Yerli otomobillerimiz tanıtıldı. Belki de en çok tasarımı konuşuldu. Peki söylenildiği gibi bu tasarımlar çalıntı mı?
C-SUV modelin tasarımı Pininfarina‘nın Kinetic K550 modeline temelde çok benziyor. Sedan ise H600‘e ciddi şekilde benziyor ancak bu araçlar üretilmemiş. Yani bu otomobiller üretilmediği için söylendiği gibi bir çalma söz konusu değil.
Pininfarina bu tasarımları temel alarak yerli otomobili ortaya çıkarmış olabilir. Baştan yaratılmış bir tasarımın daha pahalı olacağı düşünülürse bunun böyle olmasını bizzat TOGG istemiş de olabilir detaylarını bilmiyoruz.
Tasarım için on sekiz farklı tasarım evi ile görüşülüp ortaya çıkan tasarımlar Pininfarina‘ya düzenletilip otomobiller son haline getirilmiş. Bu tasarımların endüstrileşebilme aşamasında ise Murat Günak danışmanlık etmiş.
Peki tasarım neden yerli bir firmaya değil de Pininfarina‘ya yaptırılmış?
Pininfarina bilindiği gibi dünyanın belki de en ünlü otomobil tasarım ofisi. Ferrari ve Maserati‘lerin neredeyse tamamında; Alfa Romeo, Mercedes, BMW gibi premium markaların bazı modellerinde imzası var.
TOGG üreteceği ilk modelle yüksek bir marka algısı oluşturmak amacıyla tasarımda dünyaca ünlü bir firmanın adını işe dahil etmiş olabilir. Ferrari‘yle aynı cümlede geçmesi bile TOGG‘un algısını yükseltecektir.
TOGG‘daki 8-10 tasarımcının daha önce Pininfarina‘da çalıştığı söyleniyor. Eski çalışanların bağlantılarından dolayı da bu firma tercih edilmiş olabilir.
Yüksek marka algısı yaratmak için çalışıldığı sadece tasarımdan değil otomobilin teknolojisinden de belli. Kullanılacak motorlar bataryalar içindeki ekranlar… Bunlar düşünüldüğünde aracın sadece algısının değil kendisinin de pahalı olacağını anlayabiliriz.
TOGG SUV’da 200 bg tek ve 400 bg çift motorlu seçeneklerle aracın 500 km menzili olacağı söylendi. Bu menzil için 90-100 kW bir batarya kullanılacağını düşünürsek aracın sadece batarya paketi maliyeti 150 bin TL civarında olacağı söyleniyor. Bu da en az 350-400 bin liralık satış fiyatı demek.
Her şeyi bir kenara bırakıp otomobilin üretilmesini beklerken tasarım detaylarını yorumlamakta fayda var. Çünkü CEO Gürcan KARAKAŞ tasarım sürecinde alıcı hedef kitlesinin isteklerini hep ön planda tuttuklarını söyledi. Bu doğrultuda düşüncelerimizi paylaşırsak seri üretimde daha güzel bir otomobille karşılaşabiliriz.
Tasarım detayları
Öncelikle ben otomobilleri ilk gördüğüm anda çok şaşırdım. Bu kadar neredeyse kusursuz, tartışmaya mahal vermeyecek bir tasarım beklemiyordum. Çin için tasarlanan otomobilleri daha önce görmediğim için de yerli modelleri çok özgün bulmuştum. (Bu modelleri saymazsak TOGG‘lar için özgün diyebiliriz.)
Ancak SUV modelin ön tasarımını, özellikle panjuru ve farları çevreleyen gri çizgiyi beğenmedim. Bu çizgiler mat gri olduğu için hem ucuz görünüyor hem de çokça köşeli olduğu için ön yüzde bir kararsızlık ve karmaşa oluşturuyor. Bu gri detayın değiştirileceğini düşünüyorum.
Sedan modelde de aynı gri detay var ancak çizginin yanında boşluk olmadığı için çok göze batmıyor. Yine de mat gri değil gerçek metal ya da krom malzeme olmalı bu detaylar.
SUV ve Sedan’da yan taraf yüksek omuz çizgisi ve çıkıntılı çamurluklarıyla güçlü bir algı yaratıyor. Gömülü kapı kolları çok modern ve şık. Opsiyon olarak sunulacak dikiz kameraları da öyle. Yanda iki modelde de olumsuz bulduğum bir durum yok. Sadece SUV fazla yere yakın, biraz daha yüksek olabilir.
Arka tarafta iki modelde de stop lambalarının ince bir çizgi şeklinde devam etmesi çok zarif. Çok temiz sade çizgilerle güzel oranlanmış bir arka tasarım var. Çamurlukların çıkıntılı durması ve hava çıkışları güçlü spor bir duruş kazandırıyor. (Stop kenarlarının Tesla modellerini andırdığı söylemeden geçmeyeyim.)
Dış tasarımlarda genel olarak gayet net, kararlı, güçlü, ve modern çizgilerle agresif duran seçkin bir tasarım ortaya çıkmış. Ancak ön yüz biraz iyileştirme istiyor.
SUV modelin içinde fotoğraftan geçebilen bir kalite hissi var. Koltuklara kapılara plastik aksama bakınca çok kaliteli görünüyor. Bir de konsol boyu devam eden ekranlar geleceğe ait gibi duruyor.
Gürcan KARAKAŞ bu ekranların opsiyon olmayacağını üç ekranın da kesinlikle üretilen araçlarda olacağını söyledi. Ancak araçta cam tavan olmasını beklerdim. Seri üretimde bu mutlaka olacaktır diye düşünüyorum.
Sonuç
Sonuç olarak tasarımı tamamen bize ait olmasa da şasisi, batarya yazılımı holografik asistan gibi özgün birçok teknolojisiyle on sekiz ay gibi kısa bir sürede ortaya çıkmış üretime çok yakın iki prototip otomobilimiz var. Önemli olan markanın Türk olması ve dünyaya satış yapabilmesi.
Aslında ilk etapta sadece yurt içini hedefleyen mütevazı bir modelle daha ekonomik bir başlangıç da yapılabilirdi. Böylece daha kısa sürede ulaşılabilir bir yerli otomobilimiz olurdu ancak TOGG böyle üst seviyeden işe girmeyi uygun görmüş.
Umarız kararları doğru çıkar, kısa sürede üretilir ve dünyada başarılı olur.
Daha fazla bilgi için şu iki videoyu izleyebilirsiniz:
https://www.youtube.com/watch?v=NbsvqEwTuSc
https://www.youtube.com/watch?v=fbLVCi5EtA4
Bir Cevap Yazın