SpaceX gibi şirketler ve NASA gibi kurumlar uzay araştırmalarına uzun süredir devam ediyor. SpaceX tarafından atılan ciddi adımlar son zamanlarda uzay araştırmalarını daha çok gündeme getirdi. Peki uzay araştırmaları neden yapılır? İnsanlar neden uzaya gitmek istiyor? Uzayda ne var? Uzay çalışmaları bizi nasıl bir geleceği götürebilir?
Uzay araştırmaları yapılmasının birden çok nedeni var. Belki sadece devlet kurumları bu işle ilgilenirken yeni bilimsel keşifler ve evreni anlama isteği gibi sebepler söz konusu olsa da şirketlerin asıl ilgisini çeken konu bunlar değil. En azından bunlardan paraya dönüştürülebilir olanları.
Uzay araştırmaları dünyaya yeni ve ucuz kaynakların akmasını sağlayarak, dünya ekonomisininin ciddi anlamda büyümesine imkan verebilir. En azından beklenti bu. Belki de şunları söyleyen belki de latife yapan Cübbeli Ahmet Hoca haklı çıkacak?
Mars’ta su var mı? Et var mı? But var mı? Manyak manyak işler… Ben sana söyleyeyim, sen oraya çıkamadan dünya (kıyamet) kopacak. Masrafa değmez. Ver bana yüz bin dolar her şeyi söyleyeyim. Ne cahil adamsın.
Konuya dönersek, uzay madenciliği hakkındaki şu haber dikkat çekici:
Google’ın Yönetim Kurulu Başkanı Eric Schmidt, CEO’su Larry Page ve Yönetim Kurulu Üyesi Ram Shriram’ınr başını çektiği 9 isim, göktaşlarında bulunan ve değeri trilyonlarca dolara kadar çıkan madenleri Dünya’ya getirmek üzere, Planetary Resources (Gezegensel Kaynaklar) adlı bir şirket kurdu.
SpaceX kurucusu Musk, hedeflerinin Mars’ta kalıcı insan varlığı oluşturmak olduğunu söylüyor.
Uzay madenciliği sayesinde uzayda yeni elementler bulunabilir ve bu elementler yeni bilimsel keşiflerin önünü açabilir. Yine de uzay madenciliği bu işin sadece bir yönüdür. Uzay araştırmaları sonucu uzay yolculuğunun uçak yolculuğuna benzediğini tahayyül ederseniz kurulacak uzay şehirleri dünyadakinden tamamen farklı koşullara sahip olabilir. Arsa, toprak ve kaynakların bolluğu tüm bunları değersiz hale getirebilir.
Neyse, uzay araştırmaları geleceği belirleyebilir. Alvin Toffler Üçüncü Dalga kitabında uzay araştırmalarının sağlayabilecekleri hakkında şunları yazmış:
Belli kan hastalığına yakalanan insanların kullandığı Urokinase ilacının bir dozu günümüzde 2.500 dolara mal olurken, NASA’nın uzay endüstrileşme bölümü başkanı Jesco von Puttkamer’a göre, aynı ilaç uzayda bunun beşte biri fiyatına üretilebilir.
Daha önemlisi, maliyeti karşılansa bile dünyada üretilemeyecek ürünler vardır. Uzay ve elektronik üzerine araştırmalar yapan TRW şirketi, yerçekiminden dolayı dünya yüzeyinde üretilemeyecek dört yüz alaşım belirledi. General Electric ise, bir uzay fırını projesi üzerinde çalışıyor. Batı Almanya’da Daimler-Benz ve M.A.N. şirketleri, uzayda rulman üretimi fikrini inceliyorlar.
Son olarak;
Princeton’da sürekli olarak düzenlenen konferanslar, NASA, General Electric, Birleşik Devletler Enerji Bakanlığı ve diğer ilgi gruplardan saygın insanlara bir araya getirerek, ayda kimyasal madde üretiminden diğer dünya dışı minerallerin çıkarılmasına, uzayda yerleşim merkezlerinden kapalı ekoloji sistemlerinin tasarımlarına ve yapımına kadar çok çeşitli konularda forum yaratıyor.
Business Week dergisi, “Giderek daha fazla sayıda saygın firma bu işi büyük bir ciddiyetle ele aldığına göre, bu fikirlerin hayalden ibaret değil. Uzay araştırmaların ülkelerin gümdemlerine girdiğini okuyoruz. Konu tahmin yürütmeye çok açık. İstenilen sonuçlara ulaşılamasa bile uzay alanında yapılan çalışmalar bile yeni bilimsel gelişmelerin önünü açacaktır.
Uzayda altın, gümüş, bakır, krom gibi madenler bulup bunları ekonomik olarak kullanma becerisini geliştiren ülkelerin sağlayacakları büyüme acaba nasıl olurdu?
Ay köyleri ve uzay turizmi ve yeni teknolojiler
Bu yazı siteye eklendikten sonra bazı gelişmeler oldu. Elon Musk gibi insanlar uzay turizmi ile yüksek gelirler elde etmeyi umuyorlar. Önce dünyanın etrafında birkaç tur, sonra ay sonra da mars vs. Yine diğer dikkat çekmeye başlayan proje ay köyleri. Aydan maden çıkarmak, uzayda yaşamayı öğrenmek gibi amaçlarla ülkelerin ay köyleri kurma proje ve fikirleri var.
En önemli konu ise yeni teknolojiler. Uzay araştırmaları bizi yeni yeni bilimsel keşiflere itiyor. Bu bilimsel keşifler sadece uzayda kullanılmıyor elbette. Uçağın ve internetin icadında olduğu gibi, başta uzayla ilgili olan bir teknoloji dünyamızı da zenginleştirebilir. Belki de devrimsel anlamda. Normalde ticari getirisi şüpheli olmayacağı için yatırım yapılmayacak bir alana uzay araştırmaları gereği milyarlarca dolar kaynak aktarılabilir. Evreni daha iyi anlama imkanımız olur. Tüm bunlar ülkeler için uzay araştırmalarını çok çok önemli bir hale getirmektedir.
Örneğin StarLink projesi. SpaceX bu uydularla o kadar uğraştı ki şimdi tüm dünyaya uydudan internet sağlamayı amaçlayan bu projeyi başlattılar. Uzayla ilgili bir proje hayatın başka bir alanına yansıdı. Uzay araştırmalarının neye yol açacağı hayal gücümüze kalmış.
Bir Cevap Yazın