Yeni Nesil Çizgi Film, Kral Şakir

Kral Şakir çizgi filmi hakkında, bilmeyenler için şu Wikipedia bilgisiyle başlayalım:

Kral Şakir, Cartoon Network Türkiye için Grafi2000 tarafından yapılmış bir Türk çizgi dizisidir. Cartoon Network Türkiye’nin ilk Türk ve kendi yapımı çizgi dizisidir. Seri, 23 Nisan 2016’da ön gösterim yapmış ve 16 Mayıs 2016 tarihinde de yayınlanmaya başlamıştır.

Kral Şakir, artık yabancı çizgi filmlerin çevirilerini izlemekten kurtarıyor bizi. Başkarakterler olan Necati, Remzi, Şakir bizlere ve çocuklara tam da hayatımızın içinden olan kesitler sunuyor. Hayatımızın içinden derken daha geleneksel olmak ve günlük tabirlerimizi kullanmaktan bahsediyorum. (Rafadan Tayfa da böyle örneğin.)

Mesela ben bir bölümde Trabzon’ a gittiklerini gördüm. Çocuk, hayatın sadece yaşadığı yerden ibaret olmadığını yabancı çizgi dizilerde pek de fark edemiyor. Zaten yabancı olan yer adları Onun kafasında bir şeyler canlandırmıyor. Kaldı ki bu çizgi filmi, dedesi Trabzon’da yaşayan da Trabzonlu olan da izliyor. Bu da öğretim ilkelerinden hayatilik, Kral Şakir’ de sunuluyor demek.

Aynı bölümde uçaktan iniyorlar ve bavul bekliyorlar mesela. Eski çizgi filmleri izlemesindense böyle güncel ve yerli bir çizgi filmi izlemesi güncellik ilkesini de ortaya çıkarıyor.

Bu bölümü izledikten sonra pek çok bölümünü de izledim. Sınıf öğretmeniyim, bazen çocuklarla izliyoruz. Zaten onların izlemeye bu kadar merakı olduğu için inceleme fırsatı buldum. Şakir’in korkuları, babasının Şakir’in hep yanında olması çocukların aile bağlarını da onlara hatırlatmak oluyor. Küçük bir ayrıntı olarak görebilirsiniz ama biliyorsunuz çocukların kendilerini güvende hissetmeleri çok önemli.

Bir bölümde de kar tatili oluyor, çiğ köfteciler kar tatili yapıyorlar. Bölümler genel olarak İstanbul’da geçiyor. Vapur sesi geliyor kulağınıza, boğaz köprüsünü görüyorsunuz mesela. Belki küçük görünebilir ama dediğim gibi, hayatilik ilkesi.

Ben bu yazıyı yabancı çizgi filmler izleyerek büyümüş bir sınıf öğretmeni olarak yazıyorum. İzlediğim hiçbir çizgi filmde ‘Acaba nerede yaşıyorlar?’ diye sormadım kendime. Yahut başkarakterin aile bağları umurumda olmadı. Sadece olaya odaklandım ki gündelik ilişkileri ve kullanılan ifadeler bana hitap etmekten uzaktı.

Kral Şakir derse iyi bir giriş yapmanız için anahtar olabilir.

Kral Şakir’i çocuklara izletirken durdurup ‘Kim nereli?’ diye sorup oradan bölgenin özelliklerine, yetişen tarım ürünlerine, coğrafi konuma vs. değinme fırsatınız da oluyor. Aslında dikkat çekme olarak kullanabiliyorsunuz, çocuklar ders işlendiğinin farkına varmadan fikirlerini paylaşabiliyorlar. Derse katılım artarken, çocuğa hakim olduğu bir konudan (çizgi film) gelen soru, onu akademik sorular gibi korkutmuyor.  Dediğim gibi ders işlediğinizin farkında bile değil ama tüm algıları açık, ağzınızın içine bakıyorlar. Daha sonra izlettirmeye devam etmeniz de güdülemeyi sağlıyor. Uygulamış ve sonuç almış biri olarak konuşuyorum.

Bir derste yapmanız gereken işlemleri, doğru bölümü seçmekle pekala kolayca halledebilirsiniz. Aile bağları, hayatilik, güncellik ilkelerine de yukarıda değinmiştim. Zaten bölümler bir milyonu aşkın tıklama almış, ülkemizde sevilen bir çizgi film Kral Şakir. Üstelik bölümler de öyle uzun uzadıya değil, 13-15 dakika arası. Sıkılmadan izleyebilmek için ideal bir süre.

Karakterlerde fil, kaplumbağa, kedi gibi figürler var. Esprili bir anlatım hakim, sadece küçüklerin izlediğini zannetmiyorum, ben kendi adıma severek izliyorum.

Bence bugüne kadar izlediklerinizi, izlettirdiklerinizi (gerçi aileler konuya yeterince hakimdirler ama) bir kenara bırakın. Kral Şakir’e bir bakın derim. Alta bahsettiğim bölümlerin ve en çok izlenen birkaç bölümün linkini ekleyeceğim, diğer videolara da youtube’dan ulaşabilirsiniz.

İlgili Kral Şakir bölümleri

Bölümler arasında üç milyondan fazla ve üç milyona yaklaşan izlenmeye sahip bölümler var. En popüler Kral Şakir bölümleri için Youtube’da ki şu filtreyi kullanabilirsiniz. Benim bahsettiğim iki bölüm ise şunlar:

Buzdolabı

Kardan adamların yükselişi

 

In

Bir Cevap Yazın

Diğer 1.068 aboneye katılın
%d blogcu bunu beğendi: