Selçuk Şirin Twitter’da on kitap önerdi ve bu kitapları okuyanlarla bir organizasyon yapacağını duyurdu. Kitabı bitiren çok kişi vardı yazılan yorumlarda. Ben bitirmek için biraz geç kaldım. Elimde başka kitaplar vardı. Bu yazıda hem Selçuk Şirin Hoca’nın önerdiği kitapları listeleyeceğim hem de kitaplar hakkında kısa yorumlar yapacağım. Kitapları merak edenler bu yazıdan faydalanabilirler.
Bu yazıya Selçuk Şirin Hoca’nın kendi yazdığı kitapları araştıranların girdiğini görüyorum. Onlar için bir güncelleme ekleyeyim. Selçuk Şirin Hoca’nın bildiğim kadarıyla üç kitabı var.
Çocuklar için hazırladığı hikaye kitapları hariç. Hocanın 0-36 ay çocuklar için Birmilyonktp projesi var. Projenin amacı yeni doğan çocuklar için Türkçe kitap kaynağı oluşturmak ve bunları ucuza ya da ücretsiz olarak sunmak. Buradan kitapları inceleyebilir, satın alabilir ya da ücretsiz gönderim için kaydolabilirsiniz.
Twitter’da paylaştığı ve okuduğum kitaplardan takip ettiklerim bunlar.
1- Yol Ayrımındaki Türkiye
2- Bir Türkiye Hayali
3- Yetişin Çocuklar
Kitaplara buradan toplu halde bakabilirsiniz. Hocanın tavsiye ettiği diğer kitaplar için konuya devam.
Kitaplar 5 araştırma-inceleme ve 5 edebiyat eserinden oluşuyor. Özel bir nedeni olmadan kitaplar şu şekilde sıralanabilir:
Edebi Eserler
1- Sessiz Ev / Orhan Pamuk
Sessiz ev biraz tuhaf ilişkileri olan geniş bir aileyi alıyor. Ailenin bir kuşak öncesini ve sonrasını karakterlerin ağzından okuyorsunuz. Orhan Pamuk karakterleri konuşturma konusunda pek başarılı. Benim Adım Kırmızı kitabında, “Kırmızı” rengini bile konuşturmuş biri sonuçta…Bu kitapta da eski kuşağın, bir zamanların Türkiye’sinin ve eski kuşak ile yeni kuşağın değerleri ve beklentileri arasındaki farkların yeri var. Her kitapta olduğu gibi kendinizi bir karaktere kaptırdığınızda hemen bitecek bir kitap.
Benim için ise ortalamanın altında bir Orhan Pamuk kitabı oldu. Güzel ve akıcı mı? Evet. Kara Kitap’ın, Benim Adım Kırmızı’nın, Kafamda Bir Tuhaflık’ın tadı var mıydı? Bence hayır.
2- Masal Masal İçinde / Ahmet Ümit
Ahmet Ümit’in ne kadar akıcı yazdığını okuyanlar bilir. Sonuna kadar bir solukta okunan kitaplar. Yine biraz mızıkçılık olacak ama ben polisiye pek sevmem! Masal Masal İçinde ise polisiyeden daha öte. Tüm kitaplarını okumasam da yazarın işlerinin en iyisi bence. Acaba bu kitabı “Binbir Gece Masalları” arasına eklesek birisi fark edebilir mi? Mesela yaşlı altın arayıcısı Harun Reşid’in bir kölesi olsaydı ve onun başına gelseydi…Zaten az sayfalı olan bu kitabı muhtemelen bir oturuşta okuyacaksınızdır. Doğu edebiyatının (böyle bir ayrım yapılabilirse) güzel örneklerinden birisi olmuş bu kitap.
3- Bir Düğün Gecesi / Adalet Ağaoğlu
Bir üçleme olan kitabın ikincisi. Bir düğün gecesinde bazı karakterlerden olaylar anlatılıyor. Karakterlerin içinden geçenleri okuyoruz. Geçmiş ve şimdi bir arada. Olay yok, düşünceler var. Dönem Türkiyesi yine. Dönemin siyasi ve sosyal bir analizi. O kadar ön plana çıkmış ki bu durum okumayı güçleştirmiş bence. O dönemin siyasi anlayışlarını ve toplumsal gruplar arasındaki çekişmeleri merak ediyorsanız seveceksinizdir.
4- Yenişehir’de Bir Öğle Vakti / Sevgi Soysal
Yenişehir’de Bir Öğle Vakti kurgu değil karakterler yönüyle öne çıkan bir roman. Devrilen bir kavağın etrafındaki karakterler daha çok. Karakterden karaktere geçiş öyle yumuşak ki ve karakterlerin anlatılışı o kadar güzel ki kurguyu aramadan okuyorsunuz bu yabancı insanları. Karakterlerin her biri bir hikaye. Bu insanlar toplumumuzdan. Toplumun genel bakışını yansıtan insanlar. Uzak değiller bugün bile. Etrafımızdalar hayat anlayışlarıyla. Önerilen edebi eserler arasında en sevdiğim kitap bu oldu benim. Kitap hakkında Goodreads‘te ayrıntlı bir değerlendirme yazdım ilgilenenler için.
5- Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı / Bilge Karasu
Üç hikayeden oluşan bir kitap bu. İlk iki hikaye bağıntılı. Kaçmak, düşünmek ve bulamamakla ilgili. Durağan hikayeler bunlar. Yalnızlık tefekkür ve anlam. Akıcı değil, kapılabilmek için sevmek gerek böyle hikayeleri. Ben hızlı ve biraz da anlamadan okudum. Akmadı kitap. Elime aldığım kitabı yarım bırakmamaya çalışırım. Bu yüzden devam ettim ama hakkını veremedim muhtemelen.
Araştırma-İnceleme
1- Yol Ayrımındaki Türkiye / Selçuk Şirin
Kitap Selçuk Şirin Hoca’nın köşe yazılarında bahsettiği konuları da içeriyor. Konuların bilimsel dayanağına iniyor ve bir ülkenin kalkınması için dikkat edilmesi gerekenleri ele alıyor. Kitaptaki her konuda verilerden faydalanılıyor. Katma değerli ürünler ve daha güçlü bir ekonomi için olması gerekenler ve ekonomi eğitim ilişkisi ele alınıyor kitapta. Kitap ekonomiye ve eğitime bakış açınızı sağlamlaştıracak. Kitapta benim bir eğitimci olarak en beğendiğim nokta eğitimin iyileşmesine dair bilimsel önerilerin verilmiş olmasıydı. Hoca sorunu tespit edip bırakmamış, yapılması gerekenleri de verilere dayalı olarak sıralamış.
Kitabı ilk okuduğumda eğitimde yapılsal reformlar başlıklı bir yazı yazmıştım sitede, kitaptan faydalanarak. Buradan okuyabilirsiniz.
2- Hızlı ve Yavaş Düşünme / Daniel Kahneman
Hızlı ve yavaş düşünme zihnimizin çalışma prensiplerini birinci ve ikinci sistem teorisiyle ele alan davranışsal psikoloji ve ekonomi üzerine önemli bir kaynak. Kitap insan zihninin yanılgıya düşmeye müsait olduğunu, hangi durumlarda yanıldığını ve bu durumlardan kaçmak için neler yapılabileceğini anlatıyor. Örnek deneyler konunun anlaşılmasını sağlıyor. Kitap ekonomi alanında Nobel ödülü almış bir psikoloğun birikimlerini okuma fırsatı veriyor. Kendimizi ve toplumu daha iyi anlayarak doğru kararlar vermek için yapılabileceklerin anahtarı. Kitap içeriği hakkında ayrıntılı bir değerlendirme için bu yazıya bakabilirsiniz.
3- Çizginin Dışındakiler (Outliers) / Malcolm Gladwell
Outliers dünyada bilenen büyük iş yapmış insanların hayatlarından yola çıkarak başarının ne olduğu ve nasıl ortaya çıktığı sorularını cevaplayan bir kitap. Başarı doğuştan dahi birkaç kişinin başına gelen olağan bir durum mitini yıkıyor yazar kitapta. Başarının arkasındaki nedenleri ortaya koyuyor. Başarının önemli birkaç faktörün bir araya gelmesi ve bir fırsatlar silsilesi olduğunu ortaya koyuyor. IQ, çok çalışmak ve şans. Başarı hakkında yeniden düşünmenizi sağlayacak bir kitap. Kitap içeriği hakkında ayrıntılı bir değerlendirme için bu yazıya bakabilirsiniz.
4- Dürtme / Richard H. Thaler
Hızlı ve Yavaş Düşünme kitabında insan davranışlarının akılcı olmadığını, tembel birinci sistemin etkisinde kararlar alabildiğimiz yazıyordu. Peki bu zaafımızla nasıl mücadele edebiliriz? Dürtme kitabı bu zaafla nasıl mücadele edilebileceğini anlatıyor. Bir devam kitabı gibi. Organ bağışı ve pisuvardaki sinek gibi örneklerle, küçük düzenlemelerin davranışlarımızı nasıl daha akılcı hale getirebileceğini gösteriyor. Dürtme teorisi hakkında ayrıntılı bilgi için bu yazıya bakabilirsiniz.
5- Otuz Milyon Kelime / Dana Suskind
Öncelikle bu kitabı okumadım. Elime bir türlü geçmedi. Selçuk Şirin Hoca’nın yazılarında sıklıkla bahsettiği ve anlattığı bir kitap. Kitap adını, çocuklarıyla 43 milyon kelime ve 13 milyon kelime konuşan ailelerin çocukları arasındaki farktan alıyor. Araştırılmış bir çocuğun 43 milyon kelime duymasıyla 13 milyon kelime duyması arasındaki fark. Çocuklarla daha fazla konuşmak, onlarla etkileşime girmek ve onlara hikaye okumak mucizevi sonuçlara yol açmış. Kitap içeriği hakkında ayrıntılı bir değerlendirme için bu yazıya bakabilirsiniz.
Bir Cevap Yazın