Virüs Sonrası Öne Çıkacak Önemli Sektörler ve Sistemler

Corona virüsü insanların başta ekonomik olmak üzere hayatını önemli şekilde değiştirdi ve değiştirecek gibi görünüyor. Dünyamızı corona virüsü sonrası farklı bir ekonomik düzen bekliyor gibi. Corona virüsü sonrası bu yeni ekonomik düzen nasıl şekillenebileceğini incelemeye çalışalım. Belki bu yeni ekonomik düzende yeni fırsatlar da görebiliriz. Gerçi bu sistemler zaten belli ve gelişen paylara sahip virüs sadece gelişmeleri hızlandıracaktır.

Coronavirüs ve sonrası üzerine önem verilmesi gereken sektörler ve sistemler:

1-Dijital Ödeme Sistemleri

Corona virüsü ile bu sektör çok önem kazanmaya başladı. Artık insanlar ödemelerini temassız şekilde ve internet üzerinden dijital ödeme sistemlerini kullanarak yapmaya başladı. Dijital ödeme sistemleri, virüs sonrasında da insan alışkanlıkları arasına gireceğini ve bu yeni dönemde işlemlerimizi dijital ödeme sistemleri üzerinden yapacağına inanıyorum. Ülkemizde bu alanda yatırım yapan önemli şirketler var bu şirketlerden bazılar: İyzico, Paycell, Tosla, Bkm Express, Paynet …

2-Dijital Eğitim Sistemleri

Corona virüsü ile bu teknolojinin önemi hatırlandı. Bir çok eğitim kurumu ve üniversite uzaktan eğitim sistemine geçti. Kendi üniversitemden yola çıkacak olursam bu sistem ufak tefek sorunlar hariç gayet işe yarıyor. Yüksek öğretimde bazı dersler internet üzerinden alınabilir. Açık üniversiteler bunu zaten yapıyordu ama tam bir çözüm olmasa da bu sistemle verim alabilecek alanlar var.

Corona virüsü sonrasıda bu eğitim sisteminin B planı olarak da olsa daha çok yaygınlaşacağını düşünenlerdenim. Kurumlar bu teknolojileri kullanmaya başlayacaklar. İleride çoğu eğitim kurumunun dijital eğitim sistemleri üzerinden faydalanılabilecek kısımları olacaktır.

3-Tarım ve Tohumculuk

Virüs ile gördük ki insanların gıda ürünlerine talebi felaket anlarında bile azalmayacak, aksine artacak. İnsanlar koşa koşa marketlere gıda ve temel ihtiyaçlarını karşılamaya gitti. Makarna, pirinç, bakliyat ve hububat ürünlerine oldukça fazla ilgi gösterdi.

Tarım ve tohumculuk bir ülkenin ekonomik sisteminin en hayati parçası. Bir felaket durumunda ithalat ve ihracat bittiğinde bu çarkın dönüyor olması gerçek anlamda hayati bir mesele. İnsanlar cep telefonu, bilgisayar hatta araba olmadan yaşayabilir ancak gıda olmadan yaşayamaz. Hatta felaket anlarında çoğu tüketim ürünü akla bile gelmeyebilir. Corona süreci sonunda ülkeler tarım konusunda daha kendine yeter olma çabasına girişeceklerdir.

4- E-Ticaret

Corona virüs sürecinde bir çok mağaza kepenk kapattı. Bu mağazalar belki bir ay belki üç ay açılamayacak bu süreçte şirketler bu açıklarını kapatmak için e-ticaret’e yöneldi. Birçok perakende markası internet üzerinden satışlara yoğunlaştı. Artık market zincirleri e-ticaret sitelerini aracı olarak kullanıp müşteriye ulaşıyor. Hatta bu süreçte bazı market zincirleri kendi sistemlerini kurup müşteri ile direk iletişim kuruyor. Örneğin Şok Market Cepte Şok uygulaması ile 2020 yılı içerisinde 5000 yeni istihdam sağlayacağını açıkladı. Artık hayatımızda E-ticaret olmazsa olmazlarımızdan bu virüs sonrası süreçte de aynı şekilde gelişme sağlayacağını düşünüyorum.

5- Dijital İçerik Platformları

Corona virüsü sürecinde insanlar belli bir süreçte evde kaldılar. İnsanlar evde kaldıkça film, dizi vb. şeyler izlemeye yoğunlaştılar. Bu süreçte dijital dağıtım platformları yeni üyelik rekorları kırdı. Hatta Gökçeada belediyesi bu süreçte evde kalma sözünü verene ücretsiz Netflix aboneliği hediye etti. Ülkemizde bu platformlara örnek olarak Netflix, BluTv ve Puhu TV örnek verilebilir. Netflix ve BluTv ücretli abonelik sistemi kullanırken Puhu Tv ise ücretsiz olarak hizmet vermektedir. İlerleyen süreçte burada daha çok platform göreceğimize inanıyorum. Yurt dışındaki servisler hızla yayılacak ülkemize de geleceklerdir.

6- Ev içi eğlence sistemleri

Şu sıralar oyun konsollarının fiyatı çok tartışılıyor. Konsolların fiyatları fırladı. Yenisi çıkacağı halde eski model cihazların fiyatı azalmak yerine arttı. Online film ve dizi izleme siteleriyle benzer bir nedenle artacak ev içi eğlence sistemlerine olan yönelim. Oyun konsolları, monopoly tarzı oyunlar, yapbozlar, kitap ve dergi, görüntü ve ses teknolojileri hatta masa tenisi, langırt gibi oyunlara olan eğilim artabilir. Aklınızda bu tarz işlerle ilgili bir fikir varsa belki de zamanıdır.

7- Otonomi, robotlar ve insansızlaşma

Corona sürecinde gördüğümüz en ciddi tehlike insana dayalı iş kollarının bizi nasıl felakete götürebileceğiydi. Tüm sektörleri kapsayan bir sokağa çıkma yasağı dünyanın hiçbir yerinde uygulanamadı çünkü bazı sektörlerin çalışmasını durdurmak virüsten bile zararlı olacaktı. Corona virüsü sonrası dünyada robotların iş yerlerinde kullanımı artabilir. Örneğin tarım insansızlaşırsa, lojistik insansız tırlarla olursa, insansız fabrikalar çalışmaya devam ederse virüsün etkileri daha az hissedilir ve daha kapsamlı güvenlik önlemleri alınabilir. İleriki süreçte her türlü insansızlaşma faaliyetlerine yapılan yatırım artacaktır. Drone ile kargo taşımacılığından gelişkin atm hizmetlerine kadar.

Bir cevap

  1. Selim Karaman avatarı
    Selim Karaman

    Dünya siyaseti ve yönetim şekillerine etkisi nasıl olur. Bu konularda yazmak isterseniz keyifle okuruz..

Bir Cevap Yazın

Diğer 1.068 aboneye katılın
%d blogcu bunu beğendi: