Tesla Cybertruck Tasarım ve Özellikler

Tesla ”Yepyeni” Kamyonetini Duyurdu

Araç ilk görüşte ”Bunu ben de çizerim.” dedirtiyor. O kadar basit ve özensiz görünüyor. Ancak ortada böyle bir şey yokken bunu çizmek bence asıl marifet. Ortaya çıktıktan sonra evet bir cetvelle rahatlıkla biz de çizebiliriz kendi Cybertruck ‘ımızı.

Ortada hiçbir şey yokken böyle bir şey tasarlamak çok zor dedik ama sanırım bu övgüyü hakkeden araç Cybertruck‘tan ziyade 1971 Maserati Boomerang. Çünkü bir esinlenme olduğu çok net.

Boomerang bir konsept araç. Tasarımcısı yuvarlak hatların hakim olduğu dünyaya köşeli hatları sokan ”Yüzyılın Tasarımcısı” Giorgetto Giugiaro.

Elektrikli otomobillerin türemesiyle oluşan ”yeni otomobil” kalkanıyla markalar sıra dışı tasarım çıkarmaktan korkmadılar. Hatta elektriklileri tasarımıyla diğer modellerinden ayırdılar.

Tesla ise Model S‘i normal bir otomobil gibi tasarlayıp piyasaya sürdü. ”İşte size normal bir otomobil ama elektrikli.” dediler. Sıra dışı değildi Model S ama çok güzeldi, beğenildi.

Sonrasında çıkan modellerde yine aynı tasarım diliyle güzel otomobiller ürettiler. Genel olarak sade, akıcı, yuvarlak hatlı tasarımlarla kimsenin yadırgamadığı, beğendiği otomobildi bunlar.

Cybertruck ise tüm bunların tam tersi. Köşeli, kaba, hiçbir şeye benzemeyen bir yaratık.

Hiçbir şeye benzemiyor, haliyle beynimizde ona uygun bir şablon net olarak yok. Bu yüzden yadırganması çok normal. Aslında mevzu aracı beğenmek ya da beğenmemek de değil. Bu sanırım işin en kolay kısmı. Asıl önemli olan Tesla‘nın bu yaratığı piyasaya sürebilme cüreti.

Bu araç piyasaya çıktıktan sonra onun gibi aşırı sade ve sıra dışı kara araçlarının başka markalar tarafından da üretilme ihtimali bence çok yüksek. Çünkü Cybertruck tüm tepkileri çekmiş, tüm gözleri alıştırmış, tüm zihinleri hazırlamış olacak. Yeni bir tasarım trendini başlatabilir.

Tasarım Detayları

Cybertruck un tasarımında ilk dikkatimi çeken düz bir tavanının olmaması. Diğer otomobillerden asıl ayrıldığı kısım bence bu. Ve yandan bakıldığında beş düz kenarla anahat tamamlanıyor. Standart bir pick up ya da otomobilde 7-8 hat oluyor. Sadelik buradan başlamış.


Bir başka dikkat çeken unsur da aracın ham metal görünümü. Sanırım üzerinde boya yok ve muhtemelen tek renk seçeneği olacak. Yani boyasız. Daha önce böyle bir araç piyasaya çıkmadı ama bu yönüyle geleceğe dönüşteki DeLorean DMC-12‘yi anımsatıyor.


Cybertruck‘un belki de en önemli tasarım özelliği dümdüz kaporta parçalarından oluşması. Detay yok, fazladan hat yok, girinti çıkıntı yok dümdüz net bir tasarım.

Kaporta demişken bu aracın gövdesi, Space-X‘in gövdesindeki metal kullanılarak yine Space-X‘in birleştirme tekniğiyle üretilecekmiş. Böylelikle darbelere çok daha dayanıklı olacakmış. Uzay teknolojisiyle üretilen bir pick up…


Tek parça incecik far ve stop lambaları, lastiklere doğru uzantılı jantları da onu sıradan otomobillerden ayırıyor. Ayrıca siyah-gri zıtlığı da göze hoş geliyor.

Çok fazla çizgi ve detay çıkarılsa da aracın arazi özelliklerini vurgulamak için çamurluk çıkıntıları gerekli görülmüş. Aracın her yerinde olduğu gibi onlar da sadece gerekli oldukları için varlar.


Sonuç

Sonuç olarak Cybertruck, yepyeni bir tasarım anlayışıyla, süper otomobil performansıyla, kamyon işleviyle, uzay teknolojisi kullanılmasıyla tamamen alışılmışın dışında.

Sonrasında çıkan otomobillerdeki detayların, çizgilerin gerekliliğini sorgulatacak yeni bir tasarım anlayışı yaratabilecek cesur bir model.

Dış tasarımın üç boyutlu konsept modellemesinden sorumlu tasarımcının da Türk olması sebebiyle de bizim için özel bir araç.


Tesla Cybertruck Özellikleri:

  • Menzil: 500+ mil
  • 0-60 mil hızlanma: <2,9 saniye
  • Çekme kapasitesi: 14.000 lbs’den fazla
  • Yük kapasitesi: 3.500 lbs’ye kadar
  • Vault uzunluğu: 6,5 feet
  • Depolama kapasitesi: 100 fit küp dış cephe, tonoz, bodrum ve yelken ayağı dahil kilitlenebilir depolama.
  • Süspansiyon: Her iki yönde 4 “
  • Dokunmatik ekran boyutu: 17 “
  • Gövde: Ultra Sert 30X Soğuk Haddelenmiş paslanmaz çelik.
  • Oturma kapasitesi: Altı yetişkin

Tasarımcıları:

Aybars Turan, Franz Von Holzhausen, Ian Kettle, Sahm Jafari

Ayrıca bknz: https://www.tesla.com/en_eu/cybertruck

2 yanıt

  1. Harika bir yazı ve harika bir araç. Yeni anlayış çok önemli sektörde. Araba çizilmelerine son belki de. Kasa makyajlayarak yenilik yapma dönemi geride kalır belki. Arabaya bakış biraz değişmeli. Enformasyon boşluğu tasarımlar için de söz konusu. Çok daha sürdürülebilir bir noktaya gelebilir otomotiv endüstrisi bu araçlar sayesinde.

    Araba al, sürekli yıkat, birkaç yıla boya koruma, seramik kaplama, kaput koruma… Aman çakıl çizmesin, biri sürtmesin boya kalkmasın. Umarım piyasa sahip çıkar da insanı yoran bu işlerden kurtuluruz. Ve umarım Tesla Türkiye pazarına girer. Diğer üreticiler Tesla olmasa elektrikli işine bile girmeyecekti belki de. Durup dururken milyarlarca euro yatırım yapmak zorunda kaldılar 🙂

    1. Mehmet Karagöz avatarı
      Mehmet Karagöz

      Aslında “İşlevselliği Iskalamak” yazımda işlevsiz tasarımlardan bahsetmiştim. Arabada işlevli tasarım dediğimiz dayanıklı kaporta tasarlayabilmek olmalo çünkü bu araçlar müze için üretilmiyor elbette kaza yapacak hasar görecek. Ancak bu jantı ayrı lastiği ayrı ilaçla yıkayanların yarattığı araba fetişzmi yüzünden arabalara kıyamaz bir yeri çizilse dayanamaz olduk. Tesla bu soruna da son verecek gibi görünüyor:)

Bir Cevap Yazın

Diğer 1.069 aboneye katılın