Sınıf Yönetimi : Sınıftaki En Kötü 10 Öğretmen Davranışı

Aşağıda bağlantısını vereceğim kaynakta, öğretmenlerin yapmaktan kaçınması gereken şeyler listelenmiş. Bir göz atmakta fayda var. Daha iyi bir sınıf yönetimi sağlayabilecek tavsiyeler. Öğrencilerin saygısını kazanabilmek ve daha eğlenceli dersler için.

1- Gülümsemekten kaçınmak

Öğrencilere zaman zaman gülümsemeniz onların da sizin de daha rahat hissetmenizi sağlar. Eğer onlara hiç gülümsemez iseniz sınıfta olmaktan mutlu olmadığınızı düşünebilirler.

2- Öğrenciyle sınıftayken arkadaş olmak

Öğrencilerinize arkadaşça davranın, arkadaş olmayın. Öğrencilerinizle mesafeyi kaybetmeniz sizi zor bir duruma düşürebilir. Öğretmek bir popülerlik yarışı değildir. Siz de sınıftaki herhangi bir kız ya da erkek değilsiniz. Bunu hatırlayın.

3- Küçük disiplinsizlikler için dersi durdurun ve öğrenciyle yüzleşin.

Yapacağınız hatalardan birisi de bu olacaktır. Dersin için öğrencilerle çatışmaya girmeniz daha büyük sorunlara yol açabilir. Dersi durdurmanız dersin akışını bozduğu gibi öğrencilerin dikkatinin dağılmasına neden olur.

4- Öğrencileri aşağılayın!

Sınıf içinde öğrenciyi aşağıladığınızda, beraberinde pek çok sorun gelebilir. Öğrenci kendini grup içinde daha güvende hisseder ve arkadaşlarının içinde bir şeyler söylenmesi farklı tepkiler vermesine neden olabilir. Öğrencinin daha uysal olduğunu göreceksiniz. Aşağılanan öğrenci sınıfta kendini güvende hissetmez ve size güvenini kaybeder. Dersi bozmak ve misilleme yapmak için fırsat kollayabilir. Öğrencilerinizle sorun yaşadığınızda yalnız kalıp, sorunlarınızı bire bir çözün.

5- Bağırmak!

Evet itiraz etmek istiyorsunuz. Özellikle 50 kişilik sınıflarda nasıl olacak bu iş? Hafta sonu kurslarında hiç sesiniz yükseltme ihtiyacı duymayan öğretmenler sınıflarda bağırma ihtiyacı duyabiliyor. Bağırmayın. Bu sesinizi hiç yükseltmeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Sık sık bağırmayın. Daha doğrusu, bağırmayı bir sınıf yönetimi aracı olarak kullanmaya alışmayın. Bağırırsanız savaşı kaybedersiniz. Etkisi giderek azalan bu silahı kullanmamaya çalışın.

6-  Kontrolü öğrencilere bırakın.

Geçerli ve verimli bir sebep olmadıkça kontrolü öğrencilere bırakmayın. Kontrolü öğrencilere bıraktığınızda ne olduğunu anlamadan kapının dışında kalabilirsiniz. Öğrencilerinizin sizin yönetiminizde çalışmalarını sağlayın. Etkili bir sınıf yönetimi için buna dikkat edin.

7- Sevdiğiniz ve sevmediğiniz öğrencilere farklı davranın.

İnsan olduğumuza göre bazı çocukları daha çok sevip bazılarını daha az sevmemiz normal. Fakat bunu öğrencilere hissettirmemeye çalışın. Birinin yer değiştirmesine izin verirken diğerine izin vermemezlik yapmayın. Aynı derecede övün ve cezalandırın. Sevdiğiniz öğrencilere daha hafif cezalar vermeyin.

8- Katı kurallar koyun.

Katı kuralların sınıf yönetimi konusunda fayda sağlayacağını düşünebilirsiniz ama koyduğunuz katı kurallar sizi zor durumda bırakabilir. Zil çaldıktan sonra hiçbir öğrencinin dışarı çıkmasına izin vermediğinizi varsayalım. Ya öğrencinin haklı bir mazereti varsa? Ve bu da diğer öğrencilere haklı mazeret nedir sorusunu sordurabilir. Nedenlerinizi anlamayabilirler. Katı kurallar koymaktan kaçınıp duruma uygun davranmak daha faydalı olabilir.

9- Diğer öğretmenlerin dedikodusunu yapın ve onları şikayet edin.

Bunu yapmanız sadece sınıf içinde değil sınıf dışında da sorunlara neden olabilir. Çocuklarla diğer öğretmenleri hakkında olumlu konuşun. Dedikodu yapan bir öğretmen çocukların saygısını kaybedebilir. İçten içe dedikodunun yanlış olduğunu bildiklerini hatırlayın. Dedikodu gibi grup bağlılığını zayıflatan davranışlardan kaçının.

10- Öğrencilerin çalışmaları hakkında tutarsız davranışlar sergileyin.

Bir öğrenci geç ödev teslim ettiği için puanını azaltın, bir öğrencinin ödevini kabul etmeyin ve başka bir öğrencinin ödevini alın. Tutarlı olmak her alanda önemli olduğu gibi bu konuda da önemli.


İngilizce kaynak için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt

  1. serhat halil avatarı
    serhat halil

    11- soru sorup listeden rastgele öğrenci seçme.

Bir Cevap Yazın

Diğer 1.071 aboneye katılın
%d