Sinop ili Karadeniz Bölgesi’nin turizmde yükselen yıldızıdır. Sinop gezilecek yerler deyince akla gelen harika doğal ve tarihi yerler vardır. Özellikle yaz aylarında deniz turizmi tarihi mekanları ile birleşince keyif aldığımız bir tatil geçirmemizi sağlamaktadır. Karadenizde deniz turizmi Akdenize göre kısa sürüyor. Akdeniz ve Ege’nin aksine yazın zaman zaman yağış olması deniz turizminin zorluklarından. Yine de güzel bir aralıkta yapacağınız Sinop gezisi asla pişman olmayacağınız bir deneyim olacaktır.
Ülkemizin en kuzey ucunda bulunan Sinop şehrinin 6 bin yıllık geçmişi vardır. Karadeniz Bölgesi’nin orta kesiminde yer almaktadır. Sinop ilinin toplam nüfusu 2017 verilerince 207427 kişidir. Sinop sakin, yazın özellikle hafta sonları yüz ölçümüne göre kalabalık, merkezinde trafik sorunu olan bir şehirdir.
Sinop’un tarihi ve doğal güzelliklerini kendi deneyimlerime dayanarak listeleyeceğim. Sinop tarihiyle, deniz kenarlarındaki kahvaltı kültürüyle büyülü bir şehirdir. Bir araştırmada Türkiye’nin en mutlu insanlarının Sinop’ta olduğu sonucuna ulaşılmıştı.
Gezilecek Tarihi Yerler
1- Tarihi Sinop Cezaevi:
Sinop deyince akla gelen ilk yerlerden olmuştur. Bir çok film çekilmiştir. Bir çok tarihe adı geçmiş kişi bu cezaevinde kalmıştır. Sinop turizminde çok önemli bir yeri vardır. Şuanda Kültür ve Turizm Bakanlığınca müze statüsüne çevrilmiştir. Cezaevi yaklaşık 4000 yıl önce bölgede hüküm süren Gaskalılar tarafından yapılmış çok büyük bir hapishanedir. Bu hapishaneyi Selçuklular da kullanmıştır.
Tarihi Sinop Cezaevi üç tarafı denizlerle çevrilidir! 1999’da kapatılıp müze haline gelmiştir. Ortalama yılda 300 bin kişi tarafından ziyaret edilmektedir. İçerisinde zindan,kadınlar koğuşu,çoçuk ıslah evi gibi bir çok bölümü vardır. Birçok ünlü isim bu cezaevinde yatmıştır. Pardon gibi efsane filmler bu cezaevinde çekilmiştir.
Biz suçsuzuz Hakim Bey.
2- Sinop Kalesi:
Sinop Kalesi M.Ö 7.yüzyılda şehri korumak için yapılmıştır. Kentin tam merkez konumunda yer almaktadır. Yüksek merdivenlerini çıktıktan sonra kalenin Sinop ilini çevreleyen muhteşem manzarasını seyredebilirsiniz. Sinop şehrinin surları yarım adanın en dar olan boyun kısmını tamamen çevrelemektedir. Sinop’a gidip de Sinop Kalesinden şehrin manzarasına karşı bir çay içmeden gitmeyin derim.
3- Alaaddin Cami:
Alaaddin Cami ismini Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat’dan almıştır. Alaaddin Camiye ulaşım oldukça kolaydır. Camii şehir merkezinde yer almaktadır. Alaaddin Camisi, 66 metre uzunluğa ve 22 metre genişliğe sahip dikdörtgen bir alandaki plana oturtulmuştur. Evliya Çelebi’nin Alaaddin Cami ile ilgili notunda caminin orjinal minberi Bursada ki Ulu Cami’nin minberine benzetilmiştir. Caminin avlusunda Candaroğulları Türbesi bulunmaktadır.
4- Seyyid Bilal Türbesi:
Seyyid Bilal Türbesi bir çok turistin ilgisini çekmiştir. Seyyid Bilal Türbesinde şehir merkezinde yer alır. Seyyid Bilal Türbesi özellikle insanları maneviyat bakımından çok etkilemektedir. Türbe Cezayirli Ali Paşa Camii’nin içinde bulunmaktadır. Sinop şehrinin tamamıyla Türklerin yönetimine geçmesinin ardından Selçuklu mimarisine göre yeniden düzenlenen ve şuana kadar o hali ile korunmuş olan türbe çok ilgi görmektedir.
Sinop gezilecek yerler arasındaki doğal varlıklar:
Sinop’ta Gezilebilecek Doğal Varlıklar
1- Hamsilos Koyu:
Sinop şehir merkezinin biraz dışında kalmıştır. Sinop şehir merkezine yaklaşık olarak 11 km uzaklıktadır. Türkiye’nin en kuzey noktasında yer almaktadır. Akliman yolu üzerinden gidilmektedir. Hamsilos koyu yeşil ile mavinin birleştiği güzel yerlerden biridir. Sinop gezinizi bitirmeden mutlaka uğramanız gereken bir yerdir. Hamsilos Koyu piknik, yürüyüş ,bisiklet sürmek gibi etkinliklerle güzel vakit geçirebileceğiniz bir yerdir. İçinde tesis ve oteller ve pansiyonlar bulunmaktadır.
2-Erfelek Şelaleleri:
Sinop’un Erfelek ilçesine bağlı bulunan Tatlıca Köyü’ndeki sıra şelalerdir. Erfelek’e yaklaşık olarak 10 km uzaklıktadır. 28 adet irili ufaklı şelale bulunmaktadır. Erfelek şelaleri merdiven gibidir her basamağı başka bir heyecan yüklüdür. Yeşili sevenler için vazgeçilmez yerlerdendir. Eğlenceli ve yorucu bir tırmanmadan sonra şelalenin güzel manzarasına ulaşırsınız. Erfelek şelalesi özellikle kamp kurmak isteyenlere tavsiye edeceğim yerlerdendir. Gideceklere önerim ise şelalenin sonundaki buz gibi yayık ayranı içmeden dönmeyin. Gezmenizi özellikle tavsiye ederim yorucu ama bir o kadar güzel bir zaman geçirirsiniz.
Ülkemiz şelaleler açısından zengin sayılır. Erfelek Şelaleleri’nin özelliği bir nebze korunmuş olması. Geçen yaz Manavgat Şelalesi’nin görmek için Antalya’ya gittiğimde hayal kırıklığına uğramıştım. Şelalenin etrafı o kadar betonlaşmıştı ki şelale sadece dekor olarak kalmıştı. Her taraf dönerciydi.
3-İnceburun Feneri:
Türkiye’nin en kuzey noktasıdır. İnceburun’daki fener 1863 yılında inşa edilmiştir. Fener toplam 12 metre yüksekliğe sahiptir. Eski dönemlerde birilerinin yaşayıp yaşamadığı bilinmemektedir. İnceburun özellikle sert havalarda dalgası ile de meşhurdur. Sinop şehir merkezine 20 km uzaklıktadır. İnceburunda güneşin batışını izlemenin keyfini başka yerde bulamazsınız. Türkiye’nin en uç noktasını merak eden burayı ziyaret edebilir. Türkiye’nin en uç noktası Kuzey’de.
4- İnaltı Mağarası:
Sinop ili Ayancık ilçesinin İnaltı köyündedir. Ayancık ilçesine mağara yaklaşık olarak 35-40 km uzaklıktadır. İnaltı mağarası ortalama olarak denizden 1070 m yüksekliktedir. Mağaranın belli bir bölümüne kadar araçla gelinebilir. Arabadan indikten sonra mağaraya yürüyeceğiniz yaklaşık mesafe 50 m kadardır. İnaltı Mağarası’nın duvarları travertenler ile kaplı olup yer yer doğal oluşumlu sarkıtlardan oluşmaktadır. Toplam mağara uzunluğu ise 700 m dir. 400 m den sonra mağara sulu ve çamurludur. Mağara turizmini seven kişiler Sinop ilini gezerken rotalarına ekleyebilirler.
5- Sinop Sahili:
Karadeniz’in bir çok sahili gibi Sinop sahili de eşsiz bir güzelliğe sahiptir. Sinop sahili yaz aylarında oldukça canlıdır. Sahil’de ki teknelerden Sinop deniz turu yapabilirsiniz. Sinop sahili arkadaşlarınızla rahatlıkla gezebileceğiniz sahillerdendir. Yorulduğunuz da sahilde ki satıcılardan közde mısırını yiyebilirsiniz. Sahili gezmeyi bitirdikten sonra o enfes balıklarını yemeden gitmeyin. Klasik bir Karadeniz sahili.
Sinop hafta sonu kaçmalık, uygun fiyatlı alternatif bir tatil bölgesi olarak değerlendirilebilir. Yazıyı yazarken kendi deneyimimden ve Sinop kültür turizm sayfasından faydalandım. Sinop gezilecek yerler deyince buralara gitmeniz büyük ölçüde Sinop’u görmüş olmanız demektir.
Bir Cevap Yazın