın üzerinde olduğu için eledim. Zaten özelliklerine bakınca da fiyatına göre az şey sunuyorlardı.
İlk başka İRobota baktım sanal sınırlandırma özelliğini uygulamadan yapabilmem için ya ayrı bir ürün ya da daha pahalı bir model almam gerekiyordu. Bütçemi aştığı için eledim.
Anker nedense güven vermedi ama ilk intibadan dolayı sanırım aslında şarj cihazı üreten bilinen bir firmaymış. Roborock, Xiaomi ve Viomi ürünlerine baktım. Mop Pro‘ya özellik olarak yakın olan Roborock S5 Max‘ın sadece bataryası biraz daha büyük ama 2 bin lira daha pahalı. Viomi V2 Pro ile ise fiyat ve özellik olarak neredeyse birebir aynı.
Paspas yapması gerekli mi?
Mop Pro‘nun süpürgede olmayan ıslak paspas yapma özelliği var. Halısız alanınız çoksa bence gerekli bir özellik. Halı çoksa mop özelliğini pek kullanamazsınız çünkü halıya geçtiğini anlamıyor anlasa da mopu iptal edecek mekanizması yok. O yüzden moplamadan önce halıları kaldırmanız gerekiyor.
Sadece moplanacak alanı haritadan sınırlanırarak da yapabilirsiniz ama sürekli bununla uğraşamazsınız.
Mop yapmayacağınız zaman altındaki mop mekanizmasını çıkarmanız gerekiyor. Bu mekanizma gayet kolay çıkıyor. Malzemesi de kaliteli. Üzerindeki mop bir mikrofiber bez gibi. Söküp yıkayabiliyorsunuz. Mop yapacağınızda cihazla gelen su hazneli toz haznesini takmanız gerekiyor.
Robot süpürge malzeme kalitesi nasıl?
Süpürgenin genel kalitesi de iyi. Malzemeleri kaliteli duruyor. Toz haznesini ve süpürgenin kendini temizlemek için küçük bir fırça var içinde. Süpürgenin altındaki büyük fırçayı ara sıra temizlemek gerekiyor çünkü fırçaya dolanan saç, ip vb şeyler fırçanın bozulmasına sebep verebilir. Bu temizlik fırçasının da bir ucunda bıçak var dolanan saç vb şeyleri kesip temizleyebiliyorsunuz bence iyi düşünmüşler.
Gelelim robotun kullanımına. Cihazın üstünde sadece iki tuş var. Bu tuşlar wifi ayarı ve robotu elle çalıştırmak için kullanılıyor. Az kullanılmasına rağmen tuşlar çok yumuşak plastikten yapılmış. Güzel ama zamanla o plastikler sararabilir.
Tabi bendeki beyaz olan. Bir de siyahı var robotun. Ben alacağımda aralarında ciddi fiyat farkı vardı. Bence uyguna bulursanız siyahını alın. Hem daha şık hem kenarlarındaki koruma silikonları ve cihazın kendi plastiği sürtmelerden dolayı oluşan ufak çizikleri göstermez.
Mi Mop Pro’nun Özellikleri Neler?
Tuşlardan wifi ayarını yaptıktan sonra her şeyi mobil uygulama üzerinden yapıyoruz. Robot wifiye bağlı kaldığı sürece siz evde yokken uygulamadan evi temizleyebiliyorsunuz. Bence olmazsa olmaz bir özellik.
İkinci önemli özellik ise mobil haritalama. Ugulamayı açtıktan sonra ”kenarları süpür” diyoruz ve evin tüm duvar kenarlarını gezerek evin sınırlarını çiziyor. Odaları haritalıyor. Kendisi ”oda 1, oda 2” şeklinde isim veriyor. Siz daha sonra bu odaları birleştirebilir ve isimlerini değiştirebilirsiniz.
Sonra uygulamada evin tüm haritası üzerinde hangi odayı temizleyecekseniz onu seçip başlata basıyorsunuz. Odanın içinde de özel bir alan seçebilir, temizlenmeyecek alanı işaretleyebilir veya sanal duvar çekebilirsiniz. Bunlar da sık kullandığım özellikler.
Temizlik esnasında temizlenen bölgeyi uygulama üzerinden anlık takip edebilirsiniz. Saniye saniyesine vermiyor tabi ama birkaç saniye gecikmeyle gösteriyor. Bazen robotun olduğu yer uygulamada yanlış görünüyor ama saniyelik aksamalar bunlar.
Uygulama aslında iyileştirmeye ihtiyaç duyuyor. Tam stabil çalışmıyor bazen biraz geç açılıyor ilk kullanımda sizi yönlendirmiyor vs. Ama Android‘de İOS‘a göre biraz daha stabil.
Robotun çıkıntılı sensöründen dolayı boyu 9,5 cm. Koltuklarımız ve tv sehpamız yüksek olduğu için bir sorun yaşamıyoruz. Seçim yaparken robot yüksekliğine dikkat etmenizde fayda var.
Temizlemesi nasıl?
Bu ürünleri normal süpürgeler gibi düşünmemek gerekiyor. Biraz güçlü akıllı gırgır gibi düşünmeliyiz. Çünkü normal süpürge kadar emiş gücü yüksek değil. Yine de yeterli düzeyde emiş gücü var Mop Pro‘nun. Altındaki fırça yardımıyla da emmedeki eksikliğini gideriyor.
Sürekli kullandığımız odada her gün bu robotları kullansak diğer büyük süpürgeyi kullanma aralığımız çok uzayacak belki büyük süpürgeye gerek görmeyen de olacaktır. Sadece halıya yapışmış bazı çok küçük taneleri bazen temizleyemiyor ama genel olarak bence temizlemesi iyi.
Mop Pro‘da 4 güç seviyesi var en düşüğünde çok sessiz ve verimli çalışıyor. Bu moddayken tahminimce 180-200 m2 alanı tek şarjla süpürebilir. Güç seviyesi arttıkça sesi de artıyor haliyle. Gece sessiz modda, ihtiyaç halinde güçlü modda çalıştırmak için bu modların bir robotta mutlaka olması gerekiyor bence.
Toz haznesi kapasitesi de bence iyi seviyede. Hiç halı olmasa boşaltmadan defalarca kullanabilirsiniz ama halı çok dolduruyor. Genellikle mutfak oturma odası ve koridor için düzenli kullanıyoruz toz haznesi sorunu yaşamadık.
Şarjı da yetiyor. Dediğim gibi düşük güçte tek şarjla bütün evi süpürebilir. Şarjı biterse de dönüp şarj olup bıraktığı yerden devam ediyor. Düzenli olarak tek oda için kullandığımız için hiç şarj yetmeme sorunu yaşamadık zaten sürekli istasyonunda şarjda bekliyor.
Aslında robotun beni en rahatsız eden özelliği şarj istasyonundayken istasyonun ve süpürgenin üzerindeki küçük ışıkların yanık kalması. Böyle olunca robot sürekli boş yere çalışıyormuş gibi hissediyorum. Herhalde şarjı tamken elektrik alımını kesiyordur. Yine de ışıkları yanmasa bence daha iyi olurdu. Cihazın durumunu zaten uygulamadan görebiliyorum.
Sonuç
Robot süpürge alınır mı? Alınır. İhtiyaç fazlası özelliğe para vermeden kendiniz için en uygun robotu bulmakta iş. Tek oda için kullanacaksanız daha küçük bataryalı az özellikli uygun fiyatlı ürün de alabilirsiniz.
Aslında evlerimizin mimarisi, mobilyalarımız düzenli olsa robot her yere ulaşacak, bir yerde sıkışmayacak, güçlü bir robot da büyük süpürgeye gerek bırakmayacak. Bence şu an geçiş aşaması. Hem robotlar gelişip ucuzlayacak hem mobilyalar ona göre tasarlanacak.
Şimdilik Xiaomi Vacuum Mop Pro‘dan memnunum. Hiç başka robot denemediğim için diğer robotlar için bir şey diyemiyorum. Roborock Viomi ve Xiaomi aynı marka sayıldığı için aşağı yukarı benzer çalışıyordur ama İRobot ve Anker test edilebilir.
Bir Cevap Yazın